Guvernul va organiza, luni după-amiază, o ședință extraordinară pentru a adopta o hotărâre privind alocarea de ajutoare necesare evaluării și refacerii infrastructurii afectate de inundații, a anunțat, duminică, premierul interimar Cătălin Predoiu.
El a precizat, că, deși Guvernul se află într-o formulă interimară, va adopta toate măsurile care se încadrează în limitele constituționale ale actualului mandat.
„Vom avea o ședință de Guvern urgentă, în afara programului normal săptămânal. Mâine, luni după amiază, se va întruni Guvernul pentru a adopta această hotărâre, pentru a aloca ajutoarele pentru evaluări și refaceri la Praid. Și în continuare tot ce ține de acest guvern în limitele lui de capacitate de funcționare, de exercițiu constituțional, vor fi luate toate aceste decizii ”, a declarat Cătălin Predoiu.
Premierul a menționat că în România există aproximativ 10.000 de kilometri de diguri care protejează comunități și care ar necesita o analiză concretă a gradului de uzură, precum și un plan structurat de reparații și de modernizare a infrastructurii învechite.
„Sunt 10.000 de km de diguri în România, aproximativ, care protejează diverse comunități, sunt instalate pe diverse cursuri de apă. Dacă aș fi un guvern plin, aș institui imediat o politică de evaluare rapidă nu numai a acestor diguri, nu numai a acestor lucrări de infrastructură, ci a tot ce înseamnă infrastructură critică din România, de la conducte de transport până la poduri, podețe și așa mai departe. Pentru că sunt lucrări care sunt făcute cu zeci de ani în urmă și trebuie văzut, concret, la fiecare astfel de investiție, care este gradul de uzură, dacă sunt necesare reparații, dacă nu sunt necesare reparații și făcut un program structurat de revitalizare a acestei infrastructuri. Numai că acest guvern este unul interimar, după cum știți, și are capacitate limitată de a lua decizii. Asta spune Constituția. Tot ce putem lua noi ca decizie, luăm. Și deja am luat, repet, hotărârile CNSU (Comitetului Național pentru Situații de Urgență), care mâine vor fi încorporate într-o hotărâre de Guvern (…) Și este o activitate pentru viitorul guvern de a intra în plin în această problematică a infrastructurilor critice”, a mai spus premierul interimar Cătălin Predoiu.
Predoiu a efectuat duminică o vizită în zonele cele mai afectate de inundații din județul Covasna, respectiv în localitățile Boroșneu Mare și Băcel, însoțit ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat și secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Bogdan Despescu.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES
NOTA: Ceea ce se pare că nu știe premierul interimar Cătălin Predoiu este că în perioada 16 septembrie – 29 noiembrie 2024, la nivel național a fost programată o acțiune de verificare a stării tehnice și funcționale a construcțiilor hidrotehnice. Informația ne-a fost oferită, la acel moment, de prefectul județului Covasna, Raduly Istvan (https://mesageruldecovasna.ro/constructiile-hidrotehnice-din-judetul-covasna-vor-fi-verificate-in-luna-octombrie/). Acesta preciza, în septembrie 2024, că „zone considerate sensibile în județ sunt Căpeni – Baraol și Băcel – Lunca Mărcușului, unde au fost inundații majore, în anii trecuți”.
Vom reveni cu informații privind verificările făcute de comisia de verificare a stării tehnice și funcționale a construcțiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor de pe râurile și afluenții acestora din județul Covasna.
Maria Crețu-Graur