Chiar dacă vremea a fost nehotărâtă în ultima perioadă, ştim sigur că primăvara ne priveşte de la colţ, aşteptând unda verde pentru a ne intra în case şi în suflete.

Cel mai frumos mod în care Casa Iris din Sfântu Gheorghe o va invita pe doamna primăvară să nu mai fie timidă şi să ne bucure cu frumuseţea ei, este prin „Coşul cu legume”.

Unul dintre proiectele aflate  în plină expansiune ale organizaţiei care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi  şi pentru includerea acestora în societate, după cum ne-a dezvăluit chiar domnul director Peter Makkai, reîncepe  din luna aprilie. În ce constă proiectul mai exact? Este vorba de 7 persoane inimoase, cu drag de muncă  şi iubire pentru natură, care, în ciuda faptului că suferă de o dizabilitate, şi-au dorit să facă ceva. Astfel, după modelul preluat din Franţa, cei 7 temerari s-au pus pe săpat grădina, construit sere şi plantat legume, pentru a aduce primăvara în 15 case din oraş.

Proiectul este relativ nou, el fiind demarat anul trecut, însă cei 7 inimoşi s-au aventurat anul acesta într-o provocare mai mare, alegând să suplimenteze numărul coşuleţelor cu legume cu 50% faţă de anul precedent. „Avem 15 familii din Sfântu Gheorghe cu care avem un contract pentru furnizarea unui coş de legume proaspete săptămânal, începând din aprilie. Anul trecut  am avut 10 familii şi anul acesta am mai primit încă 5 familii. Din păcate nu mai avem capacitate pentru a servi şi alte persoane, dar sperăm că în timp vom mări capacitatea”, a spus directorul Casei Iris, Petter Makkai.

Costul coşului nu este unul mare deloc, având în vedere că acesta este bogat în legume, dar mai ales că legumele sunt îngrijite şi crescute fără chimicale. „O familie plăteşte în totalitate 1.025 de lei pe un an. Coşul se livrează o dată pe săptămână, din luna aprilie până în octombrie, deci vor fi în jur de 25-26 de coşuri”, a mai spus domnul Makkai. Din păcate, din cauza costurilor prea mari, Casa Iris nu deţine atestat pentru produsele bio care ies din mâinile dibace ale fermierilor, însă aceştia garantează că legumele care ajung pe masa locuitorilor sunt 100% pure din punct de vedere biologic.

Chiar dacă încă nici căldura nu a venit, fermierii de la Casa Iris au grijă ca şi de Crăciun să aducă bucurie. „Puşculiţa de purcel”, cel mai nou proiect al lor, demarat anul acesta,  are ca scop creşterea a 10 purceluşi din rasa Mangaliţa, până la maturitate, pentru ca mai apoi aceştia să ajungă pe mesele a 10 familii din comunitate.

. .

Numele proiectului vine de la ideea unei puşculiţe pentru copii, în formă de purcel, în care cei mici strâng bănuţi. Pe acelaşi principiu s-au gândit şi cei de la Casa Iris să procedeze în ceea ce priveşte purceluşii de Mangaliţa: „De luna aceasta, 10 familii au  avut posibilitatea  să ia în custodie câte un purcel Mangaliţa. Noi îi creştem, proprietarii plătesc câte 100 de lei în fiecare lună şi în decembrie se cântăreşte şi vor avea posibilitatea de a-l sacrifica, având un purcel al lor, sănătos. Aşa ne-am înţeles că prețul va fi de 10 lei/ kilogram,  în luna decembrie. La maturitate îl cântărim şi dacă porcul  are 100 de kilograme atunci proprietarul nu va trebui să mai dea nimic, dacă va avea peste 100 de kilograme,  atunci va plăti diferenţa de câteva zeci de lei, în funcţie de greutate, iar dacă are sub 100 de kilogrme, atunci primesc diferenţa  înapoi. Deci, este o investiţie clară. Este un preţ rezonabil. Acum un porc, în viu,  se vinde cu  7-8 lei kilogramul, iar în decembrie  prețul va fi  11-12 lei, aproximativ. Pe de-altă parte, noi ştim sigur că i-am vândut. Nu e ca şi cum am investit bani şi nu avem siguranţa că îi vindem, dar oricum, proiectul este benefic de fiecare parte”, a  explicat Peter Makkai.

Cum veştile bune circulă repede, cei 10 purceluşi şi-au cunoscut familiile, aşa că rămâne să ne trecem numele pe o listă de aşteptare pentru anul care vine, mai ales că porcii din rasa Mangaliţa sunt consideraţi „somonul” cărnii de porc datorită conţinutului redus de colesterol.

Potrivit zooland.ro Mangalița nu este un porc ca oricare altul, deoarece nu poate fi crescut intensiv în ferme mari, iar pentru a ajunge la maturitate acestuia îi trebuie cel puţin 1 an jumătate. Însă, tot efortul cresterii lui este răsplătit prin carnea suculentă şi gustoasă, şi mai ales prin grăsimea abundentă care, surprinzător, este foarte săracă în colesterol, dar bogată în acizi graşi Omega 3.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail