Elevi ai Liceului Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe vor participa, sâmbătă, la un tur pe bicicletă, până la Zagon, localitatea natală a patronului spiritual al școlii în care ei învață. La eveniment sunt așteptați și absolvenți ai acestui liceu și toți cei pasionați de lectură și ciclism, au anunțat organizatorii.
Evenimentul își propune să ofere ocazia elevilor de a-și îmbogăți cunoștințele despre patronul spiritual al unității de învățământ, scriitorul Mikes Kelemen, dar și de a reînnoda legăturile cu absolvenți ai acestui liceu și de a întări relația dintre părinți și școală.
„Vom pedala până la Zagon, unde s-a născut scriitorul Mikes Kelemen, al cărui nume îl poartă școala noastră. Este vorba despre un pelerinaj anual, pe care îl realizăm pentru că ne dorim ca elevii să își lărgească orizontul, nu doar în cadru formal. La școală, ei află informații despre scriitor, dar dacă văd unde s-a născut, dacă participă la activități interactive. (…) De foarte multe ori, elevii citesc lucrările lui Mikes Kelemen, dar nu știu să le lege de localitatea natală a acestuia. Pur și simplu, pentru ei, aceste lecturi nu sunt lecturi trăite, ci le tratează doar ca pe niște lecturi prin care trebuie să treacă, și e păcat, pentru că Mikes Kelemen a fost unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului al XVII-lea și s-a născut chiar lângă noi, la Zagon! (…) Trebuie să înnoim cunoștințele copiilor noștri, și chiar și ale adulților – pentru că ne dorim ca la acest tur pe biciclete să participe chiar și părinți sau foști elevi, pentru că astfel se reînnoiește legătura între foști elevi și școală, părinți și școală, copii și școală.”- a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”, bibliotecarul Liceului Teoretic „Mikes Kelemen”, Kiss László, coordonator al turului ciclist.
Plecarea se va face mâine, 5 mai, după ora 8.30, din curtea Liceului „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe, a spus Kiss László.
Inițiativa acestei manifestări s-a conturat cu peste zece ani în urmă, a aparținut unor elevi ai Liceului „Mikes Kelemen” și a fost preluată de profesorul Szócs Levente, actual pensionar. Ediția de anul acesta va fi organizată de către bibiotecarul Liceului „Mikes Kelemen”, Kiss László și de către profesorul Fejer Zoltán.
„Acest tur ciclist a fost inițiat în urmă cu 12-13 ani, de către elevi, ideea fiind preluată de către profesorul de sport Szócs Levente. După ce dumnealui s-a pensionat și după o perioadă, eu și actualul profesor de sport, Fejer Zoltán, ne-am gândit să reluăm acest tur ciclist, pentru că ni se pare foarte benefic. Deci, de trei ani, am reluat acest tur ciclist. Credem că este un eveniment benefic, că este mai bine să scoatem copiii în natură, să îi îndepărtăm puțin de computere, să petrecem altfel timpul liber, împreună cu ei. Pe de altă parte, odată ajunși la Zagon, vom merge și la muzeul din localitate, le vom prezenta copiilor informații despre scriitorul Mikes Kelemen; am luat legătura și cu autoritățile – ne vom întâlni cu primarul – și chiar și localnicii vor veni să ne întâmpine, pentru că eu cred că apreciază că organizăm acest tur și că parcurgem 30 de kilometri până acolo și 30 înapoi, deci în total, 60…chiar ne apreciază pentru acest efort!”- a declarat Kiss László.
De altfel, potrivit acestuia, prin acest eveniment se promovează nu doar lectura, ci și sportul. Turul oferă, practic, o lecție de literatură, dar și despre reducerea sedentarismului.
„Ciclismul și lectura oferă celor care le practică, o libertate, un simț, un spirit de libertate. Lectura deschide orizontul virtual, iar ciclismul, orizontul fizic.”- a opinat Kiss László.
Acesta a afirmat în repetate rânduri că este foarte importantă promovarea lecturii în rândul copiilor, adolescenților și că, în acest sens, este necesară utilizarea unor metode și activități interactive:
„În primul rând, problema este că tinerii zilelor noastre citesc foarte puțin. Nu au o practică în acest sens, ori dacă nu au o practică a lecturii, nu pot înțelege fraze mai complicate (…) și astfel, pot avea dificultăți la examene, pentru că, dacă nu înțeleg frazele, nu pot învăța sau nu pot înțelege cerințele din cadrul examenelor (…). În ceea ce privește promovarea lecturii în rândul copiilor și tinerilor și atragerea acestora către lectură, consider că, în zilele noastre, este nevoie de interactivitate.(…)!”- a declarat Kiss László.
De-a lungul timpului, acesta a derulat numeroase activități în acest sens – maratoane de povești, schimburi de cărți poștale cu biblioteci din diverse colțuri ale lumii – și a coordonat proiecte variate, în scopul atragerii copiilor și tinerilor spre cărți și biblioteci.
În 2015, Kiss László a parcurs, pe bicicletă, peste 3.000 de kilometri, din Sfântu Gheorghe până la Haga, pentru a atrage atenția asupra rolului important pe care bibliotecile școlare, universitare și bibliotecile publice le au în societatea contemporană, pentru a schimba percepția asupra bibliotecarilor și asupra lecturii.
Ana Ciorici Costache