Elevi și profesori elvețieni au venit special la Covasna pentru efectua lucrări de reabilitare la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din localitate. Timp de aproape două săptămâni ei au lucrat voluntar la acoperișul și ferestrele unității de învățământ.Așa se schimbă lucrurile, prin implicare directă și prin puterea exemplului.
Acoperișul și tâmplăria corpului B al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Covasna erau foarte vechi, însă niciodată nu s-a reușit alocarea de fonduri din bugetul local pentru efectuarea lucrărilor necesare. De ani buni conducerea unității de învățământ a atras atenția autorităților locale cu privirea la starea avansată de degradare a acoperișului și ferestrelor unității de învățământ din Voinești, precum și cu privire la pericolul în care se află elevii și profesorii, însă de fiecare dată autoritățile au invocat lipsa banilor.
Ei bine, a fost nevoie să vină un grup de 23 de elevi și profesori de la un liceu din Elveția pentru a schimba această stare de fapt. În vacanța lor școlară, aceștia au ales să vină la Covasna pentru a efectua lucrări de reparație a acoperișului școlii și pentru a înlocui toate cele 17 ferestre ale corpului B al unității de învățământ covăsnene. Valoarea investiției este de aproximativ 60.000 de euro, din care circa 85% reprezintă contribuția elvețienilor, sponsorizări, iar restul a fost suportat de Consiliul local Covasna și câteva firme locale.
„Noi credem că viitorul lumii depinde și de gradul nostru de cultură, de nivelul de colaborare între oameni și țări, de implicarea umană a tuturor. Am ales să implementăm proiectul Corpului Voluntarilor Liceului “Alpinum Zuoz”, la Covasna, pentru că dorim să ajutăm copiii de aici, pentru ca ei să învețe în condiții optime. Totodată, elevii noștri trebuie să învețe să contribuie și la bunăstarea altora, să fie utili prin munca pe care o depun și să fie responsabili.
Ei vin dintr-o lume în care toate le sunt asigurate, nu duc lipsă de nimic. În programa lor școlară e inclusă și munca de voluntariat, pe care au dorit să o desfășoare în folosul unor comunități mai sărace. Părinții elevilor noștri au fost foarte încântați de acest proiect și au donat bani pentru efectuarea lucrărilor. Liceul nostru a alocat o sumă importantă de bani, oameni din orașul Zuoz din Elveția au contribuit financiar iar o firmă din Austria ne-a dat lemnul necesar pentru efectuarea lucrărilor. Am primit și sprijinul Primăriei Covasna. Toți împreună am reușit să reabilităm școala și mă bucur foarte mult”, a declarat Christoph Wittmer , directorul Liceului „Alpinum Zuoz”.
„Niciun cadou material nu poate să-ți răsplătească acest sentiment”
Am stat de vorbă și cu elevii voluntari din Elveția care ne-au împărtășit bucuria pe care au trăit-o ca urmare a implicării în acest proiect. „Am participat cu inima deschisă la aceste lucrări și simt o mulțumire sufletească adâncă că am lăsat ceva în urma mea. Niciun cadou material nu poate să-ți răsplătească acest sentiment. Noi în Elveția nici nu realizăm ce simplu este sistemul educațional, ni se oferă totul, iar copiii de aici o duc foarte greu. Mă întorc acasă cu o experiență deosebită, simt o satisfacție deosebită și niciodată nu o voi uita. Doresc să cunosc mai bine această zonă și m-am decis să realizez lucrarea de diplomă despre istoria orașului Covasna și despre proiectul la care am participat”, a declarat pentru Mesagerul de Covasna, Mathis Gioia.
„Îmi plac mult oamenii de aici. Sunt toți foarte deschiși, amabili cu noi, sunt foarte recunoscători pentru ceea ce am făcut, iar acest lucru mă bucură enorm”, ne-a declarat Daniela Silva, elevă din Elveția.
Voluntarii din Elveția au fost un adevărat exemplu de hărnicie şi eficienţă în zilele în care au lucrat la şcoala „Avram Iancu”.
Aceştia au venit cu toate materialele necesare și au muncit de dimineață până seara, chiar dacă afară a și plouat, deoarece au fost conștienți că sunt multe lucruri de făcut, iar timpul lor era limitat. Ei trebuia să se întoarcă în Elveția pentru a-și relua activitatea școlară.
Un vis îndeplinit
Voluntarii s-au oprit sâmbătă din lucru doar pentru a participa la festivitatea de inaugurare a lucrărilor efectuate. Aceasta s-a făcut în prezența conducerii școlii, reprezentanților Primăriei Covasna, Inspectoratului Școlar și ai Ministerului Educației și Cercetării, inițiatoarei proiectului, Daniela Bartoș, demnitari, elevi, părinți și profesori.
În cuvântul de deschidere, primarul orașului Covasna,Gyerő József, a declarat:„La sfârșitul anului trecut am primit vizita doamnei Daniela Bartoș (fost ministru al Ministerului Sănătății -n.red) care mi-a adus la cunoștință faptul că ar exista posibilitatea de a colabora cu un liceu din Elveția pentru a reabilita construcții publice din orașul Covasna. Vă spun sincer că avem atâtea experiențe negative, încât eu eram suspicios, nu am avut încredere, însă mi-am manifestat toată deschiderea pentru implementarea proiectului. Avansând discuțiile, am stat de vorbă ulterior cu partenerii din Elveția și așa am constatat că lucrurile sunt serioase. Ne-am consultat, am mers împreună pe teren și am hotărât să reabilităm în prima fază Școala Gimnazială „Avram Iancu”, apoi Școala din Chiuruș, anul viitor probabil.
Este primul proiect de acest gen, în viitor trebuie să implicăm comunitatea mai mult. Să contribuim și noi cu muncă fizică, să vină elevi, părinți, angajații primăriei, cine vrea să se implice. Ei ne-au promis că vor reveni în județul Covasna, și atunci cred că ne vom implica și mai mult.”
Reprezentantul Ministerului Educației și Cercetării, Iuliana Darie, a precizat: „Experiența școlii elvețiene adusă în țara noastră prin acest proiect va conta pentru deschiderea unor perspective valoroase pentru elevii care vor beneficia de facilitățile puse la dispoziție prin finalizarea lucrărilor de reparație la această școală. Suntem convinși că într-un mediu școlar curat, modern și plăcut, elevii și profesorii vor construi un profil valoros al absolventului pregătit pentru o corectă inserție, în viitor, pe piață muncii. Mulțumim elvețienilor pentru sprijinul acordat implementării politicilor educaționale promovate de Ministerul Educației și Cercetării din România, în contextual integrării elevilor noștri într-o Europă a Viitorului.”
Inspectorul școlar general adjunct, Marcela Ștefu, a mulțumit celor care au contribuit la reabilitarea școlii covăsnene, precizând: „Este lăudabilă această inițiativă a elevilor și profesorilor din Elveția de a veni aici pentru a-i ajuta pe copiii noștri să învețe în condiții optime.Vă mulțumim pentru tot și vă mai așteptăm să veniți aici, să vizitați aceste locuri frumoase!”
La rândul său, directorul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu”, Henorel Olărescu, a ținut să le mulțumească elvețienilor, spunând:„De 7-8 ani de zile doresc să repar acoperișul școlii, care era într-o stare avansată de degradare, dovadă fiind și faptul că în timpul lucrărilor s-a rupt o grindă, care era putredă, căzând totul până jos, în arhivă. S-a rupt inclusiv podeaua. E clar că trebuia făcut ceva, dar nu au existat fonduri. Unele lucruri se pot face treptat, schimbi o ușă sau un geam, dar un acoperiș nu se poate face pe bucăți. De aceea pentru noi aceste reparații erau doar un vis care, iată, azi (sâmbătă-n.red.) se îndeplinește.
Oamenii ăștia sunt de la un liceu teoretic, dar iată fac și muncă voluntară. Și programa noastră ar trebui să fie adaptată după acest mod. Copilul ar trebui să fie obișnuit și cu muncă fizică, pentru că o muncă de voluntariat de acest gen, presupune pe lângă activitatea în sine, și anumite sentimente umane care provin din această activitate. Pentru un copil, care devine adult, acest tip de experiență poate deveni un ghid în activitatea sa viitoare. E util să implementăm acest tip de proiecte în educație.”
„Minunea” de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” se datorează în mare măsură unui om cu suflet mare, pe nume Daniela Bartoș, fost ministru al Sănătății, care cunoștea conducerea Liceului „Alpinum Zuoz” și s-a gândit că ar fi util să-i aducă să ajute chiar comunitatea din orașul în care ea a copilărit, și anume Covasna.
„Sunt oameni minunați, colaborez cu ei de mult timp și mă bucur că la recomandarea mea, au implementat acest proiect în Covasna. Ei doresc să nu se oprească aici, vor mai ajuta și pe alții din România. Suntem în Uniunea Europeană și n-ar mai trebui să fim în această situație, să depindem de sprijinul lor.
Din discuțiile cu ei, am constatat că sunt foarte surprinși de sărăcia din școli, nu concep să existe unitate de învățământ în care să plouă. Ei nu știu ce înseamnă asta. Elevii care au lucrat la școală provin din familii înstărite, care plătesc anual circa 80 000 de franci pentru ca copilul lor să studieze în liceul de prestigiu din Elveția.
Sunt surprinși de paradoxul care există. Au zărit multe mașini de lux în România, iar pe de altă parte au văzut sărăcia din școala românească”, ne-a declarat Daniela Bartoș.
La finalul festivității, elvețienii au fost premiați de către conducerea școlii cu câte o diplomă de recunoștință pentru gestul uman făcut pentru comunitatea covăsneană.
Ulterior, au fost invitați să deguste produsele culinare românești și să participe la un program artistic organizat de Asociația Cultural Creștină „Justinian Teculescu”, în cadrul căruia au urcat pe scenă artiști locali, dar și elevi de la Școala „Avram Iancu”. Și elvețienii au simțit nevoia de a cânta o melodie tradițională din Elveția pentru publicul prezent.
S-a creat o atmosferă caldă, prietenoasă, copiii români împrietenindu-se cu cei elvețieni, schimbând chiar datele de contact.
Manifestarea s-a încheiat cu o horă mare românească, mai bine zis o horă a bucuriei, în care s-au prins și voluntarii elvețieni, care și-au manifestat și în acest fel satisfacția pentru ajutorul dat „colegilor” lor din Covasna.
Larisa AXINIA