95 de covăsneni s-au prezentat, până la finalul anului trecut, la sediul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, pentru a solicita informații privind modul de a ocupa locuri de muncă puse la dispoziţie de angajatori prin rețeaua EURES.

Directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că 95 de persoane s-au prezentat, până la finalul anului trecut, la sediul AJOFM Covasna, pentru a se informa despre modul în care pot ocupa locuri de muncă din rândul celor puse la dispoziţie de angajatori prin rețeaua EURES. Cu toate acestea, potrivit conducerii Agenției județene, din ce în ce mai puține persoane se prezintă la întâlnirile organziate de comisiile de specialitate, în vederea selecției.

„Nu înseamnă că atâția lucrează în străinătate, aceștia au depus cereri și au fost informați. Un fapt foarte interesant este că, deși se organizează întâlniri pentru selecția persoanelor în străinătate, oamenii încep să nu se mai prezinte nici la aceste selecții. Din două motive: primul ar fi că cei care deja au o rutină, au fost ani de zile (la muncă în străinătate – n.red) se întorc acolo ca acasă, iar ceilalți nu sunt interesați pentru că există o luptă crâncenă. Cei care deja cunosc lucrurile sunt mai bine salarizați, ceilalți sunt mai puțin și atunci încearcă să caute alte căi să ajungă în străinătate și să aibă și recomandările necesare pentru ca să fie salarizați puțin superior. Ștacheta este foarte ridicată, selecția se face în continuare pe cunoștințe lingvistice, identificarea acestora se face de către comisii care îi urmăresc destul de mult, îi întreabă de ce pleacă, ce se întâmplă cu familiile lor.”, a explicat directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.

940 de locuri de muncă vacante în străinătate

Potrivit platformei EURES, săptămâna aceasta numărul locurilor de muncă vacante în străinătate a ajuns la 940. Sper exemplu, în Italia sunt disponibile 280 de locuri de muncă în domenii precum îngrijitori persoane, asistenți medicali sau infirmieri; în Malta 200 de locuri de muncă ce vizează toate tipurile de servicii; Germania oferă 103 locuri de muncă pentru electricieni, asistenți medicali, lucrători, mecanici de locomotivă, șoferi de autobuze, stivuitoriși, bucătari, lucrători în depozite, măcelari, tinichigii, casieri, dulgheri, laboranți, sudori, specialiști IT, sau ingineri construcții civile.

De asemenea, mai sunt disponibile posturi în Marea Britanie, Austria, Slovacia, Cehia, Irlanda, Belgia, Ungaria, Bulgaria, Croația, Spania, Norvegia, Franța și Polonia, în domenii precum îngrijirea persoanelor vârstnice la domiciliu, asistenți medicali, șoferi de autocamioane sau autobuze, operatori în producție, șlefuitori, electricieni, mecanici, tranșatori carne, crescători de animale, lucrători în domeniul forestier, zugravi, operatori mașini de debitat/tăiat, operatori în domeniul materialelor adezive, brutari, patiseri, sudori, prelucrarea lemnului, prelucrarea produselor din carne, agenți de curățenie, muncitori în construcții și lucrători în domeniul hotelier.

De asemenea, piața muncii din Polonia își deschide porțile persoanelor cunoscătoare de limba română. Potrivit conducerii AJOFM Covasna, în oferta locurilor de muncă vacante în Polonia se regăsește un post de consultant clienți, cunoscător al limbii române.

„Se solicită meserii, ceea ce și nouă ne lipsesc.”, a conchis Kelemen Tibor.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând portalul EURES naţional, www.eures.anofm.ro, sau se pot prezenta la sediul agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă de domiciliu sau reşedinţă, pentru a afla informații suplimentare.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail