Fundația Comunitară Covasna (HKA) a anunțat luni lansarea unei noi ediții a Licitației civile. Evenimentul, organizat în data de 4 octombrie la Sfântu Gheorghe, se va derula după un nou concept.

Licitația are ca scop atragerea de fonduri din sfera civilă pentru finanţarea unor proiecte comunitare și va fi organizată pe baza unei metodologii dezvoltate de o organizație din Marea Britanie.

„Licitația Civilă este un eveniment social care întărește relațiile între sfera civilă și întreprinzători, oferă posibilități noi de finanțare pentru programele civile și mărește gradul de responsabilizare a întreprinzătorilor față de proiectele comunitare.”- au transmis reprezentanții Fundației Comunitare Covasna (HKA).

Directorul executiv al Fundației, Bereczki Kinga, a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, că licitația, ajunsă la cea de-a IV-a ediție, la Sfântu Gheorghe, se va desfășura după un nou concept, în sensul în care, de această dată, nu se vor mai organiza înscrieri de proiecte ale organizațiilor nonguvernamentale, din rândul cărora se vor alege proiecte spre a fi licitate,  ci vor fi licitate trei dintre programele HKA.

„De această dată nu se vor face înscrieri, ci vom prezenta programe comunitare, în cadrul Licitației. Deci, nu am deschis înscrieri pentru organizații civile, pentru că Fundația Comunitară va prezenta câteva dintre programele sale destinate comunității. Mai exact, vor fi prezentate trei programe: programul de susținere a tinerilor talentați – prin care se oferă burse acestora -și dorim să strângem fondul de burse; proiectul <<Grafitti>> – lansat în acest an și pe care dorim să îl dezvoltăm în sensul în care în fiecare an să reîmprospătăm o anumită zonă, cu implicarea localnicilor, comunității locale; iar al treilea este programul <<Nu numai un loc pe hartă>>- prin care dorim să strângem fonduri pentru excursii școlare de o zi, în județ (pentru ca elevii să descopere sau să redescopere frumusețile și valorile zonei – n.r.)”- a declarat directorul executiv al Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.

Potrivit acesteia, Licitația Civilă va avea loc în data de 4 octombrie, la sala Teatrului „Tamasi Aron”, cu începere de la ora 18.00.

În cadrul festivității din 4 octombrie, cele trei proiecte ale Fundației vor fi prezentate pe scurt, după care va avea loc  licitația, oferirea donațiilor pentru sprijinirea lor. Ca și în cazul edițiilor anterioare,  nu se poate licita sub 50 lei și nu există limită superioară.

„Am decis să schimbăm puțin, în acest an, modul de derulare a evenimentului, întrucât, din experiența anilor trecuți, am văzut că foarte puține organizații civile se înscriu la Licitație. Acest lucru nu ar fi neapărat o problemă, pentru că am putea să mobilizăm ONG-urile să se înscrie, dar am considerat că cele trei proiecte pe care le vom prezenta în cadrul ediției din acest an, sunt proiecte importante și sunt la nivelul județului; sunt proiecte care îndeplinesc toate cerințele și criteriile de a fi nominalizate la licitația proiectelor. Sunt proiecte comunitare, beneficiare sunt comunitățile locale, iar beneficiile nu sunt doar pe termen scurt, ci de durată. În rest, totul decurge conform metodologiei pe care o folosim în  cadrul Licitației civile. Suma de 50 de lei este limita inferioară, suma minimă ce poate fi oferită și nu există limită superioară. Poate fi susținut un proiect, toate trei sau niciunul, dar important este ca oamenii să participe, să se implice, chiar dacă nu susțin niciunul dintre proiecte. Ideea proiectului este de a sensibiliza oamenii față de procesele locale, proiectele locale, chestiunile locale, să îi determinăm să se implice, să fie parte a acestei schimbări în bine a comunității.”- a explicat Bereczki Kinga.

Evenimentul este organizat de câțiva ani, la Sfântu Gheorghe și la Târgu Secuiesc.

Potrivit acesteia, Licitația  de la Sfântu Gheorghe a ajuns la cea de-a IV-a ediție, iar la Târgu Secuiesc a fost organizată, până acum, de două ori.

Fundația Comunitară Covasna (HKA) a fost înființată la inițiativa unor întreprinzători locali și reprezentanți ai unor organizații civile, din fonduri private, în scopul de a dezvolta comunitatea locală.

De-a lungul timpului, a organizat şi alte proiecte și activități, Programul „Card comunitar”, programul de finanțare a unor excursii școlare – „Mai mult decât un loc pe hartă”, acțiunea de strângere de fonduri „Pedalează pentru un scop bun”, campania „Un copac pentru generația următoare”, numărându-se printre acestea.

Informații despre activitatea Fundației pot fi aflate accesând site-ul acesteia, www.hka.ro.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail