În plină campanie electorală locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe fac slalom printre craterele săpate pe diverse străzi ale orașului. În loc să fie săpate și reparate pe rând, acestea apar, tot mai des, ca ciupercile după ploaie, pe te miri ce străzi și sunt lăsate cu zilele sau chiar cu săptămânile neastupate. Nemaiștiind pe unde s-o apuce pentru a nu se trezi că intră cu roțile în te miri ce șanț apărut din senin, nervii șoferilor sunt întinși la maxim. 

Nu cred că există locuitor al municipiului Sfântu Gheorghe, și aici mă refer în mod special la șoferi, care să nu se fi săturat de interminabilele lucrări de asfaltare ale străzilor din oraș. Zilnic mai vedem câte o echipă de muncitori care sapă de zori câte o stradă, după care o lasă așa cu săptămânile sau chiar cu lunile, fără să se mai ocupe cineva să astupe craterele formate. Cu toate acestea, de străzile care chiar ar necesita să fie „plombate” sau chiar să fie reabilitate în întregime nu s-a grăbit nimeni să se apuce, și astfel unele dintre ele aratată mai rău ca ulițele satelor din munți. Strada Lăcrămioarei este una care merită să fie dată ca exemplu, iar șoferii care sunt nevoiți zilnic să treacă pe acea stradă știu despre ce este vorba. Autoritățile locale s-au grăbit să sape, mai degrabă, străzile care erau într-o stare chiar bună, lăsând în urmă șanțuri de toată frumusețea.

Strada Lăcrămioarei urmează să fie reabilitată, dar nimeni nu știe când…

Am contactat atât autoritățile locale cât și firma contractată de acestea pentru a efectua lucrările de reabilitare, să aflăm când vor începe și mai ales cât vor dura aceste lucrări, însă răspunsurile au fost cât se poate de vagi: „Efectiv trebuie să intervină la reabilitare (n.red: firma contractată pentru efectuarea lucrărilor), s-a predat amplasamentul, la începutul săptămânii, firma de construcții trebuie să se apuce de lucrări. Se va închide strada complet, circulația se va devia pe Grigore Bălan și de aceea nu am mai cheltuit bani pentru reparații pentru că știam că urmează treaba aceasta cu reabilitarea, care în primă fază înseamnă refacerea integrală a sistemului rutier.(…) Se va devia toată circulația pentru că trebuie făcută pe porțiuni și canalizarea pluvială care înseamnă că se va săpa strada în lung și în lat. Se va scoate tot sistemul rutier, se face o altă fundație, deci se face o reabilitare integrală, completă.” – a declarat Biro Laszlo, directorul Direcției de Gospodărie Comunală, din cadrul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe.

La rândul lor, întrebați când vor începe lucrările de reabilitare mult așteptate ale străzii Lăcrămioarei, reprezentanții firmei S.C. Valdek Impex SRL au răspuns: „Depinde, sunt câteva modificări încă la proiect și când se dă startul atunci pornim lucrarea. Nu pot să vă zic când, săptămâna aceasta sau următoarea, dar cândva vor începe”. Cât despre termenul prevăzut în contract pentru finalizarea și predarea lucrării nici nu se poate vorbi: „Nu pot să vă zic nimic”, a răspuns un reprezentant al firmei.

. . Strada Vânătorilor face victime în rândul șoferilor și reprezintă un potențial pericol și pentru pietonii „neatenți”.

Începute cu aproape un an în urmă, lucrările la strada Vânătorilor încă nu au fost finalizate și nicăieri, pe tot tronsonul de drum, nu există un semn de avertizare cu privire la faptul că drumul este în lucru. Un cetățean ne-a reclamat faptul că, din cauza că strada nu este marcată cu semne de prevenire, încercând să vireze pe strada cu pricina și-a avariat serios autoturismul de curând cumpărat, pe care l-a zgâriat trecând pe lângă un tub cilindric nesemnalizat, amplasat chiar la intrarea pe stradă. La rândul nostru am verificat strada respectivă și am constatat și noi că marcajele de avertizare lipsesc cu desăvârșire, iar tubul cu pricina ar putea reprezenta un pericol și pentru pietoni, care din neatenție ar putea cădea în „groapa” respectivă și s-ar putea răni serios. Reclamantul spune acum că dorește să îi dea în judecată pe responsabili pentru a-și recupera paguba.

„Normal că nu sunt mulțumit având în vedere că mi-am atins mașina la pragul drept. Veneam dinspre spital și am vrut să parchez mașina pe strada respectivă, am văzut că nu am nici un indicator care să îmi interzică această manevră, am făcut dreapta și după cum se vede și în poze este o țeavă care iese din pământ, amplasată chiar lângă bordură, de înălțimea acesteia, lângă trecerea de pietoni. Chiar nu aveam cum să o observ fiind nemarcată și am atins-o cu partea dreaptă a mașinii. Eu aș dori să vorbesc cu cei care răspund și dacă nu cădem la înțelegere în a-mi repara mașina, în mod sigur îi voi da în judecată și voi cere mult mai mult!” – a spus proprietarul mașinii.

I-am sesizat și cu privire la acest lucru pe responsabilii cu lucrarea însă am fost luați peste picior răspunzându-ni-se că drumul este vizibil în lucru, și că persoanele nu ar avea ce să caute pe acolo.

„(…) Aha, și nu a văzut (n.red: reclamantul) că drumul ăla e în lucru, nu se vedea?! (…) Deci nu Primăria trebuie dată în judecată pentru că acea stradă, la fel ca toate străzile aflate în reabilitare, sunt predate către constructor. Pe strada respectivă firma Valdek este constructor. Dumnealui dacă dorește să dea în judecată are tot dreptul să dea în judecată firma Valdek.” – a spus reprezentantul Primăriei.

„Strada este închisă, se poate circula dar nu are voie nimeni și oricum dacă punem indicatoare și table sunt luate, sunt date la o parte, oficial este închis. Numai locuitorii din zonă pot intra, ceilalți nu ar avea voie să treacă. Până când se face recepția se pun și indicatoare și marcaje rutiere, tot ce este inclus în proiect. (…) Nu știu, eu nu am fost la fața locului și nici nu pot să vă zic nimic. Nu cunosc nici chestiunea, eu lucrez la birou.” – a spus reprezentantul firmei S.C.Valdek Impex SRL.

Strada Pescarilor nu va fi reabilitată nici anul acesta

Un alt cititor ne-a sesizat cu privire la faptul că strada pe care acesta locuiește, pe care este nevoit zilnic să intre cu mașina, nu a fost reabilitată niciodată deși asfaltul arată de parcă ar fi fost bombardat în război. Strada Pescarilor, mai exact porțiunea „dintre blocuri”, aflată în imediata vecinătate a Liceului Tehnologic „Puskas Tivadar” și a parcului de joacă pentru copii, nu a fost niciodată cuprinsă în proiectele de reabilitare ale Municipalității, iar localnicii sunt nevoiți zilnic să facă slalom printre craterele și șanțurile formate de atâția ani în asfalt. Deși localnicii s-au plâns în nenumărate rânduri că își „rup” mașinile pe strada cu pricina, autoritățile locale spun că nici anul acesta nu vor fi luate măsuri pentru reabilitarea ei: „Deocamdată nu avem proiect pentru strada asta, nu este cuprinsă, urmează să o cuprindem, bineînțeles, în limita avansării cu celelalte lucrări și în limita obținerii de fonduri, pentru că totul depinde de bani din păcate și la drumuri, nu numai la bucătărie. În momentul de față, în 2016, luna mai, acea porțiune de stradă care aparține de Puskas Tivadar, strada Pescarilor, nu este cuprinsă în planul de reabilitare pe anul 2016, urmează să o cuprindem în limita posibilităților noastre.” – a spus Biro Laszlo.

Jumătate din strada Crângului a fost asfaltată … din greșeală!

Trecem mai departe și întrebăm ce se întâmplă cu strada Crângului. Pe porțiunea de drum care duce spre Liceul Tehnologic Economic Administrativ „Berde Aron”, dinspre Piața Centrală Agroalimentară unde, după ce în urmă cu câteva luni au fost săpate șanțuri din câțiva în câțiva metri și mai apoi lăsate în voia sorții zile în șir, la un moment dat acestea au fost umplute cu un amestec de nisip și pietriș, dar care nu a rezistat iar la prima ploaie șanțurile s-au format din nou. De curând, „cineva” binevoitor a asfaltat…jumătate din ele, dar în încercarea noastră de a afla de ce nu s-a dus până la capăt lucrarea, am aflat cu stupoare că de fapt asfaltarea a fost făcută din greșeală.

„Acolo ce s-a întâmplat: firma de gaze a intervenit pentru că se făceau permanent reparații, probabil că și locuitorii au observat, apărea o groapă, se astupa, iar apărea altă groapă, iar se astupa. Distrigazul a intervenit pentru reabilitarea, înlocuirea conductelor de gaz; târziu în toamnă s-au apucat de aceste lucrări, au făcut cât au putut și urmează să mai continue pentru că mai au lucrări de făcut. Din păcate nu a fost cuprinsă lucrarea de refacere. Ulterior am reușit să obținem această aprobare, care necesită niște modificări de fonduri, de completare, și așa mai departe, pe toată investiția Distrigazului. Provizoriu s-a băgat un beton semiuscat în gropile respective, ca să fie circulabil, pentru că era la un moment dat catastrofă. Urmează să termine de făcut lucrările pentru că mai au de făcut acolo, în jurul liceului Economic, pe strada Nicolae Grigorescu, mai au de făcut pe capătul stradăzii Muncitorilor, trebuie să finalizeze lucrarea, și la urmă, ulterior se vor reface asfaltările. Ceea ce s-a făcut, asfaltarea, a fost o greșeală a firmei care lucrează pentru municipiu la lucrările de plombări. Nu ar fi trebuit să astupe acele șanțuri, dar din întâmplare le-au astupat, să fie sănătoși, treaba lor! Acele asfaltări de aceea au apărut. Am avut ceva probleme, deci din cauză că a trebuit făcută asfaltarea, a trebuit făcută modificare pe proiect, nu le-am dat autorizații pe strada Grigorescu ca să nu strice asfaltul,  și din cauza aceasta a trebuit să refacă anumite zone din proiect pe care nu au putut să le realizeze până acum. Acum, zilele trecute, au reușit să refacă proiectul, s-au obținut toate autorizațiile, și să scoată autorizația de construcție pentru  acele  porțiuni de drum rămase  nefăcute. În viitorul apropiat, poate chiar de săptămâna viitoare, deja se apucă să finalizeze lucrările de montare rețea, după aceea asfaltarea.” – a explicat Biro Laszlo.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail