Sesizarea făcută de Mesagerul de Covasna către Garda de Mediu Covasna, la sfârșitul lunii aprilie a.c., cu privire  munții de betoane și asfalt care „crescuseră” pe partea dreaptă a digului de pe Olt din Sf. Gheorghe, începând din dreptul Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan” și-a Grădiniței Pinocchio, până în spatele Poliției și a Jandarmeriei, a dat roade, într-un final.

Rezultatul acțiunii ce a durat 70 de zile, începând cu data de 9 mai și până în data de 17 iulie,  este acesta: 988 tone de deșeuri de beton și asfalt mărunțite și transportate la firma specializată; 1100 tone de deșeuri beton și asfalt  mărunțite și refolosite  ca umplutură  pe terenul din spatele Poliției și a  Jandarmeriei:  229,5 tone  de deșeuri beton și asfalt transportate la firma specializată, din zona din spatele fostului magazin Trident, respectiv a Școlii Gimnaziale „Nicolae Colan” și-a Grădiniței Pinocchio, unde fuseseră depozitate cu încălcarea legii.

Ce-i drept, a fost nevoie de prelungiri ale termenului impus în urma controlului efectuat de comisarii  Gărzii Naționale de Mediu Covasna, de multe telefoane din partea noastră  la părțile implicate în această problemă de mediu,  pentru ca măsurile trasate către Primăria Sfântu Gheorghe și firmele contractante  care depozitaseră în zonă „ materiale  rezultate din desfacerea sistemului rutier din municipiu, încadrate în categoria de dețeuri din construcții și demolări, respective bucăți de betoane, conducte din beton, asfalturi”, așa cum constataseră comisarii de mediu, să fie duse la bun sfârșit, până la data de 17 iulie 2020.

Schimbare de relief

Cei ce se plimbă sau aleargă  în fiecare zi pe digul de la Olt au văzut cum „relieful” din zonă s-a schimbat cu fiecare cupă de excavator care a ridicat  cele peste 2000 de tone de betoane și asfalturi pentru a fi mărunțite de utilajul adus în zonă sau pentru a fi transportate la firma specializată cu care  Primăria Sfântu Gheorghe a încheiat contract, în vederea preluării acestor deșeuri.

Managerul orașului, Czimbalmos Csaba, ne-a spus că pentru a împiedica intrarea mașinilor în zona  recent eliberată de deșeurile provenite din construcții, în zona Magazinului Trident a fost montată o barieră care este închisă cu un lacăt. „Nu mai poate depune nimeni acolo. Inițial am gândit contractul cu această firmă (de preluare a deșeurilor-n.red) că va ține un om și va lăsa să intre doar mașinile care aduc pământ, și restul să trimită la bază unde să sorteze, să mărunțească,(…) dar până la urmă   firma a făcut rost de loc și acum trimitem totul acolo,  că are unde să depoziteze.”

Astăzi, zona a înverzit. Vegetația  a crescut pe  locul care în urmă cu trei luni era plin de  tuburi și plăci imense de beton și asfalt.

Responsabilitate… DOAR cu măsură

Păcat, însă,  că nici angajații firmei contractate de Primăria Sf. Gheorghe nu și-au făcut treaba cum trebuie, și nici comisarii Gărzii de Mediu Covasna nu au văzut că  atât în dreptul gardului Jandarmeriei cât și pe lângă digul din dreptul  Grădiniței Pinocchio încă mai sunt multe plăci mari de beton și asfalt care ar fi putut fi mărunțișate sau ridicate și transportate în același timp  cu cele  2317,5 to de deșeuri ce ani de zile au sufocat pământul care, acum, a primit dreptul „de a respira” din nou.

Și pentru că știu că mulți dintre cititorii Mesagerul de Covasna așteaptă să afle ce măsuri contravenționale s-au aplicat de către comisarii Gărzii de Mediu Covasna atât pentru încălcarea legii în ce privește depozitarea deșeurilor de betoane și asfalt provenite din construcții, cât și pentru nerespectarea termenului de îndeplinire a măsurilor trasate în urma controlului efectuat de  comisarii instituției cu responsabilități în domeniu, răspunsul este acesta: NICIUNA!

E-adevărat, dacă s-ar fi aplicat vreo amendă tot din banii noștri, ai contribuabililor, ar fi fost plătită! Eu sper, totuși, că fiecare dintre noi a învățat o lecție din această poveste, și-anume: Dacă nu am mai fi atât de indiferenți și fiecăruia dintre noi i-ar păsa de cum arată orașul, comuna, satul și județul în care locuim, și am îndrăzni să luăm  atitudine atunci când cineva, indiferent că e  persoană, instituție sau firmă, care prin acțiunile proprii  încalcă legea, dar mai ales pe cea a bunului simț, cu siguranță lucrurile ar sta mult mai bine.

Maria CREȚU-GRAUR

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail