O librărie care oferă cititorilor şi carte în limba română a fost deschisă în municipiul Sfântu Gheorghe, apariţia acesteia fiind considerată un eveniment deoarece ultima librărie bilingvă autentică a fost închisă în primăvara acestui an pe motiv că nu e rentabilă.
Odată cu deschiderea librăriei ”Ex libris” îşi va relua activitatea şi ”Clubul umaniştilor”, care a funcţionat în cadrul ”Librăriei pentru comunitate” închisă în urmă cu trei ani pe fondul crizei.
Activitatea clubului va fi coordonată de consilierul local Mădălin Guruianu, unul dintre iniţiatorii ”Librăriei pentru comunitate”, şi va include lansări şi schimburi de carte, întâlniri cu cititorii, serate de poezie şi muzică, etc.
Guruianu a subliniat că noua librărie este bilingvă, dar că proprietarul acesteia, Kisgyorgy Tamas, l-a rugat să se ocupe de cartea în limba română pentru că are experienţă în acest domeniu.
”Întâlnirile de club vor începe săptămâna viitoare, în fiecare luni vor fi în limba română şi în fiecare joi în limba maghiară. Vom aduce autori din judeţ, dar şi din restul ţării şi din străinătate, de la Braşov, Bucureşti şi Budapesta”, a declarat Mădălin Guruianu, menţionând că în acest scop va fi reluată şi o mai veche colaborare cu Biblioteca Judeţeană din Sfântu Gheorghe.
În context, a amintit că în cadrul ediţiei din 14 noiembrie a ”Clubului umaniştilor” va prezenta publicului, printre alte apariţii editoriale, şi cartea sa intitulată ”Picătura din cer”, precum şi lucrarea profesoarei de muzică Liliana Grosar din Sfântu Gheorghe care a elaborat un manual de blockflote, singurul de acest gen din România.
În ultimii 20 de ani, dar mai cu seamă de când criza şi-a făcut simţită prezenţa, librăriile din Sfântu Gheorghe au început să aibă tot mai puţini clienţi. În urmă cu trei ani, după cinci ani de funcţionare, a fost închisă ”Librăria pentru comunitate”, singura care oferea carte în limba română (chiar şi pe credit), pentru că celelalte erau specializate preponderent pe carte în limba maghiară.
Momentul a fost marcat printr-o expoziţie de cărţi în gangul librăriei, care au fost ulterior dăruite celor prezenţi, precum şi printr-o retrospectivă a ceea ce a însemnat librăria în viaţa micii comunităţi româneşti din zonă. După închiderea acesteia, pentru locuitorii municipiului Sfântu Gheorghe singura cale de achiziţionare a ultimelor apariţii editoriale în limba română a fost internetul.
Punctul culminant a fost atins în primăvara acestui an, când a fost închisă şi cea mai mare şi veche librărie din Sfântu Gheorghe, ”Corvina”. La vremea respectivă vânzătoarele spuneau că mulţi dintre clienţi treceau doar pentru a răsfoi ultimele apariţii editoriale, fără a cumpăra mare lucru.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES