Secretarul de stat în Ministerul de Externe al Ungariei Nemeth Zsolt a reafirmat ieri, la Sfântu Gheorghe, că Guvernul de la Budapesta susţine necesitatea înfiinţării liniei cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie de la Târgu Mureş, menţionând că Legea educaţiei din ţara noastră este foarte clară în această privinţă, dar trebuie pusă în aplicare.
„Credem că situaţia legală e clarificată, Legea educaţiei creează condiţiile pentru înfiinţarea facultăţii cu predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină din Târgu Mureş. (…) Există şi o promisiune politică, iar noi aşteptăm şi sperăm ca aceasta să înceapă să opereze. (…) Dacă legile sunt puse în aplicare şi promisiunile politice sunt respectate, atunci nu poate exista niciun impediment pentru ca linia de studiu în limba maghiară să se înfiinţeze”, a spus Nemeth Zsolt.
Acesta a participat ieri la punerea pietrei de temelie a viitorului complex rezidenţial pentru medici ce va fi construit la Sfântu Gheorghe de autorităţile locale şi Fundaţia „Studium” din Târgu Mureş, cu sprijinul Guvernului Ungariei. De asemenea, a participat la o conferinţă de presă în cadrul căreia s-a anunţat înfiinţarea din 2014 unei filiale a Universităţii Sapientia la Sfântu Gheorghe, care va avea două secţii: agronomie şi silvicultură.
Nemeth Zsolt a declarat că Executivul de la Budapesta este solidar cu maghiarii din zonă şi că va ajuta cu tot ce poate înfăptuirea acestor obiective, arătând că cele două proiecte sunt menite să creeze specialişti din rândul comunităţii şi să-i determine să rămână pe meleagurile natale.
Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a declarat că cele două evenimente petrecute  ieri  arată că lucrurile nu funcţionează bine în România, din moment ce Guvernul Ungariei este cel care susţine financiar investiţiile şi proiectele comunităţii maghiare şi nu cel de la Bucureşti.
„Este un mesaj foarte important către Bucureşti şi către Europa că în această ţară lucrurile nu merg bine (…), că legile privind minorităţile nu sunt respectate. Noi, maghiarii, ne plătim taxele şi impozitele în România şi nu e normal că Ungaria plăteşte ceea ce ar trebui să plătească România pentru ca noi să putem învăţa în limba maternă”, a spus Antal Arpad.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail