Legislaţia neclară în ceea ce priveşte alocarea  de către Consiliul Judeţean  a fondurilor necesare pentru plata tichetelor sociale, împiedică demersul Asociaţiei OvidiuRo de a preda programul „Fiecare Copil în Grădiniţă” către Consiliul Judeţean şi extinderea acestuia în judeţul Covasna.

Anul trecut, Asociaţia OvidiuRo şi Consiliul Judeţean (CJ) Covasna au stat la masa discuţiilor pentru a hotărî când  se va extinde  programul „Fiecare copil în grădiniţă”, prin preluarea  de către autorităţile judeţene  a costurilor tichetelor sociale pentru 250 de copii.

După ce a fost introdus pe ordinea de zi din data de 28 august 2014 a şedinţei de Consiliu Judeţean, proiectul care prevedea aprobarea asocierii între Județul Covasna, Inspectoratul Școlar Județean Covasna, orașul Întorsura Buzăului, Școala Gimnazială Romulus Cioflec din Comuna Vâlcele și Asociația OvidiuRo în vederea implementării proiectului . . Fiecare copil în grădiniță”, a fost scos, chiar de către preşedintele CJ din cauza „unor probleme tehnice” aşa cum a explicat acesta,  la acea vreme:Nu îl scoatem definitiv, ci amânăm discuţiile pentru clarificarea câtorva probleme tehnice, pe care acum momentan nu putem să le discutăm.”

Întrebat despre momentul oportun în care discuţiile se vor relua, acesta a spus că în momentul de faţă există o problemă legislativă la nivel naţional, referitoare la Codul Fiscal.

Vicepreşedintlee CJ Covasna, Henning Laszlo a declarat pentru Mesagerul de Covasna: „Aceasta nu este problema în fond a judeţului Covasna, ci o problemă generală. Acest aspect l-am discutat şi cu conducerea Asociaţiei OvidiuRo. Ei au promovat nişte modificări referitoare la Codul  Fiscal. (…) În fond este vorba de acele tichete pentru copii. Nu este clarificat în codul fiscal dacă se impozitează sau nu. Când se va clarifica şi noi vom lua măsurile necesare.”

De asemenea, directorul de dezvoltare al Asociaţiei OvidiuRo, Alina Seghedi, a spus că în momentul de faţă a fost depus un proiect legislative care a trecut de Senat şi aşteaptă votul Camerei Deputaţilor, prin care se doreşte clarificarea problemei pe care atât CJ Covasna o invocă, cât şi alte consilii județene  din ţară.

„Consiliul Judeţean a spus că nu este foarte clar în lege cum poate CJ să aloce fonduri pentru tichete sociale. Noi am mai continuat discuţiile cu ei, pentru că, între timp am încercat să propunem un proiect legislativ care să clarifice problema, şi-acum proiectul a trecut de Senat şi este în Camera Deputaţilor. Este un proiect care clarifică exact cum ar putea autorităţile locale să acorde fonduri pentru tichete sociale, pentru stimularea prezenţei copilului la grădiniţă. Aceasta este principala grijă a majorităţii Consiliilor Judeţene. Sunt şi unele care nu au această problemă, care consideră că legislaţia este suficient de clară, dar sunt şi unele care consideră că nu este suficient de clară. Sperăm că spre finalul lui septembrie sau începutul lui octombrie să fie votat, ca să putem să mergem înainte fără să mai pierdem un an şcolar”,a  declarat Alina Seghedi.

Şi anul acesta 250 de copii din Hetea, Araci şi Floroaia Mică beneficiază de sprijinul Asociaţiei OvidiuRo şi a autorităţilor locale, pentru a putea merge la grădiniţă. Pentru fiecare copil cu prezenţă 100%, Asociaţia OvidiuRo oferă familiei un tichet social în valoare de 50 de lei, rechizite şi management gratuit, iar autorităţile locale oferă fonduri pentru încălţăminte şi îmbrăcăminte. Directorul de dezvoltare al Asociaţiei OvidiuRo este de părere că dacă parteneriatul s-ar extinde şi către autorităţile judeţene, ar fi mult mai uşor ca programul să se extindă în judeţ, la alţi 250 de copii care provin din medii defavorizate şi care nu au acces la grădiniţă din cauza condiţiilor de trai.

„Dacă nu extindem cu Consiliul Judeţean, nu s-a schimbat mare lucru. Noi nu vrem să extindem singuri, mai ales că avem alte comunităţi faţă de anul trecut, aproape dublu, şi doar noi singuri nu putem susţine comunităţile.  Fondurile nu sunt atât de mari, din punctul nostru de vedere. Este vorba de 50 de lei de copil pe lună, adică 500 de lei de copil pe an dacă au prezenţă perfectă, lună de lună. De obicei, rata copiilor care au prezenţa perfectă este de 80%. În judeţul Covasna vorbim despre 250 de copii, adică ei ar fi susţinut 250 de copii şi noi alţi 250. Nu este o sumă foarte mică, dar nu este nici o sumă foarte mare pentru Consiliul Judeţean (…) E un parteneriat în trei, şi-atunci costurile fiind împărţite la 3, sunt mai mici pentru fiecare partener”,a  mai spus Alina Seghedi.

Misiunea OvidiuRo este ca fiecare copil sărac din România să beneficieze de educaţie timpurie de calitate şi să devină, astfel, un membru activ al societăţii.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail