Covăsnenii sunt invitaţi, astăzi, la un nou eveniment de excepţie organizat de către Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR), în colaborare cu Centrul de Cultură Arcuş: lecţia deschisă de arheologie cu titlul „Descoperiri arheologice deosebite în regiunea Munţilor Oaş-Gutâi-Ţibleş”, susţinută de cunoscutul arheolog Dr. Carol Kacsó.
Prezentarea va avea loc la Centrul de Cultură Arcuş, astăzi, 22 noiembrie, la ora 1700 .
„Arheologul Carol Kacsó este unul dintre cei mai vizibili specialişti privind Epoca Bronzului în Occident. De mulţi ani efectuează cercetări arheologice în Maramureş, inclusiv la necropola celebră de la Lăpuş. În ultimii ani această cercetare se face în parteneriat cu arheologii din Germania. Descoperirile arheologului dr.Carol Kacsó arată că în a doua jumătate a mileniului II î.Chr, în zona Maramureşului a existat o entitate culturală, care datorită monopolului pe care îl deţinea asupra zăcămintelor de cupru şi sare din zonă, dar şi prin faptul că se afla în apropierea celei mai importante artere hidrografice din această parte a Europei, Tisa, a atins un nivel de dezvoltare foarte înalt. Au fost descoperite, printre altele, construcţii funerare şi rituale de maximă complexitate care subliniau statutul înalt al celor înmormântaţi acolo”, se arată într-un comunicat de presă al MNCR.
Muzeul pune la dispoziţia celor interesaţi un microbuz, la ora 16.30, cu plecare din faţa clădirii MNCR, din strada Gabor Aron, nr.16.
Mai multe informaţii se pot obţine contactând Biroul Relaţii Publice şi Marketing al MNCR (e-mail: [email protected]) sau vizitând site-ul muzeului: www.mncr.ro.
Ana Alina Costache