Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului a organizat luni, 24 martie a.c., festivitatea de încheiere a proiectului internaţional „Să fim mai toleranţi prin cunoaştere”. Acest proiect, susţinut şi finanţat de ACES, Academy of Central European Schools, a avut la bază parteneriatul cu două licee din străinătate, unul din Republica Moldova şi unul din Bulgaria. Programul a constat într-un schimb de experienţă între elevii celor trei instituţii de învăţământ.
25 de elevi ai Liceului Teoretic „Mircea Eliade”, cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani, au beneficiat în acest an de un proiect de schimb de experienţă, finanţat şi susţinut de Academia Şcolilor Central Europene, ACES. 11 elevi din cei 25 au fost într-o vizită de studii în Republica Moldova în perioada 14 – 17 octombrie 2013, iar ceilalţi 14 au vizitat Bulgaria în 27 februarie – 2 martie a.c. În perioada 12 – 15 decembrie 2013, Întorsura Buzăului a fost gazdă pentru 25 de elevi din cele două ţări partenere.
Despre participarea Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului la acest proiect, coordonatorul programului, Doina Pătrunjel a spus: „A fost destinul. Motivul pentru care am aplicat la acest proiect a fost dorinţa de a le oferi copiilor şansa să iasă din Întorsura, să vadă şi alţi oameni şi alte locuri pentru că eu cred că ei au nevoie de asta. (…) Având în vedere problemele economice, m-am gândit că este o şansă, dacă cineva ne dă bani pentru acest lucru.”
Partenerii Liceului Teoretic „Mircea Eliade”
105 şcoli au fost selectate pentru a participa la proiectele derulate de ACES în acest an. Acestea s-au împărţit în echipe în funcţie de temele pentru program. Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, coordonat de Prof. Doina Pătrunjel a avut ca partenerii pe şcoala „Gimnazia Hristo Botev” din Popovo, Bulgaria, coordonată de Prof. Snezhana Dobreva şi Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu” din Călărași, Republica Moldova, coordonat de Prof. Valeriu Gorincioi. Tema proiectului ales de cele trei şcoli a fost, aşa cum am menţionat şi anterior, „Să fim mai toleranţi prin cunoaştere”.
Despre alegerea partenerilor pentru schimbul de experienţă, Doina Pătrunjel a precizat: „Am avut foarte multe oferte. (…) Situaţia mea a fost favorizantă pentru că doamna din Bulgaria scrisese deja proiectul şi era în căutare de parteneri. Mai multe persoane ne-au contactat, dar oferta care ni se potrivea a fost asta pe tradiţii, pentru că avem multe lucruri în comun: suntem toţi ortodocşi, toate sărbătorile religioase sunt cam la fel, chiar şi obiceiurile sezoniere, de primăvară, toamnă, iarnă, vară, sunt ca la noi.”
Scop şi obiective ale proiectului
Doina Pătrunjel, profesor în cadrul Liceului Teoretic „Mircea Eliade” şi coordonator al proiectului „Să fim mai toleranţi prin cunoaştere” a prezentat, în debutul festivităţii de luni, scopul şi obiectivele impuse prin intermediul acestui program: „Obiectivul cheie al proiectului este educația interculturală, activă și deschisă a tinerilor pentru un viitor comun într-o lume a păcii și a înțelegerii. Scopul proiectului este ca elevii să devină mai toleranți prin cunoașterea culturii, a tradițiilor, a religiei, a credințelor și a obiceiurile celorlalți.”
Potrivit elevilor care au participat, dar şi a părinţilor acestora, proiectul şi-a îndeplinit cu succes obiectivele.
Rezultate ale proiectului – „Iar acum ştim sigur că este ok să fim diferiţi – să fim mai toleranţi în cunoaştere.” – Ana – Maria Barbu, elev
În cadrul evenimentului de închidere a proiectului „Get more tolerant through knowledge”, respectiv „Să fim mai toleranţi prin cunoaştere”, Doina Pătrunjel a prezentat o serie de rezultate obţinute de elevi prin intermediul participării la acest proiect: „Elevii au cunoscut tradițiile românești și ale țărilor partenere, au utilizat limba engleză ca mijloc de comunicare, au călătorit în străinătate, au locuit la o altă familie, şi-au făcut noi prieteni, au luat legătura cu autoritățile locale din țările partenere, au fost gazde pentru partenerii lor.”
Dintre elevii participanţi, câţiva dintre ei au dorit să împărtăşească celor prezenţi la festivitatea de luni experienţa lor: „Am învăţat cum să îi acceptăm pe cei din jurul nostru fără a judeca după aparenţe. Nu contează culoare pielii sau a ochilor, sau limba vorbită. Am învăţat să trecem dincolo de bariere, să spunem „Bună!” şi să descoperim adevăratele valori ce se ascund într-un om. Prin diverse jocuri şi activităţi am regăsit în noi calităţi şi abilităţi pe care nu le cunoşteam. Am interacţionat, ne-am făcut prieteni şi am exersat limba engleză. Cuvintele cheie ale acestui proiect sunt învăţare, întâlnire şi inspiraţie. Iar acum ştim sigur că este ok să fim diferiţi – să fim mai toleranţi în cunoaştere.”, a spus Ana – Maria Barbu.
O altă elevă, Bianca Pastor, a precizat: „Am fost foarte impresionată de căldura cu care cei din Moldova ne-au primit acolo şi de grija pe care ne-au acordat-o în aşa fel încât nu am simţit nici măcar un moment că am fost în altă ţară. Am cunoscut oameni minunaţi. Cred că cel mai important lucru este că am devenit mai responsabili în urma acestui proiect. Şi de asemenea, ne-am exersat abilităţile de comunicare în limba engleză.”
Şi Teodora Bularca, elevă participantă la proiect, a împărtăşit experienţa sa publicului prezent la activitate: „În cadrul acestui proiect am învăţat să fiu mai tolerantă, am învăţat că nu este bine să judec oamenii doar după aparenţe şi că este bine să îi cunosc. Am cunoscut oameni şi am legat prietenii. (…) Am învăţat să fiu mulţumită cu ceea ce am. (…) A fost o experienţă frumoasă, unică şi sper să o pot retrăi.”
Alina Radu, mama unuia dintre copii participanţi la acest proiect, respectiv gazdă a unuia dintre copiii veniţi din ţările partenere, a vorbit despre ce a însemnat pentru familia ei şansa participării la program: „M-am bucurat din prima clipă în care am auzit că se derulează un astfel de proiect. M-am bucurat când copilul meu a fost cooptat într-un astfel de proiect. M-am bucurat pentru că sunt oportunităţi pe care nu orice persoană le are. (…) Am spus în sinea mea că voi cunoaşte prin el locuri noi, oameni noi. (…) Comunicarea în rândul adolescenţilor mi se pare foarte importantă. De aceea mi se pare important ca el să cunoască persoane de vârsta lui, cu care să poată interacţiona, cu care poate să schimbe idei, să schimbe impresii, să poată cunoaşte lucruri noi. L-am văzut pe copilul meu mai preocupat ca niciodată să cunoască limba engleză. (…) Această perspectivă i-a trezit interesul să afle ce este dincolo de graniţe. L-am aşteptat pe Simeon, pe copilul meu pentru câteva zile – aşa cum ne-a îndemnat doamna Pătrunjel, ca pe copilul meu. A fost interesant să mă gândesc la un copil pe care nu îl cunoşteam ca la copilul meu.”
Activităţile desfăşurate de elevi în cele trei locaţii pe parcursul proiectului şi produsele oficiale
Aşa cum se aşteaptă de la un proiect educaţional, elevii întorsureni au desfăşurat o mulţime de activităţi interesante: „În afară de faptul că ne-am plimbat şi ne-am distrat, cu siguranţă am avut un scop pentru care am mers în cele două ţări partenere, dar şi pentru care ei au venit la noi. În Moldova, elevii noştri au realizat o prezentare a liceului, o prezentare a oraşului şi o prezentare a ţării, au prezentat un fenomen natural din România, au participat la un atelier de intercunoaştere, dar au şi realizat activităţi cu copii din Bulgaria şi Moldova, am participat la un spectacol de folclor cu o pereche de dansatori şi cu o solistă, ne-am întâlnit cu autorităţile locale şi am vizitat un atelier de olărit. În România, în decembrie, activităţile au fost foarte multe şi interesante. Scopul proiectului a fost să cunoaştem tradiţiile noastre şi ale altor ţări. Aşadar, ne-am axat pe sărbătoarea Crăciunului, am realizat „Atelierul lui Moş Crăciun”, unde s-au confecţionat globuri şi felicitări, s-au cântat colinde din cele trei ţări la Biserică, la Primărie şi la spital, am realizat pachete de Crăciun pe care le-am oferit bolnavilor, am realizat concursul „Crăciunel şi Crăciuniţa”, un concert de muzică și dansuri populare, ne-am întâlnit cu autoritățile locale, am făcut o excursie tematică la Brașov şi am pregătit o cină cu produse tradiționale. Pentru activităţile din Bulgaria ne-am pregătit printr-un atelier de confecţionare a mărţişoarelor, elevii care au mers în Bulgaria au dorit să înveţe un dans popular autentic, am participat la un spectacol de muzică și dansuri tradiționale, am expus produse de mâncare tradițională de Paște, am participat la un atelier de intercunoaștere şi am vizitat Veliko Tîrnovo, fosta capitală a Bulgariei.”, a spus Doina Pătrunjel în cadrul festivităţii de luni.
Pe lângă activităţile pe care le-au realizat şi la care au luat parte, elevii celor trei ţări au avut de pregătit, în cadrul proiectului, o serie de produse: „Website-ul proiectului (n.r. http://aces-tolerance.gimn-popovo.com), o broşură cu informaţii generale despre fiecare ţară parteneră – această broşură am realizat-o noi în România, după ce am primit materialele colegilor noştri din ţările partenere, cu simbolurile naționale, sărbătoarea națională, fenomenele naturale, personalități, monumente, sărbători, obiceiuri sezoniere etc.. Un alt produs este Cartea de bucate cu masa tradiţională de Paști, un Calendar cu Sărbătorile Religioase şi un DVD cu filme despre tradițiile de Crăciun, Paște, nuntă și botez din fiecare țară parteneră”, a declarat Doina Pătrunjel la festivitatea de închidere.
Produsele au fost prezentate şi în cadrul festivităţii de închidere a proiectului de la Întorsura Buzăului, dar vor fi prezente şi la expoziţia realizată cu ocazia conferinţei de închidere a întregului program, care va avea loc la Senec în Slovacia în perioada 1 -4 aprilie a.c.
Condiţii de participare la proiect
Detaliile despre condiţiile de participare la acest proiect ne-au fost oferite tot de profesorul coordonator al proiectului, Doina Pătrunjel: „Una dintre condiţii era să poţi să găzduieşti un copil din celelalte ţări. Peste bariera lingvistică au trecut mai uşor.(…) Paşaportul pentru Moldova a fost o cheltuială de 300 de lei, iar unii dintre copii nu au fost dispuşi să facă această cheltuială şi au spus: „Mai bine merg în Bulgaria unde îmi trebuie doar buletin.” Majoritatea lucrurilor s-au desfăşurat în jurul banilor. Acolo (n.r. în Republica Moldova şi Bulgaria) ei au primit cazare şi masă la copilul gazdă şi au întors serviciul în decembrie (n.r. când au venit copiii din Republica Moldova şi Bulgaria în România). Acestea au fost regulile jocului.”
Doina Pătrunjel a mai adăugat: „Eu personal, când am intrat în proiect, m-am aşteptat că voi fi asaltată de zeci de copii care vor dori sa intre în proiect, dar nu s-a întâmplat asta. (…) Până la urmă cred că aşa a fost să fie.”
Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului este membru al Academiei Şcolilor Central Europene începând cu anul 2013. Programul ACES din acest an a selectat şi finanţat 44 de proiecte la care au participat 105 şcoli din cele 15 ţări membre ACES, potrivit site-ului oficial al Academiei. Trebuie menţionat că la procesul de selecţie au participat 513 şcoli cu 220 de aplicaţii.
Tema generală a programului ACES din acest an a fost „Eu şi ceilalţi: descoperirea diversităţii din jurul meu dar şi din mine”, potrivit site-ului oficial.
ACES a fost înfiinţată în 2006 de Fundația Erste în cooperare cu Interkulturelles Zentrum (Viena), iar din 2009, s-a alăturat acestui parteneriat și VČELÍ DOM (Bratislava). Din Academia Şcolilor Central Europene fac parte: Albania, Austria, Bosnia și Herzegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Ungaria, Kosovo, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovacia și Slovenia.
Iulia Taraş