În cadrul proiectului „Lumea Basmelor în ochi de copil”, iniţiat de Asociaţia Sophia Nyka din Sfântu Gheorghe, un grup de voluntari, elevi ai liceului de Artă „Plugor Sandor” şi ai „Colegiului Mihai Viteazul”, le vor face o bucurie copiilor din mediile defavorizate, citindu-le poveştile copilăriei.
Fiecare are dreptul la poveşti, dar din păcate, există copii care nu au avut bucuria să descopere lumea basmelor. Din dorinţa de a aduce bucurie şi lumină pe chipul copiilor din medii defavorizate, Asociaţia Sophia Nyka din Sfântu Gheorghe a iniţiat proiectul „Lumea Basmelor în ochi de copil”, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) -centru de primire în regim de urgenţă Sfântu Gheorghe, Şcoala Specială din Sfântu Gheorghe, Liceul de Artă „Plugor Sandor” şi Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din municipiu. Din rândul celor două licee s-au „cules” voluntari, atât de la secţia română cât şi de la secţia maghiară, care vor spune poveşti micii comunităţi a copiilor din mediile defavorizate.
Potrivit liderului de proiect, care este totodată vicepreşedinta Asociaţiei Sophia Nyka, profesor Monica Blaj, proiectul se va derula pe parcursul a două luni de zile, începând de săptămâna viitoare, din 21 noiembrie (a.c) şi până 28 ianuarie 2012: „Majoritatea dintre noi ne-am trăit copilăria cu poveşti – poveşti spuse de bunica, de mama sau chiar de tata. Din păcate, în societatea noastră sunt copilaşi cărora nu le-a spus nimeni. E vorba despre bucuria aceea a poveştii… dacă nu le-a spus-o mama, sau nu a avut cine să le-o spună, le-o vom spune noi. Chiar dacă unii dintre ei sunt mari…o poveste îi bucură chiar şi pe cei mari. Orice copil are dreptul la poveşti”, ne-a explicat Monica Blaj. Aceasta a precizat că, cel puţin până în momentul de faţă, grupul ţintă al proiectului sunt copiii din mediile defavorizate, de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Covasna şi copiii din Şcoala Specială.
Potrivit vicepreşedintei Asociaţiei, conducerea celor două instituţii a primit foarte bine ideea proiectului: „Directoarea Şcolii Speciale, doamna Sebestyen Piroska, abia ne aşteaptă, ne aşteaptă cu braţele deschise. La DGASPC, doamna Vass Maria a fost surprinsă în mod plăcut. Dânsa a spus că nu credea că există tineri liceeni care vor să facă aşa ceva. M-a şi rugat să le transmit că pentru ea e o bucurie şi o plăcere să ne primească”, ne-a mărturisit Monica Blaj.
„Toţi avem dreptul la poveşti!”
Voluntarii sunt deja pregătiţi. Aceştia sunt gata să împartă din căldura sufletului lor. Astfel, încpând de săptămâna viitoare,timp de două luni, cei aproximativ 30 de voluntari înscrişi, îi vor vizita pe echipe pe copii, şi vor „călători” împreună în lumea basmelor: „Noi ne-am pregătit deja, ne facem temele, ne pregătim poveştile. Elevii voluntari au cerut să meargă la Sing Sing să se acomodeze cu copiii. Au văzut că acei copii au nevoie de un zâmbet sincer. Este foarte important să fi sincer în ceea ce faci, să fi sincer cu adevărat. Aceşti copii au nevoie cu adevărat de dragoste”, ne-a mai spus vicepreşedinta Asociaţiei.
Alături de copii şi pe viitor!
Proiectul este abia la prima ediţie, dar organizatorii mai au multe de oferit şi sunt convinşi că există o mulţime de oameni cu suflet mare. Aşadar, proiectul se va desfăşura şi pe viitor: „Sigur, proiectul va avea continuitate. Poate va fi puţin modificat, pentru că urmărim şi sensibilizarea, dacă se poate, a cât mai mulţi membri din comunitate”, a spus vicepreşedinta Asociaţiei.
Aşadar, oricine se poate alătura proiectului. Singura condiţie este să dorească cu adevărat să dăruiască sufleteşte. „Este un proiect de la suflet la suflet. Dacă pui suflet şi eşti cu adevărat acolo, nu doar fizic, atunci o să iasă foarte bine, şi mesajul va fi înţeles”, a mai spus Monica Blaj.
Ana Alina Costache