Producătorii agricoli şi utilizatorii profesionişti de produse de protecţie a plantelor au obligaţia de a ţine o evidenţă a utilizării substanţelor toxice într-un registru, pentru o perioadă de cel puţin 3 ani.
Legea privind utilizarea substanţelor pentru protecţia plantelor în agricultură, conform Regulamentului Comisiei Europene nr. 1107, art. 67, alin. 1 a fost aprobată în anul 2009, însă, conform directorul Direcţiei Agricole (D.A.) Covasna, Konczei Csaba, de acum se va impune respectarea cu sfinţenie, pentru a ocoli eventualele sancţiuni venite din partea organelor abilitate.
Astfel, D.A. Covasna doreşte să aducă la cunoştinţă agricultorilor care prin activitatea lor depozitează, manipulează şi utilizează produse de protecţie a plantelor, să utilizeze numai produse de protecţie a plantelor omologate, să le folosească doar în scopul pentru care acestea au fost create şi omologate. Pentru produsele de protecţie a plantelor clasificate ca toxice şi foarte toxice, legislaţia în vigoare prevede ca manipularea şi utilizarea lor să se facă doar de o persoană juridică autorizată, ce deţine personal atestat de Unit Fit. Produsele clasificate ca iritabile şi nocive pot fi cumpărate şi utilizate fără nicio autorizaţie specială.
Conform Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, registrul de evidenţă va specifica data efectuării tratamentului; cultura şi locul unde este situat terenul; timpul aplicării; agentul de dăunare (boli, dăunători, buruieni); denumirea produsului de protecţie a plantelor folosit; doza omologată/doza folosită; szprafaţa/ ha; cantităţi utilizate (kg/l); numele şi prenumele persoanei responsabile pentru efectuarea tratamentelor, semnătura; data începerii recoltării produsului agricol; numărul şi data documentului prin care s-a dat în consum populaţiei.
Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor poate fi accesat la sediul Unităţii Fitosanitare sau la primării (adresa cu numărul 3449/13.05.2014).
Maricela Dan