Slujba de binecuvântare a lucrărilor va avea loc pe data de 4 noiembrie

În ultimii ani, Catedrala Ortodoxă „Sfântul Nicolae și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – paraclis episcopal – din Sfântu Gheorghe, a trecut printr-o serie de reparații și lucrări de întreținere. În principal, lucrările au avut loc la acoperișul și fațada Catedralei, existând și alte lucrări mai puțin vizibile.

Lucrările au început cu mulți ani în urmă

Întrebat când au început lucrările la Catedrala Ortodoxă din municipiu, Preotul Paroh pr.dr. Sebastian Pârvu, a declarat că nu se mai știe exact data când au început lucrările, însă au trecut mulți ani de atunci.

„Am început în urmă cu aproximativ 10 ani, erau cam 6 puncte în care acoperișul prezenta fisuri și ploua în catedrală. Am înlocuit tabla de pe tot acoperișul clădirii și pentru că e o înălțime foarte mare, am decis să fie tablă de cupru, chiar dacă e un efort finaciar mai mare, dar așa avem siguranța că pentru următorii 100 de ani, nu va mai fi nevoie să se intervină.  Lucrările au vizat mai multe etape, a fost nevoie de consolidare, de refacerea fațadei, toate intră în lucrări de întreținere. A fost foarte mult de muncă pentru că e o clădire foarte mare și foarte importantă pentru noi, în primul rând, pentru simbolistica ei, prin faptul că tot Ardealul a contribuit la ridicarea acestei biserici. Românii au fost solidari și au înteles această nevoie, de a avea și noi biserică ortodoxă în centrul orașului; noi tot timpul am avut bisericile la marginea comunității, iată că totuși Dumnezeu le-a rânduit pe toate și pe lângă Biserica Reformată și Romano – Catolică din centrul orașului, în 1939 s-a reușit punerea pietrei de temelie pentru catedrală. Noi ne-am confruntat cu câteva probleme în tot ceea ce a însmenat repararea clădirii,  primul incovenient a fost acela că fiind o clădire foarte înaltă, a implicat costuri ridicate, iar o altă problemă a fost în a găsi o echipă de lucru, mulți meseriași au refuzat să lucreze datorită înălțimii. O altă problemă a fost lipsa banilor deodată, am lucrat în etape, în funcție de ce capital am avut, nu am avut un buget care să acopere costul investiției. Procesul de refacere a catedralei cuprinde și alte elemente, s-au schimbat toate ușile, geamurile, s-a îmbunătățit sistemul de încălzire și instalația electrică, s-a lucrat la scurgeri, căci toată apa intra sub fundație-acum intră în sistemul de canalizare. S-a lucrat între timp și la amenajarea curții, s-a construit căsuța pentru lumânări, sunt multe elemente la care s-a lucrat de-a lungul timpului. Trebuie menționat faptul că s-au dat bani de la Guvern, dar undeva la 10% din valoarea lucrărilor, restul banilor fiind din donații și de la Episcopie. E o clădire sfântă care duminica se umple de creștini, de oameni care înțeleg rostul, menirea și se regăesc sufletește în această minune lăsată de înaintașii noștri.”a declarat pr. dr. Sebastian Pârvu, Preot Paroh.

Catedrala Ortodoxă nu a avut parte doar de intervenții pentru întreținere, s-a lucrat și la partea cadastrală.

„Noi aveam o problemă cu terenul, în sensul că imobilul era amplasat în proporție de 90% pe terenul parohiei, dar aproximativ 10% era pe un teren al Primăriei Sfântu Gheorghe, pe un alt CF. A fost nevoie să facem niște demersuri, am beneficiat de înțelegere din partea Primăriei și a Consiliului Local, astfel, la ora actuală suntem pe ultima sută de metri cu intabularea Catedralei, pentru că ea nu a fost intabulată în acte. Iată, pe lângă partea de reabilitare a imobilului, am făcut un pas înainte și în ceea ce ține de documente și partea cadastrală.” ne-a mai explicat Preotul Paroh.

Părintele Paroh, Sebastian Pârvu, a declarat că slujba de binecuvântare a lucrărilor va avea loc pe data de 4 noiembrie, atunci când Înaltpreasfințitul Laurențiu – Mitropolitul Ardealului și alți membrii ai sinodului mitropolitan vor fi prezenți la Sfântu Gheorghe, momentul fiind unul dedicat Centenarului Marii Uniri.

Potrivit acestuia, în viitor se va lucra la refacerea picturii exterioare, cât și la alte secțiuni afectate de apă.

 

Cosmin Teodor IOSUB

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail