Îngrijorați de situația în care se află elevii și cadrele didactice ale Colegiului Național „Mihai Viteazul”(CNMV) din Sfântu Gheorghe, care de-aproape 5 ani de zile învață în alte unități de învățământ din oraș, din cauza nefinalizării lucrărilor de reabilitatre a unor clădirilor din incinta instituţiei, părinții anunță că vor organiza o acțiune de protest în fața primăriei municipiului.
Comitetul de părinți ai elevilor înscriși la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe informează că hotărârea a fost luată în unanimitate de cei prezenți la sedința care a avut loc luni, 31 martie a.c.
„Obiectivul întâlnirii a fost informarea părinților cu privire la demersurile făcute până acum de către Comitetul de părinți și consultarea părinților cu privire la acțiunile ce urmează a fi făcute în vederea soluționării problemelor provocate de tergiversarea și blocarea lucrărilor în urma neînțelegerilor dintre autoritățile locale și firma Modern Power Systems SRL, executant al lucrărilor de reabilitare a internatului și a sălii de festivități din cadrul Colegiului Național „Mihai Viteazul”.(…)
Conducerea Comitetului de părinți ai elevilor înscriși la Colegiul Național „Mihai Viteazul” a prezentat informațiile cu privire la transmiterea către instituțiile publice abilitate, în februarie 2025, a petiției pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare a clădirilor Internatului și Sălii de festivități și concluziile întâlnirilor de lucru cu primarul Antal Arpad, juristul Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe, Morar Edith, inspectorul școlar județean, Kiss Imre, administratorul firmei Modern Power Systems SRL, Ionuț Lar”, se menționează într-un comunicat de presă transmis către Mesagerul de Covasna.
Fără soluții din partea autoritățlor locale și fără răspuns din partea autorităților centrale
În cadrul ședinței, președinta Asociației pentru Colegiul Național Mihai Viteazul Sfântu Gheorghe, Gabriela Pop, a adus la cunoștința părinților răspunsurile oficiale primite de la autorități, în legătură cu solicitările formulate în petiție, care nu oferă soluții practice și fiabile în vederea reluării de urgență și recepționării lucrărilor la clădirea Internatului și a sălii de festivități din cadrul CNMV, care sunt deja finalizate în proporție de circa 90%.
În comunicat s-a precizat că din partea Prim-Ministrului României, Marcel Ciolacu, și a Ministrului Educației, Daniel David, nu s-a primit răspuns la petiția înaintată de Comitetul de părinți ai elevilor înscriși la Colegiul Național Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe.
Răbdare și înțelegere…dar până când?
În cadrul ședinței de luni, unii părinți au povestit situațiile neplăcute prin care au trecut copiii lor din cauza desfășurării în regim de provizorat a procesului educațional, trauma psihologică și accidentările fizice ale elevilor.
„Timp de aproape 5 ani am fost înțelegători, răbdători, gândindu-ne că aceste lucrări sunt necesare și sunt în beneficiul copiilor noștri, dar din păcate nu știm cât timp va mai dura. La nivelul orașului, nu mai există nici o altă școală la care lucrările de reabilitare să dureze atâta timp, profesorii să fie nevoiți să alerge de colo colo pentru a-și ține cursurile, spațiile de învățare să fie insalubre.
În prezent nu există nicio speranță că lucrările la internatul școlii vor fi finalizate în viitorul apropiat. Acțiunile în justiție care au ca obiect executarea lucrărilor de reabilitare a internatului și a sălii de festivități pot dura ani de zile, timp în care cei care vor avea de suferit, sunt copiii și profesorii.
Nu se știe când se finalizează corpul A, din proiectul de reabilitare au fost eliminate lucrările prevăzute la corpul B, motiv pentru care este necesară o nouă achiziție publică și cine știe câți ani vor mai trece până când se vor finaliza lucrările la singurul liceu teoretic cu predare în limba română din orașul nostru, Colegiul Național Mihai Viteazul.
Având în vedere faptul că, până în acest moment, nu se cunosc condițiile în care se va derula procesul educational începând cu anul școlar viitor și părinții sunt îngrijorați în legătură cu situația în care se află copiii și cadrele didactice, în unanimitate, s-a decis organizarea unui protest pașnic, în luna mai 2025, în fața Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe. În perioada următoare se vor face demersurile necesare în vederea obținerii autorizației pentru desfășurarea protestului, în conformitate cu normele legale în vigoare”, se mai arată în comunicat.
***
Potrivit Agerpres, lucrările de reabilitare a internatului şi a sălii de festivităţi din incinta Colegiului Naţional „Mihai Viteazul”, finanţate din fonduri europene, au demarat în anul 2020, cu un termen de finalizare de 6 luni, care însă nu a fost respectat.
În urmă cu aproape doi ani, Primăria Sfântu Gheorghe a reziliat contractul cu firma clujeană pe motiv că aceasta nu şi-ar fi îndeplinit obligaţiile prevăzute în contract, dar constructorul a refuzat să părăsească şantierul, iar disputa a ajuns în instanţă.
Primarul municipiului, Antal Arpad, a precizat că, în atare condiţii, clădirea internatului nu poate fi utilizată, deşi e finalizată în proporţie de 90%, iar 15 clase de elevi învaţă în mai multe unităţi de învăţământ din oraş, respectiv în sediul Universităţii Babeş-Bolyai şi la liceele „Berde Aron” şi „Mikes Kelemen”.
Antal Arpad a declarat, că o soluţie de compromis, agreată şi de conducerea colegiului, ar fi înfiinţarea unei şcoli modulare pe terenul de sport al liceului, formată din 15 containere, care ar putea fi dată în folosinţă în toamnă.
„Avem o înţelegere cu conducerea instituţiei de a construi pe terenul de sport de la Colegiul Naţional ‘Mihai Viteazul’ o şcoală din containere pentru 15 clase, pentru a debloca, cumva, situaţia în care suntem. Înţelegerea este că aceste clase, atâta timp cât are nevoie colegiul, vor fi folosite de colegiu, iar după aceea vor putea fi folosite şi de alte instituţii de învăţământ până când rezolvăm problema modernizării acestora”, a declarat primarul Antal Arpad.
Acesta a mai spus că probleme sunt şi la alte unităţi de învăţământ din municipiu unde se derulează lucrări de reabilitare, chiar dacă nu trenează de atât de mult timp.
Maria Crețu-Graur