Șapte decenii și jumătate… ani plini de provocări, de realizări; 75 de ani în care a format mii de tineri, prin cadrele didactice dedicate – a celebrat Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, din Sfântu Gheorghe, la finele săptămânii trecute, în cadrul unui emoționant eveniment.

 Oamenii de ieri și de azi din istoria acestei școli, profesori, directori, foști directori, elevi și foști elevi, cu toții au sărbătorit, alături de invitați – reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna,  ai Centrului Militar Județean (CMJ), antreprenori și nu numai- 75 de ani de la preluarea unității de învățământ de către Cooperație.

Evenimentul dedicat aniversării a avut loc vineri, 25 octombrie, la sediul Liceului, un eveniment pregătit din vreme și cu mult suflet, derulat cu sprijinul Consiliului Județean Covasna, Consiliului Local al Municipiului Sfântu Gheorghe, dar și al unor sponsori și parteneri – agenți economici, persoane fizice și firme.

Programul a cuprins un spectacol pregătit de elevi, cu sprijinul cadrelor didactice, o paradă a modei, recitaluri de poezie, valsuri elegante și dansuri tradiționale, momente pline de emoție, cuprinse într-un arc peste timp.

În deschidere, preotul paroh al Catedralei Ortodoxe, părintele Ioan Marin, amintind că „întotdeauna, la momentele importante din viața noastră, ne ridicăm privirea spre Cer și stăm de vorbă și cu Dumnezeu, a rostit o rugăciune.

Directorul unității de învățământ, prof. Liliana Constantinescu, s-a adresat, apoi, celor prezenți:

„În primul rând, vreau să vă spun că astăzi nu este despre mine, nu este despre noi, este despre noi toți, este despre toți cei care ați făcut ca această școală să existe. Vreau să vă mulțumesc în numele tuturor și vreau să vă spun  că fac tot ce îmi stă în putință să duc mai departe ceea ce au început alții, chiar dacă este greu, chiar dacă uneori simțim că nu mai avem putere, eu merg mai departe. Sunt foarte mândră că fac parte din acest colectiv, sunt foarte mândră că am atâția oameni frumoși, acum, aici. Mă bucur mult să revăd foști colegi, actuali colegi, foști directori care au făcut tot ce a fost posibil pentru ca această școală să meargă înainte. Mă bucur că am alături Inspectoratul Școlar și mulțumesc foarte mult pentru prezență și, nu în ultimul rând, elevilor (…).  Dragi invitați, colegi, elevi și prieteni ai Liceului Tehnologic <<Constantin Brâncuși>>, astăzi este o zi cu totul specială pentru mine, pentru voi, pentru întreaga noastră comunitate. Nu este doar o aniversare, este un moment de reflecție, de emoție și de mândrie. Sărbătorim 75 de ani de la înființarea Liceului nostru, dar mai presus de toate, sărbătorim poveștile care s-au născut între aceste ziduri. Pentru mine, acest loc nu este doar liceul în care lucrez, ci locul pe care îmi doresc să îl ajut să crească și să prospere, este locul unde de 5 ani mi-am continuat dezvoltarea profesională, alături de colegi dedicați, și am avut privilegiul de a cunoaște elevi extraordinari. Cei 75 de ani de existență nu sunt doar cifre pe o pagină; sunt ani de muncă, de sacrificiu, de momente de bucurie, succes și de provocări. Astăzi, ne bucurăm de o instituție care nu doar că a rezistat testului timpului, ci a devenit mai puternică și mai adaptată nevoilor societății. Aș vrea să ne gândim la toți cei care au trecut pe aici, fie ca elevi, fie ca profesori. Fiecare dintre ei au contribuit la ceea ce suntem noi astăzi. În calitate de director, dar și ca om care iubește acest loc, vă spun cu sinceritate că avem un viitor în care eu chiar cred. Vă mulțumesc din suflet că sunteți astăzi aici, că împărtășiți cu noi această provocare și vă rog să privim înainte cu încredere, pentru că viitorul nostru este la fel de luminos ca și trecutul! La mulți ani, dragul nostru liceu!”- a declarat directorul Liceului, prof. Liliana Constantinescu.

Inspectorul școlar general al IȘJ Covasna, prof. Kiss Imre, a vorbit, apoi, despre sarcina dificilă pe care a avut-o și pe care o are unitatea de învățământ: aceea de a oferi un mediu corespunzător de școlarizare pentru toate categoriile de elevi și să-i formeze, astfel încât fiecare absolvent să își găsească locul în societate, drumul în viață.

„Sunt onorat să fiu prezent astăzi, aici, în acest moment cu mare încărcătură emoțională pentru Liceul Tehnologic <<Constantin Brâncuși>>, din Sfântu Gheorghe. Așa cum marele artist al cărui nume îl purtați, a sculptat în materie, dându-i viață și valoare, tot astfel, dumneavoastră, stimați profesori de ieri și de azi, ați contribuit la modelarea unor personalități, la formarea unor oameni pregătiți pentru integrarea în societate! La 75 de ani de la înființare, astăzi, îi sărbătoriți pe toți aceia care și-au împletit viața cu destinul acestui liceu, dascăli din trecutul și prezentul acestei școli, elevi de ieri și de astăzi. Istoria acestei școli stă sub semnul reinventării: din <<CentroCoop>> sau școală cooperatistă, în Liceul Tehnologic <<Constantin Brâncuși>>. Drumul parcurs de la înființare, până astăzi, așa cum a spus și doamna director, nu a fost ușor, ci a fost unul cu multe, multe sacrificii și cu multă, multă muncă. Astfel, de-a lungul anilor, Liceul a avut o sarcină destul de dificilă: să ofere un mediu corespunzător de școlarizare pentru toate categoriile de elevi și să-i formeze astfel încât fiecare absolvent să își găsească locul în societate, drumul în viață. Îmbinând știința și intuiția, creativitatea și experiența, cadrele didactice care au trecut prin această școală s-au străduit să dezvolte această unitate de învățământ într-un centru de formare, într-un mediu educațional în care atât elevii, cât și cadrele didactice, să se simtă confortabil. Uneori, acest lucru a fost o piatră de încercare pentru directorul sau dascălul care a trebuit și trebuie, încă, să găsească alte și alte soluții la provocările pe care le ridică tinerii. Am cunoscut aici, de-a lungul timpului, un colectiv unit, solidar cu nevoile elevilor, dar și exigent. Într-o unitate de învățământ, fiecare își are rolul său important: de la director, până la personalul nedidactic, pentru că împreună formează o echipă care contribuie la formarea elevilor. 75 de ani de existență înseamnă 75 de generații, 75 de ani de muncă (…). Imaginea acestei școli este cea a unui loc în care eforturile sunt prezente: participarea elevilor și a profesorilor la diferite programe și proiecte dovedește că în acest liceu este viață și că strădania, efortul comun se materializează în rezultatele obținute la concursuri de profil. Nu ne rămâne decât să ne dorim ca această instituție să reprezinte și pe viitor, un loc în care elevii să-și formeze personalitatea, inteligența, priceperile, să descopere momentele propice care să îi pună în valoare. Doresc să transmit cu sinceritate, mulțumiri tuturor cadrelor didactice care fac parte din istoria acestei școli, pentru eforturile, dedicarea, stăruința și profesionalismul de care au dat dovadă, pentru a crea din acest spațiu, unul al învățării, al dezvoltării, profesionale, într-un cuvânt, al evoluției! (…)”- a declarat inspectorul școlar general al IȘJ Covasna.

La rândul său, inspectorul pentru Învățământ Profesional și Tehnic, din cadrul IȘJ Covasna, ing. Marius Popescu, a vorbit despre misiunea importantă a Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuși”, despre faptul că această școală și-a pus amprenta asupra viitorului multor generații, formând profesioniști respectați în diverse domenii.

„Stimați invitați, stimați profesori, directori, foști directori,  mă simt deosebit de onorat să particip astăzi, alături de dumneavoastră, la festivitatea a 75 de ani de la înființarea acestei școli. Pot să zic că sunt foarte mândru că din cei 75 de ani pe care îi aveți din trecut până în prezent, peste o treime am fost alături de dumneavoastră, atât în calitate de inspector, cât și în calitate de coleg, profesor. E un sentiment deosebit și mă bucur că văd sala plină, cu această ocazie, deci simt că e o festivitate! Stimați colegi, ne aflăm astăzi aici pentru a sărbători un moment deosebit de important din istoria noastră comună: 75 de ani de la înființarea Liceului Tehnologic <<Constantin Brâncuși>>. Este un moment de bucurie și de reflecție, un prilej de a privi înapoi, la realizările care ne-au adus până aici, dar și de a privi, plini de încredere, spre viitorul plin de provocări (…). De-a lungul celor șapte decenii și jumătate, acest liceu a fost un pilon de stabilitate și un loc de formare profesională și umană pentru mii de elevi. Astăzi putem spune cu mândrie că Liceul Tehnologic <<Constantin Brâncuși>> și-a pus amprenta nu doar asupra comunității noastre locale, ci și asupra viitorului multor generații. Absolvenții noștri au devenit profesioniști respectați, fie în domeniile școlarizabile, fie în alte sectoare economice, și au contribuit cu pasiune și competență la dezvoltarea societății noastre. Este de datoria noastră să ne amintim că astăzi, toți cei care au fost și au făcut parte din această călătorie – profesorii, care cu dedicare și pasiune au modelat minți și suflete – elevii, care au muncit pentru a-și atinge potențialul și părinții care au susținut fiecare pas al  acestui proces educațional. Fiecare dintre ei și-au adus contribuția la ceea ce este astăzi acest liceu: un loc al cunoașterii, al inovației și al muncii bine făcute. Nu putem vorbi despre Liceul Tehnologic <<Constantin Brâncuși>> fără a aminti de inspirația pe care numele marelui sculptor ne-o oferă! Așa cum Brâncuși a revoluționat arta, prin viziunea sa unică,  tot astfel, și dumneavoastră, în fiecare zi, vă străduiți să depășiți limitele, să inovați și să vă îndreptați cu curaj spre viitor. Dragi elevi, profesori, invitați, voi sunteți viitorul acestei școli și a comunității noastre. În mâinile voastre stă responsabilitatea de a duce mai departe tradiția, de a excela prin tot ceea ce faceți, și de a onora numele acestei instituții. (…). În încheiere, aș dori să le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de această școală, în această lungă și frumoasă călătorie; profesorilor care au format generații de specialiști, echipei administrative care a asigurat bunul mers al instituției, partenerilor noștri care ne-au sprijinit, comunității locale, care a fost întotdeauna un susținător de nădejde! La mulți ani!”- a declarat inspectorul pentru Învățământ Profesional și Tehnic, din cadrul IȘJ Covasna, ing. Marius Popescu.

Au urmat, apoi, mai multe momente artistice și emoționante. Unul dintre aceste momente a fost acela în care un absolvent din prima generație a școlii a înmânat o cheie simbolică  („Cheia generațiilor”) unui elev din generația actuală – gest care și-a propus să marcheze legătura între trecut și viitor, în comunitatea școlară, unind generațiile de elevi.

Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, scurt istoric

Evenimentul de vineri a fost dedicat celor 75 de ani de când școala a fost preluată de Cooperație. În acea vreme, această școală se plătea și era foarte, foarte renumită. Veneau din toată țara, elevi, care astăzi sunt profesioniști în meseria respectivă.

Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din municipiul Sfântu Gheorghe, județul Covasna s-a înființat în anul 1949 ca unitate şcolară în sistem cooperatist pregătind, până în 1990, muncitori calificaţi, contabili, tehnicieni pentru cooperativele comunale din diferite judeţe ale ţării. Inițial, unitatea a funcționat ca liceu, pregătind cadre medii în meseriile de contabil, merceolog, statistician, tehnician, lucrător comercial etc. Ulterior, după 1990, şcoala s-a menţinut având profiluri solicitate frecvent pe piaţa muncii. Cu timpul, numărul de clase a crescut, profilurile s-au diversificat, și a fost introdusă şi forma postliceală de învățământ.

„Liceul Tehnologic <<Constantin Brâncuși>> este fostul Grup Școlar de Cooperație, care s-a înființat la 1 octombrie 1949, ca urmare a Reformei Învățământului, printr-o hotărâre a Guvernului României. Cele trei imobile în care a început să funcționeze școala au fost date în folosință de către Ministerul Învățământului, atestarea dreptului Cooperației de consum asupra imobilelor făcându-se prin H.C.M.2292/1954, conform documentației existente la Centrocoop București. Până în 1989, școala a făcut parte din rețeaua unităților școlare ale sistemului  cooperatist alături de școlile de cooperație din: Brăila, Botoșani, Vaslui, Oradea, Alba Iulia, Bistrița, Baia Sprie, Târnăveni, Râmnicu Vâlcea, Constanta, Buzău, Ploiești. Ca unitate de învățământ a cooperației, de-a lungul timpului, a pregătit elevii  pentru ciclul de liceu, școala profesională, ucenici și școala postliceală.

Specializările în care au fost pregătiți s-au schimbat, dar nu esențial, în  funcție de necesitățile de integrare a elevilor pe piața muncii, la nivel de țara, dar și în funcție de baza materială a școlii.   La început, unitatea a funcționat ca liceu, pregătind cadre medii: merceologi, contabili, statisticieni, tehnicieni, lucrători comerciali etc. Mai târziu, datorită  extinderii activității cooperativelor și a necesarului de forță de muncă  productivă, a început pregătirea muncitorilor calificați în meseriile de cizmar,  croitor, tâmplar, zidar, vânzător, zugrav, mozaicar, faianțar, bucătar-cofetar, cofetar-patiser, ospătar. Începând cu anul 1978, se conturează profilul actual al școlii. Unitatea își  schimbă denumirea din Centrul Școlar Cooperatist în Școala de Cooperație, unitate în care pe lângă clasele profesionale au continuat să funcționeze și  clase cu prima treaptă de liceu. În toți acei ani, planul de școlarizare a fost elaborat în strânsă concordanță cu necesarul de forță de muncă a unităților cooperatiste.  În sistemul cooperatist, elevii erau recrutați pe bază de contract, ei fiind  nevoiți să se întoarcă în calitate de salariați la Federalcoop-urile care au  încheiat contractul. Până în 1990, elevii erau recrutați prin examen de admitere și proba de aptitudini la nivel de Federalcoop-uri, fiecare județ avea un număr limitat de locuri (3-5), astfel încât clasele erau constituite din elevi veniți din toată țara, majoritatea lor locuind în internatul școlii. Începând cu anul școlar 1997/1998 prin Ordinul Ministrului Învățământului nr.5096/14.10.1997, semnat de D-l Andrei Marga, școala a fost trecută în rețeaua învățământului de stat și a primit numele de Grupul Școlar Economic Nr.2. În urma documentației înaintate la Inspectoratul Școlar Județean și Ministerul Educației și Cercetării, prin aprobarea nr.3579/2002 semnată de D-na ministru Ecaterina Andronescu, începând cu 28-02-2003, ziua în care s-a desfășurat festivitatea de decernare a noului nume, școala noastră se numește Grupul Școlar  Constantin Brâncuși. În anul 2012 prin Hotărârea Consiliului Local Sfântu Gheorghe 25/2012 se schimbă denumirea liceului din Grup Școlar CONSTANTIN BRÂNCUŞI în Liceul Tehnologic CONSTANTIN BRÂNCUŞI. De-a lungul celor 75 de ani de existența, școala a pregătit mii de absolvenți calificați mai întâi pentru sistemul cooperației și apoi pentru cel de stat. (…) Noul nume al școlii ne onorează și ne obligă, în același timp. Suntem încântați să purtăm numele unui artist genial al spiritualității românești ce a privit în permanență în sus: <<Iubesc tot ceea ce se înalță>>. Păsările sale și Coloana  Infinitului sunt o dovadă în acest sens. De asemenea, ne vom face o datorie de conștiință din a pregăti elevii care să fie, la rândul lor, mândri ca au absolvit cursurile școlii noastre”. – se arată pe site-ul instituției.

În prezent, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe este singurul liceu tehnologic cu predare în limba română din oraș. Școala oferă învățământ liceal de zi și seral, școală postliceală și școală profesională.

„Având în vedere faptul că școala furnizează instruire specializată la nivelurile 3, 4 și 5, în domeniile comerț, turism și alimentație, estetică și îngrijirea corpului uman, ea recrutează elevi din comunitățile românești și maghiare din județul Covasna, dar și din județele învecinate.”- se arată pe site-ul Liceului.

În anul școlar 2024-2025, funcționează un număr de 16 clase în cadrul unității de învățământ, totalizând un număr de aproximativ 355 de elevi cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani.

A.C.

foto: Facebook: Liceul Tehnologic Constantin Brancusi

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail