• 400 de absolvenţi ai ciclului gimnazial au renunţat la şcoală 

Din statistica efectuată de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna reiese că după o creştere a numărului de liceeni, în periaoda 2008-2012, în anul şcolar în curs se înregistrează o scădere bruscă a celor ce au intrat în clasa a IX-a, cu aproximativ 400 de elevi.

Inspectorul general al IŞJ Covasna, Keresztely Irma, a declarat că această scădere este rezultatul Legii Educaţiei care prevede o singură formă de învăţământ pentru absolvenţii clasei a VIII-a, respectiv învăţământul liceal, urmând ca aceştia să poată opta pentru învăţământul pro­fe­sional, de 2 ani, doar la absolvirea clasei a IX-a de liceu. Ca urmare, un număr foarte mare de absolvenţi de gimnaziu nu au dorit să-şi mai continue studiile.

„În mod cert, aceşti 400 de copii s-ar  fi regăsit în învăţământul profesional, dacă acesta ar fi existat din clasa a IX-a. Iată că legea care îi obligă pe toţi să intre în clasa a IX-a la liceu, pe filiere, şi apoi să opteze pentru învă­ţământul liceal sau profesional de 2 ani, a ţinut departe de şcoală  un număr de 400 de elevi”, a spus Keresztely Irma. Potrivit acesteia, majoritatea tinerilor care au renunţat la şcoală provin din mediul rural, din mediile sociale cele mai dezavantajate.

Şefa IŞJ Covasna a declarat că dacă legea educaţiei nu se va schimba, şi  începând cu anul şcolar 2015-2016 clasa a IX-a rămâne la gimnaziu, toate liceele tehnologice vor ajunge în situaţia să nu şcolarizeze elevi de clasa a IX-a, pentru un an şcolar.

Se caută soluţii

Primarul municipiului Sf. Gheorghe, Antal Arpad, doreşte să vină în sprijinul acelor absolvenţi de gimnaziu care nu au posibilităţi materiale să se înscrie şi să frecventeze cursurile clasei a IX-a, timp de un an şcolar. Keresztely Irma ne-a spus că edilul va propune spre dezbatere, în Consiliul Local, un proiect de hotărâre prin care să se acorde burse acelor elevi care doresc să-şi continue studiile, în primul an de liceu. Ulterior, din clasa a X-a, aceşti  elevi pot trece la şcoala profesională de 2 ani, unde vor beneficia de o bursă de studii de 200 lei/lună, care le rezolvă această problemă.

„Este o idee extraordinară, însă trebuie stabilită o metodologie foarte clară, în acest sens. Prin acordarea acestor burse, timp de 10 luni, putem atrage mai mulţi copii din mediul rural către şcolile din Sf. Gheorghe”, a conchis Keresztely Irma, inspector general  al IŞJ Covasna.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail