Deşi până la data de 1 iulie a.c, dată de la care, conform legii, reţetele medicale trebuie eliberate în format electronic nu a mai rămas mult timp, sistemul sanitar şi farmaceutic din judeţul Covasna nu este pregătit, în totalitate, pentru eliberarea acestora.
Managerul Spitalului Judeţean “Dr. Fogolyan Kristof”, Andras-Nagy Robert, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că la nivelul unităţii spitaliceşti pe care o conduce nu se va reuşi implementarea sistemului privind eliberarea reţetelor electronice, până la începutul lunii viitoare, deoarece abia au reuşit să găsească resursele financiare necesare achiziţionării aparaturii.
Andras-Nagy Robert a afirmat că pentru dotarea tuturor cabinetelor medicale, spitalul va trebui să scoată “din propriul buzunar” o sumă de aproape 10.000 de euro.
“Avem nişte reţineri că până la 1 iulie se poate implementa acest sistem, pentru că medicii din cadrul spitalului nu sunt nici ei pregătiţi. În prezent, la nivelul spitalului nici un cabinet medical nu este dotat tehnic cu calculatoare, imprimantă cu laser, internet cu bandă largă şi aparat pentru semnătură electronică. Pentru noi, toată această investiţie de 10.000 de euro reprezintă un efort extrem de mare. Eu înţeleg cât de util este acest sistem, însă bugetul Spitalului nu s-a mărit, iar ajutor din partea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nu ni s-a dat. Sunt spitale în ţară care au toate dotările necesare, însă noi nu am reuşit încă, dar vom face tot posibilul. Am început procedura de achiziţie a dotărilor necesare, dar nu cred că ne vom încadra în termen”, a declarat Andras-Nagy Robert.
Medicii de familie aşteaptă apariţia Legii
Preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Covasna, dr. Lucia Şereş, a declarat că medicii din judeţul Covasna lucrează şi în prezent pe programul informatic care nu diferă foarte mult de cel prin intermediul căruia vor fi emise reţetele electronice. Însă, în ceea ce priveşte eliberarea lor, începând cu prima zi a lunii iulie, aceasta ne-a declarat că legea nu a apărut încă în Monitorul Oficial (MO), fiind disponibilă, în continuare, pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
“Noi aşteptăm ca legea să apară în MO. Abia de la acea dată avem promisiunea din partea reprezentanţilor firmei din Sibiu, de la care avem softul, că vom fi instruiţi în folosirea acestuia. Să sperăm că sistemul de eliberare al reţetelor în format electronic va funcţiona, când toate cabinetele medicale se vor conecta la acesta. Munca noastră, a medicilor, va fi uşurată, cu certidudine”, a precizat dr. Lucia Şereş.
Nici farmaciile nu sunt pregătite
Kovacs Sandor, directorul unei farmacii din Sfântu Gheorghe, ne-a spus că nici ei nu s-au dotat cu tot ce au nevoie pentru a elibera reţetele emise în format electronic, de medici, dar cu siguranţă vor reuşi să o facă, până la data de 1 iulie a.c.
„Eu cred că la nivelul farmaciilor este mult mai uşor, deoarece este necesar să cumpărăm un cititor 2D al reţetei electronice, să instalăm softul şi să obţinem certificatul digital. Cheltuielile astea, pentru farmacia noastră, se ridică la aproximativ 4.000 de euro. Nu ştim însă cum va funcţiona sistemul, decât după ce se va da drumul, respectiv, după ce primim prima reţetă electronică”, a declarat reprezentantul farmaciei.
Anna-Maria Chiţu