La Editura Grai Românesc a Episcopiei Covasnei și Harghitei se află în curs de editare volumul Lumini pe calea slujirii pastorale purtând semnătura Preasfințitului Andrei Moldovan, Episcopul Covasnei și Harghitei, prefață de de arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr., ediție îngrijită de pr. drd. Laurențiu-Gabriel Panciu și dr. Ioan Lăcătușu. Volumul apare în preajma împlinirii a 50 de ani de viață și a 30 de ani de slujire monahală, din care aproape 10 ani de arhipăstorire a Vlădicului Andrei.
Cu acest prilej, îngrijitorii volumului adresează sincere felicitări Preasfințitului Andrei însoțite de urările adresate Bunului Dumnezeu, pentru ca Preasfinţia Sa să aibă parte, în continuare, de multă putere de muncă, de realizări la fel de rodnice şi împliniri duhovniceşti, toate însoţite de un sincer şi călduros „La Mulţi şi Fericiţi Ani”!
Volumul Lumini pe calea slujirii pastorale este structurat în trei capitole. Capitolul I, intitulat Repere duhovnicești și îndrumări pastorale, conține o selecție din cele mai importante realizări publicistice și editoriale ale Preasfințitului Andrei, din perioada 2008–2015, când a îndeplinit funcția de Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, cu titlul de Făgărășeanul, și din anii 2015–2017, de când păstorește credincioșii români ortodocși din Eparhia Covasnei și Harghitei. Materialele, de o mare diversitate tematică și profunzime teologică, sunt grupate astfel: studii și articole, predici și meditații, cuvinte de binecuvântare și prefețe ale unor publicații, în mod deosebit ale unor volume apărute cu binecuvântarea Vlădicului Andrei, și, în final, sub titlul Prinos de cinstire, sunt redate articole scrise în perioada de referință, In honorem și In memoriam, unor distinse personalități bisericești și laice, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, membri ai corpului academic, preoți și monahi.
Capitolul II, intitulat PS Andrei, Episcopul, chip de lumină în mântuirea păstoriților, cuprinde principalele repere biografice și pastoral-misionare ale ierarhului Eparhiei Covasnei și Harghitei, itinerariile pastorale ale Sfinției Sale din perioada 2015-2017, câteva din interviurile PS Andrei apărute în presa scrisă, sub semnătura unor cunoscuți publiciști precum Dorina Zdroba, Ion Longin Popescu și Constantin Secară și, în final, articolul scriitoarei Catinca Agache, PS Andrei – model de slujitor al Bisericii, Culturii și Credinței străbune, redactat pentru volumul Portrete covăsnene, volum aflat în curs de editare. Paginile care redau principalele repere biografice și pastoral-misionare ale PS Andrei cuprind și informații actualizate referitoare la activitatea administrativă și misionar-pastorală, științifică, culturală, publicistică și social-filantropică desfășurată ca Întâistătător al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei.
În capitolul III sunt prezentate crâmpeie din activitatea pastoral – misionară, culturală și socială a Preasfințitului Andrei, oglindite în mass-media, din perioada 2008-2017. Informațiile sunt redate selectiv, cu indicarea sursei documentare. Materialele de presă din perioada sibiană ne-au fost puse la dispoziție cu generozitate de către Sectorul cultural al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Sibiului, iar cele din perioada păstoririi în Eparhia Covasnei și Harghitei, le-am preluat din mass–media locală, regională și națională. Tuturor le adresăm sincere mulțumiri. Date suplimentare referitoare la bogata activitate pastoral–misionară desfășurată de PS Andrei, ca Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, pot fi consultate în paginile publicației Telegraful Român, iar cele din perioada rodnicei păstoriri a credincioșilor ortodocși români din Eparhia Covasnei și Harghitei, în publicațiile locale Informația Harghitei, Mesagerul de Covasna și Condeiul ardelean, precum și pe site-ul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei. De menționat faptul că un număr important de interviuri rostite la radio și televiziunea Trinitas, precum și la alte posturi de radio și televiziune, urmează să vadă lumina tiparului, într-o viitoare lucrare.
Prezentul volum apărut în preajma împlinirii a 50 de ani de viață și a 30 de ani de slujire monahală, din care aproape 10 ani de arhipăstorire, prezintă principalele repere biografice și pastoral-misionare ale unui tânăr ierarh ortodox, format în climatul de libertate din perioada postdecembristă, la cunoscutele instituții de învățământ ortodox din București, Sibiu și Tesalonic (Grecia), dar și la „școala” distinșilor mitropoliți Ioan Selejan, al Banatului și Laurențiu Streza, al Ardealului. Propovăduitor statornic al credinței ortodoxe și al valorilor culturale românești, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, manifestă în același timp deschiderea necesară pentru adoptarea pastorației la semnele vremurilor actuale, promovând inițiative și proiecte specifice, diferențiate categorii de credincioși, dar și cele menite a asigura buna conviețuire, în mediul multietnic și pluriconfesional al județelor Covasna și Harghita.
Valorificând plenar experiența dobândită în scaunul de Episcop Vicar al Ariepiscopiei Sibiului, după reîntoarcerea pe meleagurile de la izvoarele Oltului și Mureșului, ca arhipăstor al încercaților credincioși din Eparhia Covasnei și Harghitei, Vlădica Andrei continuă cu succes și întărește opera de pionierat, de revigorare a identității naționale românești, prin credință și cultură, începută și săvârșită, timp de două decenii, de Înaltpreasfințitul Ioan Selejan, azi Mitropolit al Banatului. O mărturie convingătoare, în acest sens, o constituie și volumul de față.
Pr. drd. Laurențiu Gabriel Panciu, dr. Ioan Lăcătușu