Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama e de părere că liderii UDMR au un discurs dublu despre autonomie, cel pe care îl prezintă la Bucureşti fiind diferit de cel pe care îl au în faţa propriului electorat.

„Aici, în Secuime, liderii UDMR au un anumit discurs cu care îşi mobilizează electoratul, la Bucureşti o dau pe după vişin. Într-un fel se exprimă în limba maghiară la adunările lor, la Bucureşti sunt mai soft (…) Eu mă întreb ce ar rezolva autonomia şi ce este ea, pentru că nimeni nu o defineşte concret”, a spus Horia Grama, arătând că dacă asculţi mesajele liderilor UDMR în plan local înţelegi că vor „o ţară separată în mijlocul României”, în timp ce la Bucureşti spun că nu vor separarea.

Liderul PSD a mai menţionat in cadrul conferinţei de presa de vineri că nu poate înţelege „încremenirea” UDMR şi a celorlalţi reprezentanţi ai comunităţii maghiare în proiectul „Ţinutul secuiesc”, nu înţelege dorinţa lor de a se crea o regiune pe criterii etnice compusă din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, cât timp Braşovul, cel mai important pol de dezvoltare din zonă, se află la numai 30 de kilometri de municipiul Sfântu Gheorghe.

„Am constatat că nu se poate depăşi aspectul etnic. Regionalizarea are ca obiectiv modernizarea administraţiei, dezvoltarea uniformă a ţării şi creşterea nivelului de trai (…) Eu personal nu înţeleg de ce UDMR şi ceilalţi reprezentanţi ai comunităţii maghiare nu şi-au dat seama că interesul nostru pentru creşterea nivelului de trai este să fim în aceeaşi regiune cu Braşovul (…) Asta e nedumerirea mea, de ce nu luăm în calcul Braşovul (…) Mi se pare absurd să punem în prim plan chestiunea etnică, nu înţeleg de unde atâta încrâncenare”, a spus Horia Grama.

Deputatul covăsnean a mai adăugat că temerile legate de pericolul „diluării” componenţei etnice a maghiarilor şi a puterii de decizie a acestora sunt neîntemeiate, arătând că şi în momentul de faţă în plan local puterea aparţine UDMR, iar procesul de descentralizare va aduce şi mai multe pârghii în mâinile autorităţilor locale.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail