Vinerea trecută, la şantierul arheologic din Păuleni-Ciuc, Dâmbul Cetăţii, s-a ţinut din nou evenimentul Ziua Porţilor Deschise. Gazdele au fost specialiştii Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni, iar oaspeţii au fost locuitori ai comunei, precum şi persoane care erau în zonă, venite din alte părţi ale ţării.

Dr. Dan Buzea, din cadrul MNCR, ne spunea că organizarea Porţilor Deschise este o practică frecventă în ultimii ani pentru că orice tip de cercetare arheologică care se realizează într-un anumit loc trebuie prezentată şi publicului local, pentru că oamenii din zonele apropiate trebuie să facă cunoştinţă cu tot ceea ce înseamnă patrimoniu pe care îl avem lângă noi, să-l cunoască, să-l preţuiască. Iar cu ocazia unor asemenea evenimente se încearcă prezentarea a tot ce s-a descoperit în timpul unei campanii arheologice.

„Ocazional, afirma dr. Dan Buzea, încercăm să îmbinăm partea de cercetare – care este realizată prin săpături, secţiuni arheologice, care sunt deschise la momentul Zilei Porţilor Deschise – cu alte tipuri de manifestări, indiferent că este parte de expoziţie fotodocumentară sau de partea de media, Facebook, site ş.a.m.d.

Este un eveniment pe care şi Ministerul Culturii îl agreează şi totdeauna îl solicită celor care realizează cercetări arheologice sistematice, tocmai pentru a face cât mai cunoscut patrimoniul arheologic pe care îl avem”.

Acesta ne mai spunea că Ziua Porţilor Deschise la situl arheologic de la Păuleni-Ciuc „Dâmbul Cetăţii” se desfăşoară periodic din 2010, excepţie făcând doar câţiva ani, printre care cei de pandemie. Anul trecut, evenimentul a avut loc la Căminul Cultural, unde a fost organizată şi o lecţie deschisă pentru oamenii comunei şi o expoziţie fotodocumentară.

Directorul MNCR, dr. Valerii Kavruk, în calitate de responsabil ştiinţific, a prezentat situl, istoria lui şi principalele descoperiri făcute în ultima perioadă. A fost o lecţie din care cei care au fost prezenţi acolo au avut ce învăţa. Pe lângă şanţurile şi modul în care au fost descoperite, a explicat şi de ce, din punct strategic, acei oameni, acum câteva mii de ani, au decis să-şi amenajeze aşezarea pe acel dâmb. De asemenea, le-a vorbit celor prezenţi despre cele mai recente descoperiri din zona vestică a sitului: ceea ce ar fi fost o poartă de acces, precum şi câteva oseminte de oameni, printre ele ale unui copil, lângă care a fost găsit şi grâu ars, aspect care poate conduce inclusiv la ideea unui sacrificiu, dar la fel de bine şi al unui atac venit din partea altor oameni.

Vizitatorii au fost însoţiţi de Ferencz Csaba, primarul comunei Păuleni-Ciuc. Ne spunea că e foarte important pentru comună că poate avea pe teritoriu un asemenea sit şi că regretă faptul că la Ziua Porţilor Deschise nu au fost mai multe persoane prezente din localitate, dar aşa este în luna august, când elevii sunt în vacanţă, iar părinţii sunt plecaţi în concedii.

Edilul mai afirma că se încearcă conştientizarea oamenilor din zonă despre importanţa acestui sit, iar cu paşi mici s-ar putea face în această zonă lucruri extraordinare. „Am vorbit cu Dan Buzea să facem un loc de tabără, să construim măcar o colibă. E aproape, e o comoară şi trebuie să fim conştienţi de lucrul acesta”, spunea Ferencz Csaba.

https://informatiahr.ro/

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail