Locurile de joacă pentru copii din municipiile Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc sunt nesigure şi pun în pericol integritatea fizică a micuţilor, au constatat inspectorii Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Covasna, în urma unui control tematic. Aceştia au amendat cele două primării şi au interzis utilizarea spaţiilor de joacă până la remedierea deficienţelor.

Comisarul şef-adjunct Mircea Diacon a declarat  ieri că, în urma controalelor, s-a constatat că aceste spaţii nu deţin autorizaţii de funcţionare, nu sunt împrejmuite aşa cum prevede legea, iar o parte dintre echipamente conţin materiale metalice care pot intra în contact cu corpul uman şi pot produce răni. De asemenea, s-a constatat că nu sunt inscripţionate cu informaţiile prevăzute de lege, echipamentele nu au instrucţiunile de utilizare, desenele de ansamblu, instrucţiunile de montaj şi întreţinere. Drept urmare, Primăria Sfântu Gheorghe a fost amendată cu 10.000 de lei, iar Primăria Târgu Secuiesc, cu 5.200 de lei.

Managerul public al municipiului Sfântu Gheorghe, Czimbalmos Csaba, a declarat pentru AGERPRES că a contestat amenda, considerând că locurile de joacă sunt sigure.

„Noi am contestat sancţiunea şi nu vom interzice accesul în aceste spaţii de joacă pe care noi le considerăm sigure. Într-adevăr, unele observaţii ale inspectorilor de la Protecţia Consumatorului sunt justificate, dar ele ţin de birocraţie (…) Dar lipsa hârtiilor pe care legea le cere nu dăunează grav sănătăţii. Repet, noi considerăm sigure aceste locuri de joacă din cel puţin două motive – primul, când am achiziţionat echipamentele am luat oferte doar de la firme autorizate ISCIR, iar al doilea, echipamentele sunt supravegheate în permanenţă. Doi oameni de la Grădinăria comunală numai asta fac, în fiecare zi supraveghează cele 43 de părculeţe din Sfântu Gheorghe şi 3 din satele aparţinătoare, iar când observă probleme sau văd că obiectele s-au stricat, le repară sau le scot temporar din funcţiune astfel încât pericolul de accidentare să fie minim (…) Părculeţele sunt făcute din lemn cu bun gust, deci sunt ecologice, iar de când sunt în folosinţă, de 3-4 ani, nu s-a întâmplat ca cineva să se accidenteze  pentru că sunt nesigure”, a spus Czimbalmos Csaba.

Potrivit acestuia, pentru a împrejmui aceste spaţii de joacă, aşa cum prevede legea, Primăria Sfântu Gheorghe ar avea nevoie de 6 kilometri de gard.

„O să studiem pe teren şi, acolo unde vom găsi necesar, vom pune gărduleţe din lemn sau plastic, pentru că cele din metal sunt periculoase. În general, aceste părculeţe nu se află lângă carosabil, se află lângă alei (…) Aşteptăm sugestii şi din partea părinţilor, să ne spună dacă găsesc ceva în neregulă”, a mai spus Czimbalmos Csaba.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail