Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe a sărbătorit ieri, printr-o suită de manifestări, 15 ani de la momentul în care a primit numele marelui sculptor român. La eveniment au participat numeroși invitați – oficialități locale, județene, operatori economici, dascăli și elevi de la mai multe unități de învățământ din oraș, dar și oaspeți din afara județului.
Conducerea liceului, cadrele didactice și elevii au pregătit activități educative, culturale, sportive, distractive, cu ocazia celebrării Zilelor Școlii și a celor 15 ani de când acesteia i s-a atribuit numele marelui sculptor.
Evenimentul a fost deschis oficial – la ora 12.00- de către directorul unității de învățământ, prof. Carmen Tordai, în prezența a numeroși oaspeți.
„Ca și în viața personală, și în viața unei instituții există perioade și momente bune, realizări și satisfacții, bucurie și fericire, dar și momente de răscruce în existență, cu încercări și nerealizări. Astăzi, Liceul Tehnolgic <<Constantin Brâncuși>> serbează 15 ani de la momentul în care a primit numele marelui sculptor român. Nu știm când a trecut timpul, dar știm cum l-am petrecut, ce rezultate și ce generații de elevi au trecut pe băncile acestei școli; știm că am fost și încă suntem un nucleu de cadre didactice și personal auxiliar și nedidactic care au pus și încă mai pun suflet și energie în buna desfășurare a activităților acestei unități de învățământ, personal care și-a îndeplinit, cu succes, datoria în slujba educației (…). Cert este că această școală, chiar dacă este considerată mică prin numărul de elevi sau numărul de angajați, este mare, din punct de vedere al eforturilor depuse de oamenii ce o slujesc, în a oferi un învățământ de calitate, de a aduce copii spre școală și învățătură și de a-i învăța o meserie de care să prindă drag pentru a urma o carieră de succes (…).” – a transmis, prin discursul său, directorul Carmen Tordai.
Realizări…
Aceasta s-a referit, apoi, la câteva dintre realizările și proiectele elevilor și ale cadrelor didactice ale liceului.
„Schimbarea înseamnă progres, adaptarea la schimbare înseamnă inteligență. Liceul Tehnologic <<Constantin Brâncuși>>, la a XV-a aniversare, se poate mândri cu rezultatele elevilor la examenele de absolvire, olimpiade și concursuri, cu zeci de contracte- cadru cu agenții economici din județul Covasna, dar și din Brașov, unități reprezentative, precum <<Aro Palace>> și <<Rapid>>; cu o revistă a școlii înscrisă în rândul publicațiilor înregistrate la Biblioteca Națională, cu ISSN; și cu noi proiecte și parteneriate profesionale și educaționale, precum parteneriatul internațional pe domeniul turismului și alimentației publice, concretizat în proiectul <<Întâlnirile franco-române ale turismului – învățarea limbilor străine și formarea în meseriile turismului, un sector în plină schimbare.>> – inițiat de Institutul francez din România, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, dar și intrarea școlii în clusterul de turism <<Discover Transylvania’s Reaches>>, cluster în care școala are rolul de a furniza personal calificat unităților de cazare și alimentație care fac parte din această entitate. Nu e ușor, în eforturile susținute de a ridica ștacheta în pregătirea profesională a tinerei generații, dar nu e imposibil. Cum spunea și marele sculptor român: <<Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus, dacă vrei să poți să vezi foarte departe.>>” – a mai spus prof. Carmen Tordai.
Aceasta a vorbit și despre oferta educațională a Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși” :
„În domeniul serviciilor, școala pregătește elevi în calificări de nivel profesional, liceal și postliceal. Elevii de clasa a VIII-a, care doresc să își continue studiile la Liceul Tehnologic <<Constantin Brâncuși>> în anul școlar 2017-2018, se pot înscrie în clasa a IX-a la liceu, la calificarea tehnician în gastronomie sau la școala profesională, la una dintre cele două clase: la calificările comerciant –vânzător, ospătar –chelner în unități de alimentație publică, sau cofetar –patiser. Absolvenții de școală profesională, tineri sau adulți, se pot înscrie la liceul seral, în clasa a XI-a, la calificarea tehnician în turism, iar absolvenții de liceu, cu sau fără bacalaureat, se pot înscrie la clasa de postliceal, calificarea stilist.” – a spus directorul Liceului, care și-a încheiat, apoi, discursul: „Aniversarea de azi a Liceului Tehnologic <<Constantin Brâncuși>>, încununează pentru a XV-a oară, eforturile tuturor factorilor de decizie: Prefectura județului Covasna, Inspectoratul Școlar Județean Covasna, Consiliul Local Sfântu Gheorghe, asociația școlii <<Constantin Brâncuși>>, organizații culturale din județ, și nu în ultimul rând, Ministerul Educației Naționale, pentru a oferi tinerelor generații, în această școală, un învățământ de calitate. (…) Mulțumesc personalului școlii pentru eforturile depuse în slujba școlii, urând tuturor sănătate și putere de muncă; elevilor dorindu-le mult succes la învățătură și la examenele ce îi așteaptă și școlii urându-i mulți, mulți ani, cu rezultate bune și progres! La mulți ani Liceului Tehnologic <<Constantin Brâncuși>>!”.
Gânduri…
„La mulți ani” – le-a transmis și subprefectul județului Covasna, Nicolaie Radocea, celor de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși!”, asigurându-i pe aceștia de sprijinul Instituției Prefectului Covasna.
Inspectorul școlar general adjunct din cadrul ISJ Covasna, prof. Marcela Ștefu, a luat cuvântul, asigurând cadrele didactice și elevii de sprijinul său și al instituției pe care o reprezintă:
„Mă bucur să mă reîntorc în liceul în care am activat din anul 1997, până în 2015 (…). Vă urez cât mai mulți ani înainte și doresc să vă transmit intenția Inspectoratului Școlar de a face tot ce este posibil în vederea menținerii acestei unități de învățământ reprezentative pentru învățământul profesional și tehnic secția română, în județul Covasna. Alături de colegul meu, Popescu Marius, depunem eforturi în cadrul Inspectoratului (Școlar Județean – n.r.), la nivelul Ministerului, pentru menținerea acestei unități de învățământ. Încercăm să facem posibilă continuitatea acesteia ca și personalitate juridică și pot să vă confirm faptul că întotdeauna veți avea sprijinul meu. Vă mulțumesc pentru ceea ce faceți în activitatea dumneavoastră, pentru rezultatele pe care le obțineți la concursurile profesionale, la concursurile de specialitate și la olimpiadele școlare, dar și la examenele pe care le dați atunci când absolviți o formă de învățământ (…). Vă urez tuturor mult succes în drumul pe care vi l-ați ales, mult succes în viață (…).” – a declarat inspectorul școlar general adjunct prof. Marcela Ștefu.
Inspectorul pentru Învățământ Profesional și Tehnic din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, prof. Marius Popescu, s-a adresat apoi celor prezenți, spunând, printre altele, că este foarte importantă colaborarea școlii cu operatorii economici:
„Un învățământ profesional tehnic poate fi de calitate dacă ne sincronizăm și conlucrăm cu agenții economici, operatorii economici. Îmi place foarte mult că în ultima perioadă de timp s-a pus accent deosebit pe această colaborare. Operatorii economici se implică activ în formarea profesională, la școala dumneavoastră. Pe lângă educația de bază pe care o asigură cadrele didactice ale școlii, operatorii economici își aduc aportul în formarea competențelor profesionale și ceea ce mă bucur este faptul că ieșim și din perimetrul județului (…). ” – a declarat inspectorul Marius Popescu.
Invitați speciali ai evenimentului au fost și maestrul în arta culinară, Dumitru Burtea, preşedinte de onoare al asociației „Wacs” (World Association of Chefs’ Societies) și „Euro –Toques” România și Lady Chef Cornelia Ghișoi, de la Brașov.
Evenimentul a continuat cu o slujbă de pomenire a marelui sculptor Constantin Brâncuși, apoi cu o paradă a coafurilor de primăvară, cu un bufet suedez la braseria școlară, cu o masă festivă, o demonstrație de arte marțiale, dar și cu activități distractive pentru elevi.
Cei prezenți la activități au putut vizita și diverse expoziții, printre acestea numărându-se o expoziţie de icoane şi ouă încondeiate, și expoziții gastronomice.
Programul Zilelor Liceului „Constantin Brâncuși” va continua astăzi cu premierea celor implicați în manifestările dedicate sărbătorii.
Ana Ciorici Costache