Comunele Valea Mare, Malnaș și Poian se confruntă cu lipsa medicilor de familie, aceasta nefiind o situație recentă. Până la ocuparea posturilor din comunele menționate, pacienții au posibilitatea să se înscrie la alți medici de familie de pe raza județului.

Potrivit informațiilor comunicate ieri de către directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna, Ágoston László, lipsa medicilor de familie din cele trei comune este îngrijorătoare, dar și mai grav este faptul că peste jumătate din medicii de familie titulari din județ au împlinit sau vor împlini în cursul acestui an vârsta de 60 de ani. Aceasta este o statistică alarmantă, întrucât deficitul de medici de familie în următorii ani va putea crește vertiginos, în urma pensionării cadrelor medicale active în prezent.

În comuna Valea Mare, nu mai este nici un medic de familie din anul 2016, însă această situație este pe cale de a fi îmbunătățită. „Tocmai am încheiat contractul de comodat cu doctorița din Boroșneu Mare, care va veni câteva zile pe săptămână, după un program pe care îl va stabili dânsa.”, ne-a comunicat, ieri, primarul comunei Valea Mare, Gheorghe Avram. Aceasta este o veste foarte bună pentru locuitorii comunei, întrucât și aici există un număr destul de mare de vârstnici, care nu se pot deplasa în alte localități, ori de câte ori au nevoie de o consultație sau rețetă medicală.

Din păcate, în celelalte două comune fără medici de familie, situația nu este atât de fericită.

Comunității din Malnaș îi lipsește un medic de familie de la începutul acestui an, de când doctorița care avea în grijă pacienții din Valea Zălanului, Malnaș Băi și Malnaș a trecut la cele veșnice. Locuitorii din aceste sate s-au înscris la medicii de familie din Sfântu Gheorghe, Micfalău ori Valea Crișului.

„Eu am încercat să atrag atenția peste tot: la Direcția de Sănătate Publică, la Colegiul Medicilor, la Prefectură, peste tot unde se poate, și în continuare am rămas fără medic. Valea Zălanului este o zonă izolată, sunt foarte mulți bătrâni care nu se pot deplasa, iar legea nu le permite medicilor să scrie rețete fără sa vadă pacientul.”, a precizat Szotyori Angéla-Gizella, primarul comunei Malnaș.

În comuna Poian nu mai este nici un medic de familie, de mai bine de un an, locuitorii din cele două sate aparțănătoare fiind nevoiți să se înscrie la medici de familie din Târgu Secuiesc sau alte localități învecinate. Mai mult decât atât, comuna riscă să rămână și fără farmacie, întrucât aceasta nu se mai poate susține financiar, în condițiile în care pacienții preferă să meargă la farmaciile din localitățile în care merg la medic.

Primarul comunei Poian, Páll Endre, ne-a comunicat faptul că localitatea de care răspunde dispune de un cabinet medical utilat, care își așteaptă medicul.

Pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Covasna se arată faptul că un număr de 21 de medici au deja sau vor împlini, în cursul acestui an, vârste de peste 65 de ani. Menţinerea lor în activitate se avizează anual de către o comisie comună a Direcţiei de Sănătate Publică Covasna, a Casei de Asigurări de Sănătate Covasna şi a Colegiului Medicilor filiala Covasna, în baza Legii 113/2016.

În pericol să rămână fără medici de familie, în următorii ani, sunt următoarele localități covăsnene: Sfântu Gheorghe, Baraolt, Covasna, Întorsura Buzăului, Târgu Secuiesc, Aita Mare, Băţanii Mari, Belin, Bixad, Boroşneu Mare, Brăduţ, Breţcu, Catalina, Cernat, Ghelinţa, Micfalău, Moacşa, Ozun, Sânzieni, Sita Buzăului, Turia, Vârghiş, Zăbala.

Direcția de Sănătate Publică, Covasna menționează, pe site-ul instituției,  faptul că persoanele interesate de o carieră medicală în judeţul Covasna pot să se adreseze Direcţiei de Sănătate Publică Covasna la adresele de e-mail [email protected][email protected], sau la nr. de telefon : 0267-351398, 0745-024480.

Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean „Fogolyán Kristóf” Covasna, mereu aglomerată

Lipsa Centrelor de permanență este o altă problemă cu care se confruntă județul nostru. În prezent funcționează un singur astfel de centru, în Baraolt, și ar mai fi nevoie de cel puțin încă unul, în municipiul Sfântu Gheorghe. Rolul Centrului de permanență este de a asigura asistența medicală 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, pentru pacienții cu afecțiuni minore, care aglomerează inutil secția de Primiri Urgențe a Spitalului Județean. Pentru aceasta, ar fi nevoie de un minim de 5-7 medici de familie, care să fie dispuși să își împartă timpul între cabinetele personale și Centru, însă, până în momentul de față, cadrele medicale din municipiu nu s-au arătat interesate de această perspectivă, chiar dacă această activitate ar fi remunerată ca și serviciu separat.

„Noi putem să venim cu ideea să înregistrăm un astfel de Centru de permanență, dar intenția de a-l înființa ar trebui să vină de la medicii de familie. Noi am mai încercat să înființăm unul în zona Zăbala; medicii nu au zis în mod clar <<nu>>, dar până la urmă nu s-a finalizat, iar noi, ca instituție nu putem să îi forțăm.”, a menționat directorului Direcției de Sănătate Publică, Covasna, Ágoston László.

Posturi disponibile la Serviciul de Ambulanță Județean (SAJ) Covasna

Pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Covasna se mai comunică și faptul că Serviciul de Ambulanţă Judeţean Covasna are scoase la concurs două posturi pentru medici de familie. Se asigură participarea la cursurile de perfecţionare necesare precum şi locuinţă de serviciu.

Printre specializările cu cel mai mare deficit de personal, la nivelul județului, se numără anestezia, imagistica, oncologia și cardiologia.

Oana-Mihaela Bărzic

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail