Ieri, 13 familii defavorizate au primit cheile de la o nouă locuinţă de la viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tischler Ferenc.

Cele 13 familii care s-au mutat din clădirea Sing-Sing în locuinţele de pe strada Lunca Oltului, au fost alese în baza unui studiu făcut despre fiecare familie aflată în clădirea veche, în care au fost consultaţi membrii societăţii cu care aceştia au cel mai mare contact, începând de la învăţători şi până la doctorii de familie.

În urma acestui studiu, peste 100 de familii au primit primele locuinţe acum 2 ani şi anul trecut, urmate  de cele 13 de anul acesta. Pe lângă studiul întocmit de Consiliul Local, familiile au fost verificate economic amănunţit pentru a nu avea datorii faţă de autorităţile locale. Persoanele care au deţinut o locuinţă, pe care ulterior au vândut-o, nu s-au încadrat în categoria celor care au primit o locuinţă socială.

Domnul viceprimar explică: „Am urmărit să nu fi înstrăinat o locuinţă după 1 ianuarie1990, pentru că dacă sunt persoane care acum 2, 3 ani şi-au vândut apartamentul pentru o sumă mai importantă, şi nu au putut gestiona suma respectivă, sau unii s-au dus la jocuri de noroc,  eu cred că nu merită să primească o locuinţă. (…) Nu dorim să aibă prioritate acele familii care începând din 1980 nu fac nimic, nu trimit copiii la şcoală sau grădiniţă, nici la doctor nu îi duc chiar dacă sunt bolnavi, stau acasă şi aşteaptă ajutorul social, sau alocaţia pentru copii, şi mai şi urlă după noi pe străzi că noi, Consiliul Local sau Guvernul sau preşedintele trebuie să le rezolve problemele. Nu este corect faţă de populaţia majoritară care este în oraşul Sfântu Gheorghe, şi aici mă refer la acele persoane care lucrează, îşi plătesc impozitele, şi din banii or susţinem acele familii care nu mişcă niciun deget, mai mult au şi aşteptări.”

300 de cereri înregistrate pentru locuinţele sociale în Sfântu Gheorghe

Anul acesta Consiliul Local a pus la dispoziţie 34 de locuinţe, însă, numai aceste 13 familii au făcut dovada că merită o ultimă şansă din partea municipalităţii. Timpul de şedere a fiecărei familii este nelimitat, însă, pentru început locatarii au semnat un contract pe un an. În funcţie de cât de bine îşi gestionează banii ca să îşi plătească facturile lunare ce nu depăşesc mai mult de 170 de lei cu tot cu chirie, dar şi de modul în care se comportă în comunitate, noii locatari îşi vor prelungi şederea în noile cămine curate şi încălzite. „Noi am semnat contractul pe durată de un an. În Sing-Sing erau obişnuiţi să nu plătească nimic şi pur şi simplu au adunat câteva mii de lei datorie. Aici semnează că se angajează să plătească la zi datoriile, chiria este sub 50 de lei, iluminatul şi încălzirea sunt subvenţionate, iar dânşii, în perioada de iarnă trebuie să plătească undeva la 100-120 de lei, într-o lună,  mult mai puţin decât dacă ar trebui să locuiască pe piaţa liberă. Banii aceştia trebuie să îi plătească, dacă nu, atunci vom ataca în instanţă şi se va desface contractul. Anul acesta am avut peste 300 de cereri înregistrate”, a declarat viceprimarul Tischler Ferenc.

Vecinii mai vechi din blocul alăturat au uitat promisiunea făcută, întărind vorba aceea cum că „Lupul îşi schimbă blana, dar năravul, ba!”, aşa că 37 din cele peste 100 de familii relocate anii trecuţi au „uitat” să plătească infima sumă de 170 de lei care le asigura un trai decent, fiind pe picior de evacuare. Municipalitatea a atacat în instanţă contractele acestor familii, şi aşteaptă evacuarea, pentru a putea aduce noi familii greu încercate de viaţă. „Trebuie să înţeleagă că trebuie să plătească şi ei puţin. Suntem deschişi şi vrem să ajutăm acele persoane care nu pot să lucreze copii, bătrâni şi persoanele cu dizabilităţi, dar cei care sunt apţi pentru muncă, trebuie să meargă să lucreze.”, a explicat domnul Tischler Ferenc.

„Noi vrem să închidem clădirea Sing-Sing, pentru că trebuie să facem palierele în sistemul nostru social. Noi acum le dăm locuinţe celor care respectă legea, restul vor fi evacuaţi şi vor ajunge în adăpostul de noapte, de aceea era important să punem la punct acest adăpost şi să funcţioneze conform regulilor, foarte strict. Instituţia aceea funcţionează foarte bine, aşa cred eu, şi sper ca şi numerele să dovedească ceea ce zic. Închipuiţi-vă că într-o cameră de 10-12 metri pătraţi fără apă, fără toaletă, fără nimic, stăteau familii cu 5-6 copii. Problemele fiziologice le rezolvau într-o găleată, seara le aruncau pe geam, iar dimineaţa copiii mergeau şi se jucau acolo. Erau nişte condiţii inacceptabile şi am zis că trebuie să închidem clădirea aceea, dar nu puteam face acest lucru fără să asigurăm locuinţe pentru acele persoane care au stat acolo. Iei o locuinţă, trebuie să dai o locuinţă. Sperăm ca pe viitor, guvernul să aibă şi alte proiecte de construire de locuinţe sociale, şi atunci să putem da posibilitatea mai multor familii la locuinţe sociale. Situaţia economică nici a României, nici a Uniunii Europene nu ne ajută să construim locuinţe sociale”, a conchis viceprimarul oraşului Sfântu Gheorghe, Tischler Ferenc.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail