Ani la rândul, în paginile ziarelor covăsnene, şi nu numai, au apărut nenumărate articole cu privire la epuizarea fondurilor pentru medicamentele compensate şi gratuite din farmacii, în primele zile ale lunii. Nu ştim cum s-a rezolvat această problemă, dar, din fericire, de ceva timp nu se mai plânge nimeni de lipsa medicamentelor.
În schimb, la sfârşitul lunii trecute, un cititor al ziarului nostru care avea un bilet de trimitere pentru efectuarea unor analize medicale gratuite, ne-a sesizat faptul că deşi a mers să-şi facă o programare în ultima zi lucrătoare din iunie, la niciunul din cele trei laboratoare din Sfântu Gheorghe care are contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CAS) nu a mai „ prins” una.
Fondurile sunt insuficiente
Directorul CAS Covasna, Ghiţă Drăgoiu, ne-a spus că sumele contractate în acest an cu cele patru laboratoare din judeţul Covasna- Policlinica de Diagnostic Rapid Medis, Andimed şi Provitam din Sfântu Gheoerghe, precum şi Turism Covasna din Covasna, sunt cu puţin peste 50% din necesarul de fonduri pentru satisfacerea tuturor cererilor de analize medicale. Drept urmare, nu toate solicitările venite din partea asiguraţilor care au bilet de trimitere de la medicul de familie, pentru efectuarea unor analize medicale necesare în stabilirae unui diagnostic, pot fi satisfăcute de cele patru laboratoare.
Potrivit directorului Casei de Aigurări de Sănătate Covasna, asiguratul care e bolnav şi are nevoie urgentă de efectuarea unor analize ar trebui să beneficieze de ele. „Dacă omul este bolnav, cum să-l planifici peste 30 de zile? În principiu, programarea este pentru acele persoane care nu au o problemă urgentă de sănătate” a spus Ghiţă Drăgoiu. În opinia sa, unii asiguraţi fac şi abuzuri în a solicita „ din trei în trei lini” bilet de trimitere pentru analize medicale, de la medicul de familie. „Din păcate sunt multe persoane care abuzează din dorinţa de a şti cum stau cu sănătatea, şi bat la uşa medicilor de familie din 3 în 3 luni. În marea lor majoritate medicii dau bilet de trimitere, pentru a satisfice doleanţa pacientului său, dar sunt multe situaţii în care nu se justifică efectuarea acelor analize, atât de des” a spus directorul CAS Covasna. Acesta a mai adăugat că, în cazul în care este vorba de o urgenţă medicală, pacientul se poate prezenta la spital, unde, cu o internare de 1-2 zile îşi poate efectua şi analizele necesare.
E coadă… ca pe vremea lui Ceauşescu
Contactat tefefonic, Ambrus Zoltan, directorul de marketing al laboratorului de analize Andimed ne-a spus că, într-adevăr, situaţia relatată de cititorul nostru este reală.
„Din păcate, datorită sumelor insuficiente contractate cu Casa Judeţeană de Sănătate Covasna, în ultima zi din lună, în decurs de câteva ore epuizăm toate fondurile alocate de CAS şi facem programările pentru analize, pe toată luna următoare. Puteţi veni să vedeţi că, pentru a beneficia de analize medicale gratuite, oamenii stau la coadă încă de la ora 5 dimineaţa, mai rău ca pe vremea lui Ceauşescu, când stăteau la lapte sau la carne” ne-a spus Ambrus Zoltan. Acesta a precizat că din sumele contractate şi alocate de CAS reuşesc să efectueze analize gratuite, în fiecare lună, pentru un număr de cca 200 de pacienţi. „ Vine pacientul- salariat sau pensionar- care ne spune că el a plătit la fondul de sănătate, şi i se pare normal să beneficieze de analize gratuite. Dacă am primi fonduri de la CAS de 10 ori mai mari, probalil că am reuşi să răspundem tuturor solicitărilor. (…) Noi am constatat că, din păcate, asiguraţii acceptă cu greu să plătească între 5 şi 20 de lei pentru anumite analize care le sunt necesare. Toţi sunt obişnuiţi cu gratuităţile” a conchis reprezentantul Andimed.
Paharul nemulţumirilor se sparge la laborator
La rândul ei, Szocs Kinga, reprezentanta Policlinicii de Diagnostic Rapid Medis ne-a spus că şi la acest laborator lucrurile se întâmplă exact la fel, adică fondul alocat pe fiecare lună este epuizat în câteva ore. Aceasta a precizat că, pentru a face programările la analize pentru luna următoare, ca număr de pacienţi ce pot beneficia de analize gratuite, se orientează după media lunilor precedente. Potrivit acesteia, la o medie de 60 lei/ analize/ pacient, în fiecare lună pot deservi, în baza contrctului cu CAS Covasna, aproximativ 320 de pacienţi.
„ Paharul nemulţumirilor pacienţilor se sparge la laborator, după ce pacientul care a stat la mai multe cozi- odată s-a programat la medic, apoi a mers la consultaţie şi a primit biletul de trimitere pentru analize gratuite- află că nu poate să-şi facă, gratuit, analizele de care are nevoie în stabilirea corectă a unui diagnostic, pentru că nu mai sunt fonduri. (…) De multe ori situaţia scapă de sub control iar pacienţii aruncă vina în spatele celor care lucrează la laborator; ne vorbesc urât şi chiar ne jignesc spunându-ne că trăim din banii lor, iar noi nu dorim să le efectuăm analizele, gratuit. Noi am constatat că, la cîteva luni distanţă, cam aceleaşi persoane fac scandal. Însă, ajunge ca un singur om să-şi exprime nemulţumirea, ca să se creeze o situaţie neplăcută pentru toată lumea. (..) Din păcate, în sistem sunt bani foarte puţini, din care nu pot fi acoperite toate nevoile asiguraţilor” a declarat Szocs Kinga.
……………………..
Pentru a fi sigur că în luna ce vine va reuşi să se afle printre asiguraţii care pot beneficia de analizele gratuite cuprinse în fondul contractat şi alocat de Casa de Asigurări de Sănătate Covasna, cititorul care ne-a semnalat această stare de fapt ne-a asigurat că-şi va lua un scăunel şi se va aşeza la rând, în ultima zi din această lună, …la ora 4 dimineaţa.
Maria Graur