Foto: M.D.C

Fundația Comunitară Covasna, în parteneriat cu Primăria Barcani a împărțit ieri, în cadrul programului „Un pom pentru generația viitoare”, 300 de puieți de pomi fructiferi, specifici zonei Covasna. . .

Ieri, în cadrul programului inițiat de Fundația Comunitară Covasna (HKA), „Un pom pentru generația viitoare”, localnicii comunei Barcani, cu implicarea Primăriei Barcani și în prezența președintelui Fundației Comunitare Covasna, Otto Fleckhammer, au primit 300 de puieți de pomi fructiferi tradiționali.

„ Am depus un proiect la un grant norvegian, și prin fondul Guvernului Norvegian, în cadrul programului „Un pom pentru generația viitoare” avem un sprijin de 3000 de euro pentru achiziția răsadurilor.  Este o inițiativă a noastră, a Fundației Comunitare Covasna, și este al treilea an de impelmentare. Este un proiect pe 10 ani, deci mai avem încă opt sau nouă ani, iar scopul final pe care îl urmărim- și cu ajutorul lui Dumnezeu cu siguranță îl vom realiza-, este ca fiecare localitate din județ să își primească porția de răsaduri. Chiar spuneam că dacă într-o zi de aprilie sau mai, peste 10 ani, am putea să privim de sus județul Covasna, ar fi frumos să vedem o grădină înflorită.” – a spus președintele Fundației Comunitare Covasna (HKA), Otto Fleckhammer.

Împărțirea puieților a început deja de două săptămâni, iar acțiunea care s-a derulat ieri, la Barcani, a fost ultima din seria celor 8 care s-au derulat în cadrul proiectului Fundației Comunitare Covasna în acest an.

„Programul are ca scop final, și încercăm să urmărim cu seriozitate pas cu pas, să se realizeze acest lucru, ca peste încă 8-9 ani, în județul Covasna să avem circa 35.000 de pomi fructiferi tradiționali, adică pomi care de cel puțin 150 – 200 de ani, dacă nu mai mult, fac parte din patrimoniul floral, botanic, al județului Covasna. Noi alegem localitățile, în fiecare an selectăm o localitate din zona Târgu Secuiesc, din zona Covasna, din zona Sfântu Gheorghe, Baraolt și din zona Buzaielor. Anul acesta am ales localitățile Sânzieni, Zagon, Chichiș, Filia și Bățanii Mici, două localități mai mici din zona Baraolt și comuna Barcani. Am acordat un plus de 100 de puieți la Valea Crișului și la Herculian, unde anul trecut au fost repartizați, însă cererea a fost mare, iar oamenii ne-au rugat, dacă se mai poate, să mai aducem.” – a mai explicat Otto Fleckhammer.

„Consider că un om care plantează un pom are viță nobilă în el”

Primarul comunei Barcani, Marin Gheorghe a deschis evenimentul mulțumind Fundației Comunitare Covasna pentru implicarea și sprijinul acordat și făcând asigurări că astfel de acțiuni vor continua cel puțin în următorii doi ani, când ar urma ca alți 400 de puieți să fie împărțiți satelor din zona Buzaielor. „Astăzi, 7 aprilie 2016, Fundația Comunitară Covasna a adus, cu sprijinul Primăriei Barcani, 300 de pomi fructiferi, tradiționali, care se împart cetățelilor comunei Barcani – câte 3 pomi de familie. Urmează ca în 2017, să fie repartizate 200 de bucăți pentru Lădăuți, iar în 2018, 200 de bucăți pentru Sărămaș. Mulțumim Fundației, mulțumim domnului Otto Fleckhammer – un vechi prieten și colaborator, care a rămas același: prietenul Barcaniului.” A spus edilul. Totodată, președintele fundației, Otto Fleckhammer a ținut să felicite localnicii care au dorit să ia parte la acțiune și care și-au arătat interesul spre a planta în gospodăriile lor puieții. „Vă salut cu căldură și drag pe voi, cei care ați considerat că este bine să veniți să luați un pom fructifer, pe care să îl plantați pentru nepoți, dar și pentru dumneavoastră. Consider că un om care plantează un pom are viță nobilă în el, un om care nu numai taie, ci și plantează.”

Celor care au primit pomi fructiferi li s-au oferit și niște tăblițe cu numele proiectului „Un pom pentru generația viitoare”, pe care să le poată atașa de puieți. Oamenilor li s-a explicat apoi cum trebuie să procedeze în momentul în care doresc să planteze puieții pentru ca aceștia să efectueze în mod corect operațiunea. Li s-a explicat cum trebuie să fie săpate gropile, la ce adâncime trebuiesc plantați puieții, și cum trebuiesc udați aceștia imediat după sădire, și totodată le-au fost înmânate liste cu instrucțiuni și sfaturi utile pe care aceștia trebuie să le respecte în perioada următoare.

„Ne-am angajat față de noi și față de comunitatea din județul Covasna, indiferent de rasă, etnie sau religie, și toți vor primi, și zona Târgu Secuiesc, și zona Buzaielor, în fiecare an timp de 8-9 ani și dorim ca în județul Covasna să existe circa 35.000 de asemenea pomi fructiferi. (…) Sarcina noastră a fost să îi aducem aici, la dispoziția dumneavoastră. În multe locuri nu au crezut că îi dăm gratis, au crezut că glumim. Nu este o glumă, noi o luăm în serios, acum v-ați convins și dumneavoastră iar sarcina ce vă revine este să îi plantați, să îi îngrijiți și să consumați cu sănătate mulți ani de acum încolo, din fructele lor.” – a încheiat președintele HKA, Otto Fleckhammer.

Puieții care au fost distribuiți în cadrul acțiunii „Un pom pentru generația viitoare” provin din specii precum mărul, prunul sau părul. Cei 35.000 de pomi care se doresc a fi plantați până la finalul programului ar urma să producă pentru județul Covasna în jur de 2000 de tone de fructe.

Fundația Comunitară Covasna a luat ființă în urmă cu 6 ani, în anul 2010, la inițiativa a 10 persoane dornice să schimbe lucrurile în bine și să ajute, în mod voluntar, la soluționarea nevoilor comunității județului Covasna.

Ioana Ardeleanu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail