Modernizarea lingvistică cu orice preţ şi influenţa crescândă a limbii engleze îi face pe oameni să-şi englezifice” propria limbă maternă. Multora acest lucru li se pare OK”.

Zi de zi putem vedea perândindu-se pe ecranele televizoarelor un amestec de dive şi cocote cu forme revărsate indecent, spre deliciul bârfitorilor de tot felul şi al băutorilor de bere, care reprezintă „societatea modernă” care, desigur, este „OK”, adică tinerii pot lua exemplu şi duce mai departe „marile cuceriri ale civilizaţiei occidentale”. Şi dacă lucrurile nu sunt totdeauna “super” sau „mişto” (pardon, acesta nu-i termen englezesc…) atunci, fără îndoială, este „super mişto”, cum îl auzisem pe unul într-o zi exclamând cu satisfacţia unui „erudit de mahala”. Dar şi aceasta este „OK” pentru mulţi, deşi dacă i-ai întreba de unde provine expresia, puţini ar putea s-o spună.

     Dar ce să facă bietul om? Vine obosit de la muncă, serveşte masa, mai trebăluieşte ceva prin gospodărie, şi dacă n-are obiceiul să meargă la bufet, stă cu familia şi vrea să se mai uite la acea „cutie cu minuni” cum îi spunea cineva televizorului. Iar dacă are Program TV, întâi se uită peste el şi se cruceşte de ce îi este dat să vadă: Teleshopping, MasterChef, Killer Karaoke, show-uri de tot felul, ba mai sunt sărbători importate de tipul „Valentine Day” sau „Hallowen”, de parcă noi n-am avea destule pe ale noastre. Apoi mai vede titlurile unor emisiuni de tot hazul: „Akzente”, „Neatza cu Răzvan şi Dani”, „Distractis – Distilat de comedie” şi ce mai, o întreagă „panoplie intelectuală”. Dar toate sunt „OK”, adică nu deranjează pe nimeni în mod special, căci le ştie şi copilul de la grădiniţă, născut cu smarthfonul ori tableta lângă el…

     Şi, bineînţeles, se apropie sfârşitul de săptămână, când cei mai mulţi pleacă în „weekend”, dar unii nici atunci nu renunţă a fi pe „net”. Şi dacă vrei să-ţi rezolvi problemele personale, trebuie să fii neapărat „on-line”, alfel nici nu-ţi poţi găsi un „job” ca lumea. Cine are curajul să spună că aceasta nu e „OK”?!

     Cât despre tinerii de azi, dacă cei cu câteva decenii în urmă vroiau să fie „hippy”, cei de azi vor să fie „cool” la volanul unei limuzine din „banii lui tata”, şi neapărat într-o „gaşcă de cartier” fredonând manele. Şi s-o mai găsi şi pentru unele fete frumuşele, mai puţin dedate la învăţătură, vreun „job” bun, dacă nu ca „domnişoare de companie”, cel puţin ca „baby-sitter” în vreo ţară străină.

     Din fericire, există şi mulţi oameni la locul lor, care păstrează echilibrul, ca lumea să nu se „strice” prea mult, încât trenul vieţii să sară de pe şine… Dar unii vor să guste din toate, chiar şi din fructele otrăvite, fără ca apoi să înţeleagă ce li se întâmplă, neştiind sau nerecunoscând că înşişi ei sunt cauzele efectelor pe care le trăiesc…

     Trăiţi frumos, dar păstraţi măsura şi echilibrul în toate cele câte le faceţi…

                                                                                            Mihai Trifoi

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail