„Veşti bune! În urma dobândirii cu succes a dreptului de proprietate asupra insulei (aflate în mijlocul lacului – n.r), lucrările vor continua în această toamnă la noul lac din zona Gării. Până acum a fost terminat zidul-cordon din jurul lacului, au fost construite pontoanele, a fost asfaltat terenul de sport şi a fost construită scara care coboară spre lac. Se lucrează la clădirea unde vor fi vestiarele şi grupurile sanitare. Urmează instalaţia de iluminat şi instalaţia de irigare a zonelor verzi. La final, pe lângă lac, zona va cuprinde spaţii verzi pentru relaxare, alei pietonale din dale de piatră, piste de alergare, dar şi un teren de sport pentru baschet şi fotbal. Conform planurilor, lucrările vor fi terminate în prima jumătate a anului viitor”, a scris primarul Antal Arpad, pe pagina sa de Facebook.
Lucrările de reabilitare a lacului din zona Gării, lăsat în paragină de mai mulţi ani, au început în septembrie 2021, iar autorităţile preconizau că se vor încheia până la sfârşitul anului 2023, însă acestea au fost oprite temporar, după achiziţionarea insulei, în vederea actualizării proiectului. Insula, pe care se afla şi o clădire degradată în care a funcţionat pe vremuri un bar, măsoară aproximativ 200 de metri pătraţi şi a fost cumpărată de autorităţile locale cu 10.360 euro fără TVA.
Proiectul, care vizează reconversia şi refuncţionalizarea terenului din jurul lacului pe o suprafaţă de circa trei hectare, este cofinanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional, investiţia totală cifrându-se la circa 18 milioane de lei.
„Prin lucrările de reabilitare a lacului din zona Gării şi a împrejurimilor sale vor fi create aproape trei hectare de spaţiu verde, care vor include alei pietonale, toalete, o cafenea, dar şi o pistă de alergare acoperită cu tartan, terenuri de baschet şi de fotbal. Vor fi amenajate locuri de parcare, va fi pusă în funcţiune o reţea publică de internet wireless, iar parcul va fi iluminat cu panouri fotovoltaice şi tehnologie LED. Zona va fi monitorizată cu camere de supraveghere”, precizează autorităţile locale.
Lacul artificial din Sfântu Gheorghe a fost amenajat în urmă cu peste patru decenii pe un teren de aproximativ aflat în vecinătatea Râului Olt, la intrarea în municipiu dinspre Braşov, dar timp de mai mulţi ani a fost lăsat în paragină şi a secat.