Foto: Silviu Ipătioaei-M.d.C

După ce luni la rând nervii șoferilor au fost întinși la maxim din cauza lucrărilor de reabilitare a străzilor din municipiul Sfântu Gheorghe, acum a venit rândul pietonilor să facă slalom printre gropi și utilaje.
De o bună perioadă de timp mai multe trotuare și străzi pietonale din oraș au fost săpate de către muncitori și lăsate neasfaltate. Este și cazul trotuarelor de pe strada Nicolae Iorga, care în urmă cu câteva săptămâni au fost săpate și lăsate neasfaltate iar muncitorii nu par să intenționeze prea curând să finalizeze lucrările. Contactat telefonic, pentru a ne spune care este situația acestor drumuri pietonale și mai ales de ce erau necesare aceste lucrări, în condițiile în care nu păreau să necesite o reabilitare, administratorul public al municipiului Sfântu Gheorghe, Czimbalmos Csaba ne-a explicat: „Sunt lucrări care se execută în cadrul garanției, acum probabil că se putea și cu o urgență mai mare dar așa suntem noi, așa sunt firmele noastre, partenerii noștri, toată lumea dacă se poate amâna puțin, amână și face mâine. (…) Este o lucrare executată în ultimii doi ani, din acel vestit credit BERD, de către firmele Vectra Service SRL și Valdek Impex SRL, și s-au constatat niște deteriorări, niște probleme de calitate, pe care în timpul garanției ei le repară. Acum se apropie termenul final de preluare după perioada de garanție și nu le preluăm (n.red. străzile și trotuarele) decât dacă aceste lucrări sunt reparate și puse la punct.”
Acesta a explicat că lucrările de asfaltare ale trotuarelor se vor efectua în momentul în care muncitorii vor avea o suprafață suficientă de asfaltat.
„Termenul (n.red. de predare a lucrărilor) nu îl știu pentru că fiecare stradă are alt termen. În momentul în care constructorul ne anunță că a terminat lucrările, se face o predare de terminare a lucrărilor și pe urmă, după doi ani mi se pare, o altă predare, o recepție finală a lucrărilor, dar fiecare stradă a fost terminată la alt termen: una în iunie 2014, cealaltă în august 2015, nu știu acum. (…) În momentul în care se pregătește pentru asfaltare o suprafață care ajunge pentru o mașină de asfalt, atunci se aduce asfaltul din Brașov sau din Râșnov sau de unde îl aduc ei, și vor asfalta. Deci nu se aduce în fiecare zi câte o roabă de asfalt. Ei au pregătit subterenul, ca să zic așa, pentru aceste reparații, iar în momentul în care se adună o suprafață destulă pentru a se aduce utilajele de asfaltare, atunci se vor asfalta.” – a spus Czimbalmos Csaba.
În 2010 Primăria Sfântu Gheorghe a contractat un credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în valoare de 12 milioane euro, pentru modernizarea străzilor și pentru sistemul de iluminat public din centrul orasului. Investiția face parte din Programul BERD de Management și Reabilitare a Străzilor și prevedea reabilitarea a 34 km de străzi principale și secundare, refacerea asfaltului și a trotuarelor și construirea unor noi benzi de circulație dedicate bicicletelor și zonelor pietonale.
Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail