Primarul municipiului Sf. Gheorghe, Antal Arpad, împreună cu  Czimbalmos   . . Csabaadministratorul public, au prezentat ieri  realizările anului care se încheie precum și stadiul actual al lucrărilor de modernizare realizate în centrul orașului.

Acesta a vorbit despre lucrările efectuate la acoperișul Clădirii Colegiului „Szekely Miko”, afirmând  că, în mare parte,  este mulțumit de calitatea acestora. „Data trecută v-am spus că atunci când ne vom întâlni la următoarea conferință de presă, deja acoperișul Colegiului ”Miko” ar trebui să fie schimbat, ceea ce s-a și întâmplat, și o bună parte din acei pereți de calcan au fost modernizați pentru ca totul să arate mai bine. Din punct de vedere tehnic, ceea ce am permis constructorului să facă, este în proporție de 99% realizat, nu am permis să efectueze lucrări în jurul clădirilor deoarece în timpul investițiilor am început o altă investiție și anume acel sistem de drenaj care are rolul de a strânge apa și de a salva pe cât posibil pivnițele clădirilor din zona centrală. (…) Practic această decizie din punct de vedere financiar nu nu are consecințe, pentru că partea de finanțare europeană a fost atrasă și oricum în tot acest proiect există un aport propriu al Primăriei, și din acel aport vom efectua lucrarea respectivă în primăvara anului viitor.”  a spus primarul Antal Arpad.

În ceea ce privește evenimentele care urmează să aibă loc în perioada aceasta, în piața pietonală din centrul orașului, primarul a declarat că a fost mulțumit de cei responsabili cu lucrările, pentru că au fost înțelegători și au eliberat zone ale pieței ori de câte ori a fost necesar acest lucru, pentru a facilita desfășurarea anumitor evenimente.

„În ceea ce privește evenimentele care se organizează, trebuie să ținem cont de faptul că cei care au efectuat lucrările au răspuns pozitiv de fiecare dată când le-am solicitat ca o anumită parte a pieței să fie eliberată pentru a organiza anumite evenimente – în mod clasic o asemenea investiție ar trebui să fie predată astăzi, fără ca până în acest moment să fi intrat vre-un om în piață, și noi am apreciat că cei care au efectuat aceste lucrări au eliberat părți în așa fel încât să putem organiza cât mai multe evenimente în perioada aceasta. (…) Ceea ce vreau să subliniez și să rog în același timp oamenii (pentru că din păcate și în aceste zile am văzut comercianți care au intrat cu mașinile pe spațiul verde) se referă la faptul că  degeaba facem orice în acest oraș, dacă mai apoi nu avem grijă de ceea ce facem.” – a mai spus Antal Arpad.

Acesta  s-a declarat foarte mulțumit de felul în care arată centrul orașului în urma lucrărilor de modernizare și consideră că suntem mai norocoși decât locuitorii altor orașe, explicând că după finalizarea lucrărilor, centrul orașului va avea chiar mai multă verdeață decât avea în momentul începerii lucrărilor.

Lucrările la conducta de drenaj a orașului vor fi reluate în primăvara anului viitor

Czimbalmos  Csabaadministratorul public al municipiului Sf. Gheorghe a făcut câteva precizări legate de necesitatea sistării temporare a lucrărilor la conducta de drenaj. „Dl. primar a spus destul de multe despre acest drenaj pe care am reușit să îl executăm, dar traseul acestei conducte am considerat că nu se poate compacta cu noua îmbrăcăminte de piatră deoarece cu orice metode aplicate astăzi la noi am compacta acea zonă, totuși până în primăvară sau în decurs de jumătate de an, acele săpături se tasează, iar piatra aceasta mai specială s-ar deteriora; chiar dacă am remonta în primăvara viitoare, piatra aceasta destul de scumpă s-ar sparge la muchii și ar fi o pierdere destul de mare. În această situație am hotărât să așteptăm ca natura să își joace rolul, și în primăvară, din acei bani care înseamnă cheltuieli

neeligibile din punct de vedere al finanțării europene, să asigurăm montarea acestei îmbrăcăminți, care oricum, o parte trebuia suportată de noi. Acesta va fi aportul nostru, asigurarea montării pardoselii pe acei aproximativ 3,90 metri, conturul acelei insule din centru, în rest toate celelalte lucrări, utilitățile, iluminatul, canalizările s-au executat. Am mutat băncile și suporții pentru biciclete pentru că târgul (n.red. Târgul de Crăciun) ocupă destule amplasamente gândite și proiectate pentru acele elemente de mobilier, dar le avem și le vom monta în momentul în care piața va fi liberă. Plantele, copacii, iarba, toate elementele acestui proiect au fost realizate, acum se curăță și acel monument pașoptist din parc, în așa fel ca toată această zonă să se reînnoiască.” – a explicat Czimbalmos Csaba.

A fost cel mai greu an, de când sunt primar

Aflat la finalul mandatului său, Antal Arpad a declarat că dintre toți anii  în care a fost  primar al orașului Sfântu Gheorghe, acesta i s-a părut cel mai dificil din toate punctele de vedere.

„A fost un an foarte greu; pentru mine a fost cel mai greu an, de când sunt primar, pentru că au fost foarte multe investiții, foarte multe investiții nepopulare, investiții care sunt extrem de necesare pe termen lung pentru acest oraș,  dar care pe termen scurt creează și au creat foarte mult disconfort. Dacă ne gândim la schimbarea rețelelor de apă, de canalizare, de gaze și așa mai departe, toate acestea, pe termen lung sunt foarte importante pentru un oraș. Fiind realizate din fonduri europene și existând acest termen limită – de sfârșit de an, până când trebuiau finalizate, practic au fost foarte multe lucrări în același timp. Inclusiv capacitatea noastră de a monitoriza aceste lucrări, de a fi prezenți peste tot, a fost, dacă vreți, depășită în anumite momente, deci din acest punct de vedere a fost un an extrem de greu și de aglomerat. Cred că oamenii au început să vadă și rezultatele și practic asemenea lucrări nu vor mai fi în oraș în următorii 50 de ani, deci să fie săpate 80-90 de străzi, nu se va mai întâmpla pentru că nu vor mai fi nici fonduri și nici orașul nu mai are nevoie de aceste tipuri de investiții în următoarele 5 decenii. A fost un an foarte greu în care am pus la încercare atât nervii noștri cât și ai cetățenilor. Sper că până la urmă totul e bine când se termină cu bine, și se va termina undeva anul viitor. Nu putem spune că am terminat pentru că avem câteva străzi nefinalizate, dar tot ce trebuia finalizat din fonduri europene, pe străzi, a fost finalizat.” – a explicat primarul municipiului Sf. Gheorghe.

Întrebat dacă se gândește să mai accepte încă un mandat la Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, aceste a spus: „De un an și jumătate, zilnic mă gândesc dacă merită sau nu, dar nu am luat o decizie.Lucrările sigur trebuiesc continuate, dacă trebuie să fac eu sau altcineva aceste lucrări, nu am luat o decizie. E foarte dificil, și eu sunt deja în politică de 11 ani, mi-am dat 11 ani din cea mai activă parte a vieții mele și dacă am satisfacții în anumite chestiuni ce țin de construcția orașului, am foarte puține satisfacții în ceea ce privește drepturile comunității, și pentru mine aceste două lucruri întotdeauna au mers paralel. Nu este suficient să facem un oraș frumos dacă între timp ne certăm dacă putem avea strada „Petofi Sandor” sau nu în Sfântu Gheorghe. Am și eu copii, sunt foarte multe aspecte care trebuiesc luate în calcul. Dacă ar fi fost o decizie ușor de luat, aș fi luat-o acum un an și jumătate. (…) În calitate de primar, cred că sunt primarul tuturor, asta nu înseamnă că nu există anumite chestiuni care  interesează poate o anumită comunitate mai mult decât pe cealaltă (…) e mult mai greu să fii primar în Sfântu Gheorghe decât într-un oraș din sudul României, pentru că în sudul României un prefect nu stă 8 ore pe zi să vadă cum poate să pună bețe în roate activității primarului, în timp ce la noi cam asta se întâmplă. Presiunea care este asupra noastră este mult mai mare, e mult mai greu de gestionat un oraș unde sunt aceste tipuri de probleme care sunt în Sfântu Gheorghe, dar nu vreau să mă plâng, întotdeauna am încercat să gestionez aceste probleme.”

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail