Proiectul „Reabilitare şi extindere reţele apă şi canal, rezervor de înmagazinare apă potabilă, staţie de pompare ape uzate şi conducte de refulare – aglomerarea Sfântu Gheorghe” a ajuns la final după mai bine de trei ani de la începere. . .

Vineri, 17 iunie, la sediul Operatorului regional de Gospodărie Comunală al județului Covasna a avut loc recepția lucrărilor. Investiţia a fost finanţată în mare parte din fondurile de coeziune ale Uniunii Europene, dar au contribuit la finalizarea lucrărilor și Guvernul României, Operatorul Regional de apă şi apă uzată din judeţul Covasna, „Gospodărie Comunală S.A.” Sfântu Gheorghe, dar și autorităţile publice locale care au participat cu o co-finanţare de 2% din valoarea contractului. Obiectivele investiţiei au vizat asigurarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare în toate zonele rezidenţiale ale localităţii Sfântu Gheorghe; reducerea pierderilor de apă din reţea, prin înlocuirea conductelor de distribuţie cele mai uzate și reducerea poluării mediului înconjurător prin extinderea reţelei de canalizare.

Lucrările au vizat înlocuirea a 23,1 km de conducte de alimentare cu apă dar şi a tuturor branşamentelor pe 38 de străzi; extindere reţelei de alimentare cu apă cu 5,3 km pe 11 străzi şi două cartiere rezidenţiale noi (cartierul Ciucului Nord şi cartierul Borviz), acest lucru incluzând branşamente tuturor imobilelor; extindere reţelei de canalizare menajeră cu 9,7 km pe 18 străzi şi două cartiere rezidenţiale noi (cartierul Ciucului Nord şi cartierul Borviz), inclusiv a racordurilor tuturor imobilellor; montarea unui rezervor de 60 metri cubi în cartierul Simeria, pentru asigurarea rezervei de incendiu în zona superioară a cartierului rezidențial nou-construit dar și construirea unei staţii de pompare a apei uzate pentru transvazarea apelor de canalizare colectate în cartierul rezidenţial Ciucului Nord.

Potrivit informațiilor furnizate de către reprezentanții Gosp-Com, prin intermediul acestor lucrări, în municipiul Sfântu Gheorghe au fost reduse considerabil pierderile de apă prin înlocuirea conductelor de distribuţie principale din oraş și a fost înfiinţată reţeaua de alimentare cu apă şi cea de canalizare pe străzile şi cartierele rezidenţiale, noi, ale municipiului.

Lucrările finanțate prin intermediul Programului Operațional Sectorial Mediu au început în luna octombrie 2012 şi s-au finalizat la sfârşitul lunii mai a.c.. Acestea au făcut parte din proiectul „Extindere şi modernizare a sistemelor de de apă şi apă uzată din judeţul Covasna” în cadrul căruia au fost incluse și orașele Târgu Secuiesc, Covasna şi Întorsura Buzăului. Potrivit apacov.ro proiectul s-a derulat pe o perioadă de 45 de luni, având o valoare totală de 332.328.974  lei, din care 282.479.626 lei reprezintă contribuţia Uniunii Europene prin Fondul de Coeziune.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail