Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Covasna se confruntă cu lipsa acută de personal de specialitate, a semnalat conducerea instituției.

În raportul de activitate al Direcției Județene pentru Cultură (DJC) Covasna pe anul 2022, , prezentat de directorul executiv Csaki Arpad, în cadrul ședinței recente a Colegiului Prefectural, se arată că instituția are peste 100 de atribuții, în domeniile:  patrimoniu cultural imobil; monumente de for public; patrimoniul tehnic și industrial; patrimoniul arheologic; patrimoniu cultural mobil; patrimoniul imaterial;  muzee/colecții publice și private; proiecte și programe culturale.

Conform raportului de activitate, spre deosebire de anii precedenți, nu s-a mai pierdut din personalul existent (demisie, pensionare, pensionare anticipată). Chiar și așa, personalul este insuficient. Astfel, potrivit conducerii instituției, rezultatele generale arată că anul trecut, „procedura de avizare (Legea 422 din 2001, actualizată; OG 43 din 2000, republicată, etc.) a fost asigurată fără întrerupere în ciuda lipsei acute de personal, și în special personal de specialitate. Serviciul de relații cu clienții, serviciul de consultări monumente istorice la sediul DJC Covasna au fost asigurate fără întrerupere, în ciuda lipsei acute de personal, și în special personal de specialitate”. În plus, s-a remarcat o creștere cu 11% a documentelor înregistrate și o creștere cu 11% în cazul avizelor emise, se evidențiază, printre altele, în rezultatele generale ale raportului de activitate.

În concluziile formulate în raport, directorul instituției arată că în condițiile lipsei acute de personal de specialitate Direcția Județeană pentru Cultură Covasna nu poate asigura în totalitate atribuțiile legale în domeniul protejării patrimoniului cultural.

„În anul calendaristic 2022 (până la data de 17.11.2022), atribuțiile de specialitate (peste 100 de atribuții) în domeniul protejării patrimoniului cultural național (material și imateriale, mobil și imobil) au fost asigurate la nivelul Direcției Județene pentru Cultură Covasna de către un singur angajat (exercitând temporar, pe bază de Ordin MC inclusiv funcția vacantă de conducere de director executiv). Funcțiile de execuție de specialitate monumente istorice din cadrul Compartimentului monumente istorice și arheologie au fost vacante, respectiv suspendate temporar. Funcția de execuție de specialitate arheologie din cadrul Compartimentului monumente istorice și arheologie a fost vacantă până la data de 17.11.2022. Funcțiile de execuție de specialitate din cadrul Compartimentului patrimoniu cultural național mobil și imaterial au fost vacante. Consultantul contractat pentru asigurarea procedurii de avizare (arhitect specializat în domeniul protejării monumentelor istorice) are atribuții limitate, fără statut de agent constatator (fără drept de control la intervenții avizate).  În situația lipsei de personal nu se poate asigura controlul intervențiilor avizate de către Ministerul Culturii direct sau prin DJC Covasna, respectiv nu se poate asigura controlul periodic al stării de conservare a monumentelor istorice și respectarea legislației de specialitate referitor la intervențiile pe monumente istorice, în zone de protecție monumente istorice, zone construite protejate sau situri arheologice reperate și zone cu potențial arheologic. Efectele pe termen scurt și mediu constau în pierderea valorilor arhitecturale, degradarea sau chiar dispariția monumentelor istorice.”

 Biserica Sfântul Nicolae din Brețcu, monument istoric

Foto:  Biserica Sfântul Nicolae din Brețcu (interior), monument istoric

O altă concluzie este că „din cauza nivelului de salarizare existent, respectiv din cauza încadrării personalului la statutul de funcționar public, cariera de funcționar public în cadrul direcțiilor județene pentru cultură este neatractivă.”

„Preconizăm că din cauza atribuțiilor multiple pe baza legislației în vigoare, respectiv delegării de către Ministerul Culturii a unor alte atribuții către direcțiile județene, care rezultă volumul de solicitări în continuă creștere a solicitărilor pentru emitere aviz de specialitate sau alte acte administrative, există riscul de pierdere a personalului existent.”- se mai arată în raportul prezentat de directorul executiv Csáki Árpád.

O altă problemă cu care se confruntă instituția este cea a spațiului. Mai exact, potrivit raportului, DJC Covasna își desfășoară activitatea într-un imobil pentru care nu are contract de comodat încă din anul 2015, respectiv în condiții care nu corespund cerințelor minime pentru o instituție publică. În același document se precizează că s-a obținut un angajament din partea proprietarului în vederea renovării spațiului.

Ana CIORICI COSTACHE

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail