Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a vizitat miercuri Teatrul Naţional din Târgu-Mureş, unde s-a întâlnit cu conducerea şi angajaţii şi a discutat despre proiectele şi necesităţile instituţiei.

Directorul general al teatrului, Gasparik Attila, i-a adus la cunoştinţă că „necesitatea stringentă” este renovarea clădirii şi aducerea acesteia la standarde actuale sub aspect tehnic şi logistic.

„Dacă vorbim despre sală, trebuie să vorbim şi despre infrastructură: lumini, sistem de avertizare a focului, accesul persoanelor cu nevoi speciale. Nu e vorba numai de o clădire. Eu aş vrea să facem aici un mall cultural: să scoatem atelierele de aici, să le mutăm şi în locul lor putem să facem şi cafenea, bibliotecă, sală de dans. Ar fi oportună făurirea primei trupe în limba romani, pentru romi, întrucât suntem judeţul cu cea mai mare densitate a acestei minorităţi etnice, şi eu cred că integrarea prin cultură e un factor extraordinar. Eu nu cred că un teatru naţional, în 2022, e doar o clădire. Trebuie să fie un spirit al locului, în care să construim identitatea locală şi naţională şi care nu se bat cap în cap”, a spus Gasparik Attila, potrivit unui comunicat de presă, remis miercuri AGERPRES.

Reprezentanţii teatrului menţionează că ministrul Lucian Romaşcanu a oferit garanţii că instituţia „va beneficia de tot sprijinul financiar al Ministerului Culturii, în măsura posibilităţilor şi a bugetului”, subliniind, totodată, că „nu există nicăieri în lume cultură fără sponsori şi zona privată”.

„Mă adresez dumneavoastră, domnilor proprietari de companii sau acţionari sau manageri: investiţia în cultură este o investiţie care chiar dacă, aparent, pe anul fiscal nu se întoarce, se va întoarce cu certitudine către dumneavoastră într-un termen mediu. (…) Doar faptul că te apropii de cultură este un mare plus”, a spus Lucian Romaşcanu, citat în comunicat.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail