Reabilitarea Muzeului Național Secuiesc din Municipiul Sfântu Gheorghe este încă în desfășurare, însă în curând se va încheia. Pe lângă lucrările din interior, în prezent, eforturile se concentrează pe amenajarea parcului dendrologic, aflat în curtea instituției. 

„Suntem mulțumiți de ritmul lucrărilor de renovare a Muzeului Național Secuiesc, putem spune că întreaga echipă a lucrat deosebit de bine, cu toții sunt dedicați acestui proiect. În acest moment, lucrările de modernizare a muzeului sunt finalizate în proporție de 90%. După estimările noastre, vom putea încheia lucrările până la sfârșitul anului, conform contractului” – ne-a informat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.

La finalul reabilitării, vom avea un muzeu modern, cu spații expoziționale reorganizate. Se reabilitează cabinetele de cercetare muzeografică și atelierele de restaurare. Vom amenaja spații de pedagogie muzeală pentru atragerea generațiilor viitoare. Considerăm că este deosebit de important să modernizăm, să relansăm și expozițiile noastre, tocmai de aceea, în primă fază, vom deschide pentru vizitare parterul clădirii principale, iar în anii următori, vom prezenta treptat noile expoziții. Plănuim să facem deschiderea oficială în octombrie 2023 cu o expoziție Gábor Áron reîmprospătată, pentru care am câștigat un proiect în valoare de 25 de milioane HUF din Ungaria” – a punctat la rândul său directorul muzeului, Vargha Mihály.

În acest moment, pe lângă lucrările interioare, se amenajează parcul dendrologic după planurile arhitectului peisagist, Herczeg Ágnes. Parcul dendrologic din jurul ansamblului de clădiri completează valoarea artistică și arhitecturală a acestuia și a fost înființat cu scopul de a prezenta speciile de arbori caracteristice acestei regiuni. În cadrul amenajării peisagistice actuale, vor fi plantate aproape 10.000 de plante noi: copaci, arbuști, plante târâtoare, perene, trandafiri, flori anuale, plante bulboase, fructe de pădure, plante aromatice etc. Valoarea amenajării exterioare se ridică la 2,94 milioane de lei.

Contractul de finanțare pentru modernizarea muzeului a fost semnat în luna mai a anului 2017, dar lucrările de reabilitare și conservare au început abia în iunie 2021, după o perioadă de licitații întinsă pe o durată greu de anticipat. Valoarea totală a proiectului, finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, este de 21.816.149 lei, din care 16.836.854,24 lei este suma eligibilă.

Biroul de presă al Consiliului Județean Covasna

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail