Fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a obţinut miercuri cele mai multe voturi în Comisia LIBE a Parlamentului European, după audierile de marţi pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Parchetului European.
Laura Codruţa Kovesi a primit 26 de voturi, fiind urmată de candidatul francez Jean-Francois Bohnert, cu 22 de voturi, şi de candidatul german Andres Ritter, cu un vot, a anunţat Comisia de libertăţi civile (LIBE) a PE.
În votul consultativ de marţi din Comisia pentru control bugetar (CONT), Laura Codruţa Kovesi primise 12 voturi, fiind urmată de Jean-Francois Bohnert, cu 11 voturi, şi de Andres Ritter, cu un vot.
Laura Codruţa Kovesi, Jean-Francois Bohnert şi Andres Ritter au fost audiaţi marţi de comisiile reunite pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) şi control bugetar (CONT) ale Parlamentului European, pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef european.
Procurorul-şef european, care va conduce Biroul Procurorului Public European (EPPO), va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.
Propunerea rezultată din votul Comisiei LIBE şi din recomandarea Comisiei CONT va fi acum trimisă Conferinţei Preşedinţilor (preşedinţii PE şi liderii grupurilor politice) de către preşedintele Comisiei LIBE. Ei vor decide paşii de urmat la 7 martie, înaintea negocierilor cu Consiliul.
Parchetul European, care ar urma să devină operaţional până la sfârşitul lui 2020, va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră de TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor va putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, activităţi teroriste.
Până în prezent, 22 de state membre ale UE s-au alăturat Parchetului European. Exceptând Marea Britanie, care va părăsi UE, cele cinci ţări care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.
Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.
Parchetul European va veni în completarea activităţii OLAF (Biroul european de luptă antifraudă) şi a Eurojust (agenţie a Uniunii Europene ce se ocupă de cooperarea judiciară în materie penală între agenţiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri individuale.
***
Kovesi despre rezultatul din Comisia LIBE: Acest vot este pentru tot sistemul de justiţie român
Fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a afirmat, miercuri, că votul primit în Comisia LIBE a Parlamentului European este pentru tot sistemul judiciar din România şi pentru toţi cetăţenii ţării.
„Sunt foarte onorată pentru acest vot, sunt foarte bucuroasă. Acest vot nu este doar pentru mine, acest vot este pentru tot sistemul de justiţie român, acest vot este pentru toţi cetăţenii din România care în ultimii ani au susţinut lupta cu corupţia şi au susţinut statul de drept, este un vot pentru toţi procurorii şi judecătorii din Europa care lucrează sub presiune”, a declarat Laura Codruţa Kovesi la sosirea de la Bruxelles.
Ea a adăugat că nu a cerut sprijinul Guvernului pentru a obţine funcţia de procuror-şef al Parchetului European şi nici nu îl aşteaptă.
„M-am înscris singură în această procedură, m-am înscris ca procuror, ca profesionist. Nu am avut sprijinul Guvernului de la Bucureşti, nici nu l-am cerut, nici nu l-am aşteptat şi nici nu-l aştept. Sunt onorată că l-am trecut prima în urma interviului susţinut cu comisia tehnică, sunt onorată pentru votul de astăzi, dar trebuie să aşteptăm decizia care se va lua de către politicieni. Va fi o decizie politică în urma unor negocieri între Consiliul (UE) şi Parlamentul European. Ceea ce a depins de mine, eu am făcut”, a spus Kovesi.
***
Tarcea, despre votul în Comisia LIBE pentru Kovesi: Întotdeauna m-am bucurat de succesul oricărui român
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, judecătoarea Cristina Tarcea, i-a urat succes fostei şefe a Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruţa Kovesi, care a obţinut cele mai multe voturi în Comisia LIBE a Parlamentului European, după audierile pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Parchetului European.
„Întotdeauna m-am bucurat de succesul oricărui român. Din păcate, sunt atât de mulţi români absolut anonimi care îşi fac treaba şi sunt respectaţi şi bine cotaţi în exterior, dar nimeni nu vorbeşte în interior de ei. Aşa că nu pot decât să îi urez succes în continuare”, a spus Tarcea, miercuri, după şedinţa de bilanţ de la Ministerul Public.
***
Tăriceanu, despre votul din Comisia LIBE pentru Kovesi:Este o demonstraţie perfectă cum intervine factorul politic
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat miercuri, în contextul votului din Comisia LIBE a Parlamentului European pentru Laura Codruţa Kovesi, că este o demonstraţie perfectă a modului „cum intervine factorul politic în această alegere”.
„Este o exemplificare perfectă care ne vine de la Parlamentul European, care este foarte generos să ne înveţe pe noi că în Justiţie nu trebuie să intervină factorul politic, şi ne-a făcut astăzi o demonstraţie perfectă cum intervine factorul politic în această alegere”, a precizat Tăriceanu la Palatul Parlamentului, întrebat pe acest subiect.
***
Manda, despre votul din PE în privinţa Codruţei Kovesi: Să-i ancheteze pe toţi de acolo, cum i-a anchetat în România
Senatorul PSD Claudiu Manda a declarat, miercuri, că europarlamentarii social democraţi au votat împotriva numirii Laurei Codruţa Kovesi la conducerea Parchetului European, deoarece aceştia ştiu ce abuzuri a făcut la DNA, subliniind că şi el ar fi votat „sută la sută” împotrivă dacă era europarlamentar.
„Înţeleg că la nivel european se poate prin votul politic, în România înţeleg că nu se poate. Nu am spus că mă nemulţumeşte (rezultatul votului din comisia LIBE din Parlamentul European – n.r.). Să-i ancheteze pe toţi de acolo cum i-a anchetat în România”, a afirmat Manda, despre votul din Parlamentul European în privinţa Laurei Codruţa Kovesi.
Întrebat despre faptul că europarlamentarii PSD au votat împotriva lui Kovesi, Manda a spus: „Au spus de la început că votează împotrivă, pentru că europarlamentarii români ştiu ce abuzuri s-au făcut la DNA”.
Chestionat cum ar fi votat dacă era europarlamentar, Claudiu Manda a răspuns: „Sută la sută votam împotrivă”.
***
Raluca Turcan (PNL): Primul procuror european va fi român; felicitări Laura Codruţa Kovesi
Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a afirmat miercuri, în contextul votului din Comisia LIBE a PE pentru Laura Codruţa Kovesi, că „ceea ce PSD – ALDE consideră că nu este bun pentru România, statele europene consideră că este bun pentru UE”.
„Primul procuror european va fi român. Felicitări Laura Codruţa Kovesi! Iată dovada că profesionalismul, normalitatea şi bunul simţ pot învinge în faţa analfabetismului şi a corupţiei. Guvernul Dragnea – Dăncilă – Toader s-a făcut din nou de râs în toată Europa. Ceea ce PSD – ALDE consideră că nu e bun pentru România, statele europene consideră că este bun pentru Uniunea Europeană! Kovesi a fost demisă în România, fără să se poată apăra, deşi DNA o bună perioadă a dat speranţa că în România corupţia poate fi învinsă. Mult succes Laura Codruţa Kovesi!”, a scris Raluca Turcan, pe Facebook.
***
Barna: Votul obţinut de Kovesi – o palmă pe care majoritatea PSD-ALDE o primeşte o dată în plus
Votul obţinut de Laura Codruţa Kovesi în comisiile de specialitate din Parlamentul European pentru funcţia de procuror european reprezintă o palmă pe care majoritatea PSD-ALDE o primeşte o dată în plus şi de la partenerii europeni, a afirmat, miercuri, preşedintele USR, Dan Barna.
„Votul din Comisia LIBE arată pentru întreaga Europă, pentru profesioniştii din instituţiile european, pentru politicienii de la nivel european că doamna Laura Codruţa Kovesi este un procuror profesionist, de încredere, care acum are şanse crescute de a devenit procuror european. Şi acesta este un lucru de care noi, în România, ar trebui să fim foarte mândri. Şi în acest context, este o palmă pe care majoritatea PSD ALDE şi acest guvern care face România de râs de doi ani şi jumătate o primeşte o dată în plus şi de la partenerii europeni referitor la modalitatea în care România a înţeles să nu-şi susţină candidatul pentru aceasta poziţie prestigioasă la nivel european. Este o veste bună pentru România şi un mesaj care arată că lupta anticorupţie, statul de drept, democraţia şi modalitatea europeană pe care România trebuie să-şi continue dezvoltarea au în continuare susţinere şi acest lucru este cel mai important”, a declarat Dan Barna la Parlament.
Potrivit liderului USR, „politizare este ceea ce s-a întâmplat cu Ordonanţa 7 şi, de asemenea, încercarea disperată ca de doi ani şi jumătate, din decembrie 2016, de când PSD-ALDE au preluat puterea, să încerce să transforme toate instituţiile în servicii de interes privat”.
„La nivel european, unde avem o diversitate de forţe politice, o diversitate de reprezentanţi, de familii europene, rezultatul votului – şi cel de zilele trecute, şi cel de astăzi – arată că, într-adevăr, doamna Kovesi are imaginea şi credibilitatea unui profesionist, pe care Europa o ia în considerare foarte serios să o aşeze în poziţia de procuror european. Este o victorie pentru ceea înseamnă democraţia şi statul de drept în Europa”, a adăugat Dan Barna.
***
Şerban Nicolae: Cred că ar trebui preluat modelul din PE ca procurorul general al României să fie numit de Parlament
Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, miercuri, referitor la votul în cazul Laurei Codruţa Kovesi pentru Parchetul European, că ar trebui preluat modelul din Parlamentul European ca procurorul general al României să fie numit de Parlament.
„E o idee bună, eu cred că ar trebui să preluăm acest model, eu cred că am putea să ne gândim la o modificare legislativă, este un model corect ca procurorul general al României să fie numit de Parlament prin vot, probabil să instituim o procedură prin care ministrul Justiţiei selectează o serie de candidaţi, CSM face un triaj profesional, după care la Parlament facem audieri publice în cele două comisii juridice şi Parlamentul să voteze procurorul general al României. Cred că e o idee bună, e un model pe care putem să-l luăm în considerare, dacă merge la Parlamentul European”, a declarat Nicolae, la Parlament, întrebat despre votul din comisia LIBE pentru numirea Codruţei Kovesi la Parchetul European.
Întrebat dacă este o palmă la adresa PSD votul în cazul lui Kovesi, Şerban Nicolae a spus: „De ce să fie o palmă, nu sunt propuşi de guverne” (candidaţii pentru Parchetul european – n.r.).
„Dacă e să fim cinstiţi, mai ales din punct de vedere profesional, mai ales în comparaţie cu ceilalţi candidaţi, doamna Kovesi nu există. Nici până în ziua de astăzi nici dumneavoastră (…) nu aţi identificat niciun rechizitoriu făcut de Laura Codruţa Kovesi. (…)Măcar să vedem ceva profesional. În legătură cu votul, dacă sunteţi de acord cu mine că votul politic este unul corect la numirea unui şef de Parchet de asemenea rang, eu cred că ar trebui să susţineţi, prin campanii cu Will Smith, Harrison Ford, ca şi în România să adoptăm acelaşi nivel, şefii de Parchete să fie numiţi de Parlament”, a adăugat senatorul PSD.
AGERPRES