Organizaţiile judeţene Covasna ale Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), Partidului Civic Maghiar (PCM) şi Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) cer demisia prefectului judeţului Covasna, Sebastian Cucu, după ce Prefectura a pierdut în instanţă procesul intentat PCM pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestaţie publică organizată anul trecut.

Liderii covăsneni ale celor trei formaţiuni politice au susţinut miercuri o conferinţă de presă comună, în care au salutat sentinţa definitivă şi irevocabilă a Tribunalului Covasna care a dispus anularea procesului verbal de contravenţie şi exonerarea PCM de la plata sumei de 5000 de lei.

„Se adevereşte că amenda a fost nelegală, deci am avut dreptate (…) Domnii prefecţi care ne-au amendat, şi mă refer atât la fostul prefect (Ciprian Popica-n.r) care ne-a amendat, cât şi la actualul prefect (Sebastian Cucu-n.r) care a dus procesul mai departe, au greşit, iar când cineva greşeşte, e firesc să plece acasă (…) Într-o ţară democratică, europeană este de neconceput ca cineva să te amendeze pentru că ai cântat imnul altui stat, este ceva ieşit din comun. Dacă e cinstit, prefectul să-şi dea demisia”, a declarat liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef.

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor a salutat şi el decizia instanţei, cerând la rândul său demisia prefectului.
„Dreptatea a învins aroganţa naţionaliştilor (…) Ceea ce au reuşit să facă prefecţii români este o unitate naţională între partidele maghiare. Le mulţumim pentru acest lucru. Cu acţiuni împotriva steagului secuiesc, împotriva imnului, denumirilor străzilor şi instituţiilor publice ne-au adus la o pace politică între partidele maghiare”, a declarat Tamas Sandor.

Liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi primar al municipiului, a menţionat că duminică seară, în piaţa centrală din localitate, va fi organizată o slujbă religioasă oficiată de preoţii bisericilor istorice maghiare pentru a „sărbători faptul că s-a terminat cu bine” acest proces care a durat aproape un an de zile şi care a creat animozitate între români şi maghiari.

În cadrul conferinţei de presă, reprezentantul PPMT, Bedo Zoltan, a făcut un apel către clasa politică şi comunitatea românească la înţelegere şi respectarea reciprocă a valorilor şi identităţii naţionale.

Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu a declarat miercuri pentru AGERPRES că respectă sentinţa judecătorească şi a refuzat să facă orice fel de comentarii legate de demisia solicitată de politicienii maghiari.

Prefectura Covasna a amendat conducerea PCM la sfârşitul anului trecut cu suma de 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată pe 4 iunie 2014 în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor şi comemorării Tratatului de la Trianon, care a consfinţit destrămarea imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES . .

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail