Periodic omenirea suferă evenimente-șoc, care dau noi direcții viitorului. Acestea sunt percepute ca și „crize” la nivel global, așa cum se întâmplă în prezent: atacul virusului COVID-19, cu consecințe mai mult sau mai puțin imprevizibile.

Cât de pregătită este planeta noastră pentru a face față acestor evenimente și a diminua consecințele lor, o vedem zilnic, deoarece toate mijloacele de informare în masă funcționează la maxim, rostogolind știrile de la o țară la alta, poate mai mult decât ar trebui, încât sărmana noastră Terra din albastră devine roșie.

De fapt, actuala criză care bulversează viața locuitorilor din multe țări nu este deloc de neglijat. În acest context, Europa are și mai mult de suferit, deoarece în afară de criza virusului, care poate duce la o gravă dereglare economică pe plan național și mondial, este amenințată și de criza emigranților sirieni care bat la porțile ei forțând intrarea, așa cum altădată barbarii băteau la porțile Romei.

România, aflată la răscruce de timpuri și de drumuri, până mai ieri se comporta precum în zicala „Țara arde și baba se pieptănă”, căci conducătorii ei, în loc să facă front comun în fața primejdiilor de tot felul, continuau să se joace „de-a căderi de guverne” și „de-a anticipatele”, doar în ceasul al doisprezecelea au dat semne de oarecare trezire.

E bine totuși că ne-am trezit înainte de a fi prea târziu. E de remarcat și faptul că ambasadorul american a felicitat PSD-ul pentru că a fost mai înțelept și a cedat în fața pericolului comun. Între timp, după primele atacuri ale pandemiei în România, la orizont a apărut o nouă criză: reîntoarcerea în masă a românilor din Italia, Spania și alte țări afectate de coronavirusul COVID-19, căci nu-i așa: chiar dacă ar fi să mori, măcar să fii cu „ai tăi”, pe care i-ai părăsit pentru un trai mai bun pe alte meleaguri. Oricâtă simpatie și susținere am avea pentru cei care formează Diaspora, nu putem să nu-i întrebăm: „-De ce-ați plecat? De ce n-ați rămas cu noi să ducem greul împreună?” Nu mobilizându-vă pe Internet și venind la nu știu care 10 august pentru a protesta și a da jos guverne vă arătați dragostea pentru cei rămași să sufere! Trebuia să stați aici, să fiți cu noi, să împărțim sărăcia și revolta față de guvernanții nedoriți în aceeași măsură, și poate astfel puteam schimba lucrurile în bine. Acum însă vă mirați și vi se pare anormal să găsiți granițele țării „închise”. Nu vedeți, acum nici măcar străinii pe care i-ați slujit nu vă mai doresc? Poate că această lecție neprevăzută a istoriei vă va face să înțelegeți ceva: „Fie pâinea cât de rea/ Tot mai bine-n țara mea”. Desigur, părerile sunt împărțite, și voi sunteți frații noștri și nu dorim să ne dezicem de voi, însă acum mulți dintre ce-i rămași acasă, să înfrunte greul, au început să-și schimbe opinia. Pentru noi, plecarea voastră a fost frustrantă, căci ați lăsat în urma voastră un gol pe care n-am avut cu ce să-l umplem, și astfel am devenit mai slabi, mai ușor de manipulat, mai cotropiți de griji și mai săraci. Și poate de aceea întoarcerea voastră acasă, forțată de circumstanțe, nu mai are efectul bucuriei de altădată, deci nu vă mirați și nu întrebați de ce.., căci noi am fi vrut să vă întoarceți din propria inițiativă și nu de teama coronavirusului. Și dacă totuși vă întoarceți, căci Țara vă iartă și ca o bună mamă vă primește iar la sânul ei, dar cel puțin nu mai faceți scandal la vamă și respectați toate măsurile impuse de autoritățile române, fiți mai modești și nu vă dați aere de superioritate tratându-i cu dispreț pe slujbașii statului, căci și așa problemele ne depășesc, dacă nu puteți fi de ajutor, măcar nu stați împotrivă, căci acum contează mai mult viața fiecăruia și nu neapărat banii. Ar trebui să vă dați seama că acum aduceți cu voi o povară imensă statului român, care stat încearcă să facă față mai multor crize, și dacă nu veți fi întru totul alături de noi, cei rămași, vom ajunge cu toții săraci și bolnavi, și nu credem că asta vreți.

De-a lungul istoriei omenirea a trecut prin nenumărate episoade periculoase, însă întotdeauna a găsit o cale de salvare. Diferența e doar că astăzi locuitorii planetei sunt cu mult mai numeroși decât în trecut, iar contactele între oameni și între națiuni sunt incomparabil mai intense, astfel că o boală contagioasă se poate răspândi extrem de rapid în timp și spațiu. Cu toate acestea, în prezent și mijloacele de apărare în fața epidemiilor sunt mai eficiente, e doar o chestiune de timp până când va fi rezolvată și situația actuală. Și din toate experiențele nefaste oamenii ar trebui să învețe ceva. Acum, de exemplu, omenirea ar trebui să înțeleagă că în loc să aloce fonduri enorme pentru cursa înarmărilor, mai bine ar aloca o parte din acestea pentru domeniul sănătății, pentru cercetare și descoperire de remedii noi în vederea tratării diverselor boli. Și, de fapt, situația nou creată arată că ea chiar învață.

Sperăm că în acest context și România, care acum are un Guvern stabil, va acționa la unison cu celelalte națiuni europene pentru stoparea epidemiei. Cât despre virusul COVID-19, să rămânem optimiști, să nu intrăm în panică, căci teama excesivă poate duce la haos, așa cum a venit se va și duce, dacă vom ști să luăm măsurile necesare pentru a-l combate.

Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail