În municipiul Sfântu Gheorghe, la Colegiul Național „Székely Mikó” s-a desfășurat, la începutul acestei luni, etapa națională a concursului de creativitate în limba engleză „Speak Out”. La momentul respectiv  am publicat în ziarul nostru un articol în care am menționat toate detaliile concursului și am precizat că vom reveni cu rezultatele finale. Ei bine, avem vești bune!

 Județul Covasna a fost reprezentat de 4 elevi, doi dintre aceștia reușind să obțină și premii. Astfel, Locul III, la secțiunea Monologuri, a revenit elevului din clasa a V- a B de la Școala Gimnazială „Petöfi Sandor” din Târgu Secuiesc,Rancz-Gyárfás Gergö.

““Nu m-am gândit niciodată că voi participa la un concurs de limba engleză, la care voi interpreta un rol care a avut un text foarte lung. Concursul mi-a plăcut foarte mult, pentru că aveam voie să mă mişc, să gesticulez, să arăt fotografii. Aceste lucruri nu sunt premise la celelalte concursuri de basme, de poezii. M-am simţit foarte bine, atmosfera era foarte plăcută. Abia aştept să particip şi anul viitor” a spus Rancz-Gyárfás Gergö.

Acesta a fost îndrumat de profesoara de engleză Szocs Reka din Târgu Secuiesc, care a declarat:„Concursul Speak Out oferă copiilor posibilitatea să exerseze și să parcurgă de la o vârstă fragedă experiențe interpretative în context real de spectacol, în fața unui juriu obiectiv și în contact direct cu un public numeros.

Este prima dată când participăm la Speak Out şi pot spune că este un concursserios, bine organizat, a fost cu siguranţă o ediţie foarte reuşită. Copiii au fost foarte buni şi s-au pregătit cu foarte mare seriozitate. Deşi cunosc elevul meu foarte bine, parcă la concurs am descoperit ceva nou în el, în sufletul lui, în talentul lui.”

Mențiunea a revenit elevei din clasa a X a de la Liceul Teoretic „Nagy Moses” din Târgu Secuiesc, Kovács Andrea, care a fost îndrumată de profesoara de engleză Fulop Rita, care la sfârșitul competiției a spus:

„Pentru  mine acest concurs a fost o experiență frumoasă. Nu numai că am învățat foarte multe de la ceilalți concurenți, dar am avut ocazia să văd oameni zâmbind și pentru mine acest lucru este cel mai important. Sunt bucuroasă că există un concurs de acest gen, la care copiii participă relaxați”.

Unii concurenți, chiar dacă nu au câștigat un premiu, și-au arătat interesul de a participa și la ediția de anul viitor, aplicând tot ce au avut de învățat la actuala competiție.

„Am avut foarte mari emoții și acest lucru nu am reușit să-l ascund pe scenă. Mulți colegi mi-au zis că atunci când repetam rolul la școală m-am descurcat mai bine decât în timpul concursului. Am avut un monolog simplu în limba engleză, prin care am încercat să explic că și viața copiilor este grea, avem și noi etape importante de dezvoltare, probleme care ne afectează. Chiar dacă nu am obținut un punctaj mare, am înțeles de fapt ce contează pentru membri comisiei”, a declarat eleva clasei a VII a din Colegiul Național„Mihai Viteazul”, Amalia Sava.

Aceasta a fost pregătită de profesoara Iuliana Voicu, care, după concurs, a spus:

„Nu am obținut premii, dar a fost o experiență extraordinară. Pentru mine sunt importante sfaturile evaluatorilor din comisie, pe care le pot aplica pe viitor. Concursul se bazează pe talentul copiilor, trebuie să fie mici actori, să dea frâu liber imaginației, necontând prea mult informațiile tehnice. Eu credeam că contează cât e de corectă engleza pe care o vorbesc în concurs, vocabularul, dar de fapt nu pe asta s-a pus accent.”

La cea de-a XIII-a ediţie a concursului de monologuri în limba engleză   au participat 56 de copii și profesorii însoțitori,  din 14 județe din țară. Acesta a fost organizat de Asociația EDAR (Educațional Drama Association în România), în parteneriat cu Ministerul Educației și Inspectoratul Şcolar al Judeţului Covasna. Pe plan local s-au implicat, în organizare, Colegiul Național„Szekely Miko”, Colegiul Național „Mihai Viteazul” și Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”.

Coordonator al activităților a fost profesoara de limba engleză Mihaela Vulpe, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”, care ne-a declarat:

„Totul a decurs foarte bine. Am încercat să implicăm cât mai mulți voluntari și profesori de engleză din orașul nostru care să se ocupe de oaspeții din celelalte județe, să-i facă să se simtă bine la noi, să le arate frumusețile zonei, și pot spune că am reușit acest lucru. Am fost o echipă extraordinară și doresc să le mulțumesc tuturor.”

Și voluntarii consideră că acest concurs a reprezentat o experiență importantă pentru ei, au legat prietenii și au înțeles ce înseamnă să fii util.

„Nu am mai fost niciodată voluntar la un astfel de eveniment, am cunoscut elevi de vârsta mea din alte orașe, am schimbat idei, le-am arătat locuri reprezentative din municipiul Sfântu Gheorghe și am făcut tot ce mi-a stat în putere ca oaspeții să se simtă bine. Celor din Maramureș le-a plăcut mult, aici.”, a spus eleva Iorescu Andreea, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul”.

„A fost o experiență de neuitat. Am avut grijă de cei din Sălaj, cărora le-a plăcut atmosfera din orașul nostru, oamenii cu care au intrat în contact, locurile vizitate. Am rămas cu câțiva prieteni și recomand și altora să trăiască acest tip de experiență. Te simți bine când faci voluntariat, ai sufletul plin.”, ne-a declarat elevul Prodan Andrei.

Organizatorii mulțumesc tuturor sponsorilor pentru suportul financiar, fără de care acest concurs nu s-ar fi putut realiza.

Larisa AXINIA

 

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail