În cursul zilei de ieri, în sala mare de ședință a Consiliului Județean Covasna a fost organizată  o întâlnire cu primarii, ce a avut ca  temă de discuţii aplicarea legii cu privire la retrocedările de terenuri și păduri.

La întâlnirea la care au participat prefectul judeţului, Dumitru Marinescu, preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, şeful serviciului juridic al Prefecturii, Sebastian Cucu, directorul Direcţiei Silvice Covasna, Ioan Cosnean şi directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Covasna, Felician Ursache, au fost ridicare nenumărate probleme, punctuale, legate de aplicarea prevederilor acestei legi. Mai mulţi primari  „s-au plâns” de ambiguităţile acesteia dar mai ales de   greutăţile pe care le întâmpină în  aplicarea prevederilor legale, mai ales cele de natură financiară.

În buget nu sunt bani pentru inventarierea terenurilor

Marea majoritate a primarilor covăsneni au reclamat faptul că inventarierea terenurilor, conform legii, nu poate fi făcută doar scriptic, pe baza actelor existente la primării, ci se impune şi confruntarea faptică, în teren. Însă, problema cea mai arzătoare  a autorităţilor locale o reprezintă lipsa banilor pe care trebuie  să îi achite către firmele de specialitate cu care au făcut contract pentru întocmirea documentaţiei solicitate de lege.

„Când am văzut contractul  m-am speriat deoarece este vorba de o sumă de bani foarte mare pe care trebuie să o plătim, şi nu avem de unde. (…)  Nu văd nicio şansă să terminăm retrocedările la termenul limită, deoarece în buget nu avem bani să plătim firmele specializate care au dreptul să facă documentaţia. Suntem în septembrie, am făcut câteva şedinţe şi ne târguim în continuare. Noi  am luat câteva decizii, dar până nu plătim firmele cu care avem contract nu ne vor pune la dispoziţie documentaţia” a spus primarul comunei Breţcu, Dimeny Zoltan.

La răndul său, primarul oraşului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, a menţionat: „Trebuie să fac un contract pe toată suprafaţa şi mă întreb: cât de modestă este o sumă de 400 milioane lei pentru Primăria Întorsura Buzăului? Este un efort! (…) Deficitul de expertiză  la nivelul autorităţilor locale, dintru început, când  s-a plecat cu refacerea proprietăţii, este evident. Nu avem oameni- angajăm, plătim, improvizăm, deci nu asta a fost calea dintru început, şi nici acum nu asta este soluţia. Totul e incert…”.

Încercând să-i lămurească pe primari cu privire la faptul că în această fază a implementării legii privind retrocedarea terenurilor şi pădurilor se face o identificare a suprafeţelor disponibile, pe situaţiile cadastrale trimise de OCPI, prefectul Dumitru Marinescu le-a spus acestora că „nu trebuie  mers pe teren şi măsurate terenurile, aşa cum unii dintre dumneavoastră  aţi început să faceţi. Situaţia se poate rezolva chiar şi din birou, vis-a-vis de identificarea terenurilor care vor fi la dispoziţia comisiilor locale”.

Această lămurire venită din partea prefectului nu a fost împărtăşită de primari. În luarea sa de poziţie, primarul comunei Zagon, Kis Iosif, a declarat: „Să clarificăm o situaţie: scripticul cu  fapticul nu corespund. Cine poată  se ne dea răspunsul că nu trebuie să mergem pe teren? Cum poţi să faci confruntarea fără a merge pe teren? Inventarierea se face şi scriptic şi faptic, şi, după părerea mea rolul inventarierii înseamnă măsurarea terenului. Ca să facem corect inventarierea, nu o putem face în termen atât de scurt”. Opinia acestuia a fost împărtăşită şi de primarul comunei Ozun, Raduly Istvan, care a  adăugat:„Nu poţi să faci o inventariere corectă fără  să confrunţi situaţiile din birou, cu cele  de pe teren”.

Legea rămâne în continuare ambiguă

Problemele punctuale ridicate în cadrul întâlnirii de ieri au fost mult mai multe. Drept urmare, deputatul UDMR Marton Arpad a  solicitat  ca „ceea ce se notează despre aceste probleme ridicate de primari să parvină şi colegilor deputaţi şi senatori de la putere”.  În context, acesta a precizat: „ Amendamentele pe care noi (UDMR-n.red.) le-am depus conţineau soluţii pentru problemele ridicate, inclusiv cu eliberarea  titlurilor de proprietate, unde problema este rezolvată, şi trebuie ca acestea să fie doar eliberate, ceea ce nu s-a acceptat, nici în comisie nici în plen;  sau cu partea acestor contracte.Toate acestea noi le putem susţine,  dar fără ajutorul  sau înţelegerea Guvernului şi a  colegilor de la putere noi nu avem putere să schimbăm legea. D-vostră să transmiteţi Guvernului, din teritioriu, pentru că aşa cum s-a spus, eu nu sunt sigur că  asta este rezolvarea.(…) Din păcate  legea rămâne în continuare ambiguă,  tocmai din cauză că nu s-au putut  elibera titlurile de proprietate la situaţiile care sunt rezolvate”.

Prefectul judeţului Covasna, Dumitru Marinescu, i-a asiguart pe toţi primarii prezenţi la întâlnirea de ieri că cele semnalate cu privire la   aplicarea legii referitoare la  retrocedările de terenuri și păduri vor fi transmise către Guvern şi, totodată, că se va încerca  „sensibilizarea” Executivului.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail