Șase elevi ai Liceului Tehnologic „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe, alături de doi îndrumători, au participat la o tabără radioamatorism , în cadrul căreia au derulat activități practice, la Muzeul Comunicaţiilor şi Informaticii din Bucureşti.
Tabăra s-a derulat în preajma Zilei Transmisioniștilor Militari, marcată în 14 iulie, iar tinerii, din clasele IX-XI, sub coordonarea prof. ing. Csáky Ernő și a maistrului militar în rezervă Constantin Tănase, au avut ocazia de a se implica în pregătirea activităților derulate la muzeu, cu acest prilej.
„Am participat, cu șase elevi : Ferencz József Gellért; Gyengye Bálint Imre; Kádár Alex Jenő; Tőkes Etele; Pál Csaba Zsolt; Imreh Konerth Szabolcs – la o tabără – excursie de antrenament pe linia radioamatorismului, la Muzeul Comunicaţiilor şi Informaticii din Bucureşti, în zilele de 9-15 iulie (a.c.). În acea perioadă, acolo s-a organizat un program în cinstea transmisioniștilor militari și, sub conducerea domnului general Ion Cerăceanu, am pregătit activități în acest sens, cu șase dintre elevii Liceului Tehnologic <<Puskás Tivadar>>. Alături de aceștia și de mine, a participat și maistrul militar în rezervă, domnul Tănase Constantin. Activitățile din cadrul taberei au vizat cunoașterea materialelor de transmisiuni militare, cunoașterea elementelor active și pasive din circuite electrice și electronice, amenajarea Muzeului; am făcut și puțină muzeistică, prezentându-le elevilor istoria militară a României – și alte activități legate de Muzeul comunicațiilor și informaticii – filiala Muzeului Militar Național –Regele Ferdinand I. Grupa de elevi a derulat activități practice de pregătire a evenimentului dedicat Zilei Transmisioniștilor. Copiii au fost extraordinar de entuziasmați, au văzut ce n-au mai văzut în viața lor – au avut acces la multe informații.”- a declarat prof. ing. Csáky Ernő.
Potrivit acestuia, „Muzeul Comunicațiilor și Informaticii este rodul muncii a sute de oameni din unitățile Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii și a Muzeului militar național –Regele Ferdinand I- și a zeci de pensionari, sub conducerea a domnului General-maior (r) Ion Cerăceanu, istoric,pedagog,educator și o persoană de excepție”.
Cei șase elevi au avut prilejul să participe, practic, la o lecție de istorie „vie”, muzeul având aproximativ treizeci și cinci de mii de piese expuse.
„Eu am participat la această deplasare la București, atât ca însoțitor al grupului organizat de domnul Csáky, cât și ca maistru militar în rezervă și ca membru fondator al Muzeului Comunicațiilor și Informaticii – București, filială a Muzeului Militar central. M-am implicat la manifestările din tabără; am asigurat legătura radio la aparatura care a fost expusă pentru ziua festivă, 14 iulie (…). Cred că activitățile acestea sunt necesare și le vor fi de folos acestor tineri. (…) Este datoria noastră de a perpetua valorile, descoperirile științifice lăsate de strămoșii noștri.” – ne-a spus maistrul militar în rezervă, Constantin Tănase.
Nu a fost prima vizită de acest fel, a elevilor de la Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar”, la muzeul din Capitală. Colaborarea dintre preşedintele Asociaţiei „Pro-Muzeum”, general-maior (r) Ion Cerăceanu, fondatorul muzeului și reprezentanții unității de învățământ covăsnene, datează de mulți ani.
„Nu a fost prima vizită la acest muzeu. Avem peste 10 ani de când colaborăm cu cei de la muzeul din București. Ei ne-au asigurat cazarea și masa, vizitele prin București (…). Le mulțumim foarte mult gazdelor noastre de la Muzeul Comunicațiilor și Informaticii, și în special domnului general-maior (r) Ion Cerăceanu , domnului col. Constantin Ciubotariu, comandantul unității, plutonierului adjutant Vasile Miron, administratorul muzeului! (…) A fost o lecție de istorie vie pentru copii (…). Cinci dintre ei au participat pentru prima dată, dar Ferencz Gellért a participat pentru a doua oară. Gellért este primul elev radioamator din școala noastră, cel mai tânăr radioamator din județ, iar ceilalți cinci copii sunt viitorii noștri radioamatori și se pregătesc și ei în acest sens (…), la radioclubul <<Puskás Tivadar>>din cadrul liceului, sub coordonarea directă a domnului prof. dr. Kertlész Csaba, de la Universitatea de la Brașov, care este un radioamator extraordinar de pasionat, și a doamnei prof. Gajdo Éva, care, la rândul dumneaei este primul radioamator din randul profesorilor din liceu.”- a declarat prof. ing. Csáky Ernő.
Participarea la această tabără, îi va ajuta pe elevi, în parcursul lor profesional și va rămâne, cu siguranță, o experiență foarte plăcută:
„A fost foarte frumos! Am cunoscut istoria telecomunicațiilor, am văzut generații întregi de aparate și obiecte. Experiența aceasta mă va ajuta, ca viitor electronist!” – ne-a declarat Ferencz József – Géllert,iar cadrele militare din cadrul unității ne-au fost ca părinții noștri.
Colegul său, Gyenge Bálint Imre, a declarat, la rândul său:
„Mi-au plăcut tuburile electronice, elementele active și pasive pe care le-am văzut acolo, dar și festivitatea organizată de Ziua Transmisioniștilor. Cred că mi-a plăcut cel mai mult că am văzut generații de aparate de telecomunicații și armamentul din dotarea transmisioniștilor militar”
Pentru participarea la activitățile de la muzeul din București, prof. ing. Csáky Ernő și maistrul militar în rezervă, Constantin Tănase, au primit, din partea gazdelor, diplome de onoare.
Cei șase elevi au obținut în urma acestei tabere, carnet de membru în asociația „Pro Muzeum”, iar conducerea Liceului „Puskas Tivadar” din Sfântu Gheorghe, a primit o scrisoare de mulțumire din partea Preşedintelui Asociaţiei „Pro-Muzeum”, general-maior (r) Ion Cerăceanu.
„Vă rog să primiţi cele mai alese sentimente de preţuire şi consideraţie pentru faptul că aţi fost de acord şi în acest an, ca un număr de şase elevi ai prestigioasei dumneavoastră instituţii de învăţământ, însoţiţi de domnul profesor inginer Csáky Ernő şi M.m. (r) Tănase Constantin, să desfăşoare activitatea la Muzeul Comunicaţiilor şi Informaticii din Bucureşti în zilele de 09- 15 iulie a.c. în care s-au pregătit şi desfăşurat o serie de activităţi cu caracter educativ, instructiv şi comemorativ prilejuite de sărbătorirea la 14 iulie a 144 de ani de la înfiinţarea armei transmisiuni / comunicaţii şi informatică. Elevii liceului dumneavoastră au desfăşurat activităţi de cunoaştere, identificare, reparare şi întreţinere a mijloacelor tehnice de transmisiuni (din Primul Război Mondial până în prezent) aflate în depozitare pentru a putea fi expuse în expoziţiile tematice şi cronologice din muzeu. De asemenea, şi-au adus o contribuţie deosebită la verificarea şi punerea în funcţiune, într-o viziune modernă şi interactivă, a aparaturii din sala de pedagogie muzeală precum şi a celei de la camera radioamatorilor. Aici au avut şi utile contacte şi activităţi practice sub supravegherea unor membri ai <<Radioclubului român>> cu care noi colaborăm de mulţi ani.Elevii au participat şi la activităţi practic-demonstrative la atelierele de legături radio, operatori centrale telefonice, realizarea circuitelor din cablu de campanie pe trasee în teren accidentat şi în clădiri. Au demonstrat reale aptitudini de trăgători cu arma de calibru redus obţinând rezultate excelente şi primind diploma de <<Trăgător de elită>>. (…)Am constatat cu plăcere interesul lor pentru oferta educaţională a instituţiilor noastre de învăţământ în domeniul tehnico-ingineresc. Am avut de asemenea plăcerea să le ofer posibilitatea unui tur al Capitalei pe un traseu turistic consacrat şi o plimbare cu vaporul de agrement pe lacul Herăstrău. Îmi exprim convingerea că această perioadă a fost o experienţă utilă şi mai cu seamă instructiv-educativă pentru tinerii noştri elevi, iar eu personal am rămas profund impresionat de frumoasele lor trăsături de personalitate, de nivelul de educaţie şi comportare în societate, de maturitatea şi disponibilitatea de a se implica în realizarea oricăror probleme tehnice şi administrativ-gospodăreşti; seriozitatea, punctualitatea, respectul de sine privind ţinuta vestimentară şi conduita în public, cunoştinţele tehnice şi de cultură generală, optimismul şi dorinţa de a vedea şi cunoaşte cât mai mult din istoria telecomunicaţiilor prezentată în muzeul nostru, au făcut să fie şi pentru noi o prezenţă agreabilă, de un real ajutor pentru organizarea evenimentelor sub genericul <<Zilele Muzeului Comunicaţiilor şi Informaticii>>!”- se arată în scrisoarea preşedintelui Asociaţiei „Pro-Muzeum”, general-maior (r) Ion Cerăceanu.
***
Și în incinta Liceului „Puskás Tivadar” din Sfântu Gheorghe a fost amenajat un muzeu al telecomunicațiilor. Acesta a fost inaugurat în luna septembrie a anului trecut. Iar de 2 ani își desfășoară activitatea radioclubul Puskás Tivadar indicativ YO6KPT.
Ana Ciorici Costache