Zona Buzaielor are urgentă nevoie de cadastrare, lipsa Cărților Funciare fiind o veche problemă care necesită o rezolvare rapidă, atentă și eficientă.

Adevărata piedică în calea cadastrării și implicit intabulării terenurilor din Zona Buzaielor pare să fie lipsa firmelor care să se ocupe de cadastrare. Deoarece tarifele sunt stabilite prin lege, și sunt destul de mici, firmele din domeniu nu se înscriu la licitațiile organizate de primării.

În urma discuțiilor purtate cu autoritățile din zona Buzaielor am aflat că atât la Întorsura Buzăului cât și comunele  Sita Buzăului și Barcani autoritățile se confruntă cu această problemă a lipsei Cărților Funciare.

„ În zona noastră este o mare problemă, oamenii nu au Cărți Funciare’’, ne-a informat Raul Urdă, primarul orașului Întorsura Buzăului, care a precizat că primăria a început să sprijine cetățenii în vederea intabulării terenurilor. ,,Am făcut contract cu o firmă, facem cadastru sistematic, deja avem și finanțare de la OCPI (Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară-n.red). Prin ei am început măsurătoarea unui sector cadastral”, a menționat edilul.

La rândul său, și primarul  comunei Sita Buzăului, Nicolae Stoica,  ne-a spus că cea mai mare problemă este cadastrarea imobilelor cetățenilor și a UAT-ului.

„Dacă pe infrastructură mare și educație am reușit să ne punem la punct, pe partea de cadastru suntem deficitari. Firmele care se ocupă de aceste lucruri nu vin la licitații, li se pare că sunt prea puțini bani și din acest motiv nu reușim să pornim. Tarifele impuse de lege sunt mici și firmele nu vor să vină. Mi-aș dori ca la Sita Buzăului să se știe fiecare metru pătrat de teren și proprietarul său (…) În data de 7 martie  am semnat contractul pentru Cadastru Sistematic cu OCPI Covasna, dar nu este suficient. Prin cadastrul sistematic se fac doar terenurile extravilane, iar noi ne dorim și avem nevoie de cadastru general, să includem și intravilanul”a menționat primar Nicolae Stoica.

Cu aceeași problemă se confruntă și administrația comunei Barcani.

,,Au mai venit fonduri pentru cadastru sistematic, doar că nu am găsit firmă, prețurile fiind foarte mici. Topografii din zonă nu sunt interesați, pentru că este foarte greu de făcut. Credeam că este o problemă la nivel de țară, dar se pare că este mai mult la noi în zonă.

În comuna noastră, din 6566 de hectare, undeva la 7-8% au Carte Funciară. Nici noi ca Primărie nu avem. Anul trecut am început să intabulăm drumul, clădirile, și încă mai avem mult pe partea de domeniu public” a declarat primarul Nicolae Pastor.

Potrivit acestuia, în jur de cca 7% din cetățenii comunei Barcani au reușit să își intabuleze terenurile, pe cont propriu. Edilul a explicat că majoritatea au reușit prin procese grele de uzucapiune, dar acestea au devenit foarte costisitoare. „Am reușit să ajutăm Parohia de la Sărămaș, prin Comisia Locală, să intabulăm terenurile fără costuri. Există și fonduri europene care rămân ne accesate din acest motiv, al lipsei Cărților Funciare”, a mai spus edilul.

În prezent la Barcani se lucrează la o licitație pentru a face cadastru general. S-au parcurs deja câteva etape în ceea ce privește caietul de sarcini. Autoritățile locale așteaptă un răspuns de la Curtea de Conturi, prin care să afle care este situația în cazul în care primăria cheltuie bani pentru terenuri private. În acest sens, primarul comunei, Nicolae Pastor, a declarat: ,,Trebuie să vedem câți bani ne trebuiesc, sper să ne ajute și oamenii prin plata impozitelor. Ne dorim să știm dacă putem face noi toată plata sau trebuie să impunem o taxă cetățenilor.’’

După cum se vede, dorința autorităților din Zona Buzaielor de a soluționa această problema este mare. Având Cărți Funciare se pot accesa fonduri europene,  se poate dezvolta mai ușor și turismul, eliberându-se mult mai ușor autorizații de construcție, dar și veniturile din impozit la bugetul local ar fi în creștere.

Intabularea unei proprietăți este foarte importantă și face parte din setul actelor de proprietate ale unui imobil. Înscrierea în Cartea Funciară a unui imobil are aceeași funcție ca și cartea de identitate pentru o persoană. În prezent, cadastru și intabularea nu se pot face separat. Documentațiile cadastrale se înscriu automat în Cartea Funciară.

Cadastrarea zonei este un proces de durată, de minim 5 ani, care trebuie început cât mai repede.

alexandra Chirilaș

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail