De Ziua solidarităţii românilor de pretutindeni cu românii din Covasna, Harghita şi Mureş care a fost sărbătorită duminică, 14 martie, la Sfântu Gheorghe, „Premiul Pr. prof. dr. Ilie Moldovan”, ediția 2021, pentru sponsorii și binefăcătorii care au sprijinit activitatea bisericilor ortodoxe, a școlilor în limba română și a instituțiilor de cultură românești din cele trei județe a fost acordat domnului NICUȘOR MOISE – Președinte al Asociației „Dacia Noastră” din București, Director executiv al Consiliului Mondial Român.
Programul manifestărilor care s-au desfășurat la Muzeul Spiritualităţii Româneşti de la Catedrala Ortodoxă a cuprins dezbaterea cu tema „Aspecte ale solidarităţii românilor de pretutindeni cu românii din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş” şi înmânarea premiilor „Pr. prof. dr. Ilie Moldovan” unor personalităţi care s-au remarcat prin susţinerea demersurilor românilor din cele trei judeţe, pentru păstrarea şi afirmarea identităţii naţionale.
***
Din mulțimea oamenilor care s-au solidarizat cu românii din județele Covasna și Harghita, în ultimii ani, s-a evidențiat domnul Nicușor Moise – Președinte al Asociației „Dacia Noastră” din București, Director executiv al CMR – Consiliul Mondial Român- organizație sub tutela căreia s-au adunat mai multe asociații românești din afara granițelor, cu scopul de a contribui la renașterea spiritului național, păstrarea identității naționale și reclădirea unității neamului. Unul dintre proiectele importante propuse și suținute de CMR este „DULCE ROMÂNIE, ȚARA MEA DE DOR”. Stârnit de acest dor și pentru a fi mai aproape de românii aflați în dificultate, domnia sa a inițiat și desfășurat prin Asociația „Dacia Noastră”, în ultimii șase ani, activități sociale în mai multe județe ale țării, prioritare fiind județele Covasna și Harghita. Unul dintre obiectivele principale ale asociației este „ajutorarea copiilor din medii și zone defavorizate cu risc de pierdere a identității naționale”.
Domnul Nicușor Moise – un om generos, dedicat și implicat în aproape toate acțiunile de susținere a românismului, este unul dintre românii de care avem nevoie să ne stea alături, pentru că are puterea și disponibilitatea de a înfăptui lucruri care nu sunt la îndemâna oricui. Un fel de Sfânt Nicolae mai modern, aș putea să-i spun, date fiind împrejurările în care a început colaborarea noastră în urmă cu patru ani. Înainte de sărbătoarea Sfântul Nicolae m-a contactat prin rețeaua Facebook, spunându-mi că vrea să doneze zece calculatoare unor copii din familii defavorizate din orașul Târgu Secuiesc. Onorată să-i fiu spiriduș în această misiune atât de nobilă și de dragă sufletului meu, de atunci, în fiecare an, înaintea sărbătorilor a venit în sprijinul elevilor de la Școala Gimnazială „Turóczi Mózes”, singura care are secții cu predare în limba română. Împreună cu soția sa – Claudia Moise, care s-a ocupat de punguța cu cărți, rechizite și dulciuri, au adus bucuria darului, venind tocmai din capitala țării pentru a sprijini copiii proveniți din familii cu posibilități reduse, donând anual câte zece calculatoare și laptopuri în județul Covasna și zece în județul Harghita.
În urmă cu doi ani, pentru că la Târgu Secuiesc nu am mai identificat elevi cu astfel de probleme, acțiunea s-a desfășurat la Zăbala, Mărtănuș, Brețcu și Oituz de Covasna, localități spre care am fost îndrumați de către cadrele didactice care cunoșteau situația elevilor de la fața locului. Multe lacrimi am văzut: de uimire, de emoție, de bucurie. Nu mai știu care au fost ale mele, care ale copiilor. S-au îngemănat în albia lucrului bine și cu folos împlinit. Anul trecut, pentru că în oraș am avut doar câțiva elevi cu astfel de problemele, echipamentele digitale au fost donate în județul Harghita, la Parohia Ortodoxă Imper păstorită de preotul Lupu Ion și în alte localități de pe raza județului, unde au fost identificați elevi aflați în imposibilitatea de a-și achiziționa un laptop atât de necesar școlii online.
Importanța acestor acțiuni pe care unii poate le-au privit cu suspiciune în acele momente, știți care a fost? Acești copii, vitregiți de școala normală, și obligați să îndure calvarul orelor online, au putut fi prezenți la cursuri datorită acestor echipamente digitale! Chiar dacă ele nu au fost foarte performante, multe dintre ele fiind second-hand, le-au oferit elevilor posibilitatea nu doar de a se informa în plus, acesta fiind scopul inițial, ci acela de a fi prezenți la școală, ajutând deopotrivă prin utilizarea lor și cadrele didactice, și elevii, și familiile. Familii care, în nebunia anului 2020 cuprins de pandemie, când mulți români au rămas fără locuri de muncă, au scăpat de o grijă în plus. La un simplu calcul, nu neapărat finaciar, deși nu este deloc de neglijat contribuția, mai ales că fac referire despre aceste acțiuni la categoria sponsori, în cei patru ani de colaborare, domnul Nicușor Moise, a donat 80 de calculatoare și laptopuri, în cele două județe Covasna și Harghita. Deci, avem 80 de copii care au putut fi prezenți la școala online. E mult, e puțin? Vă las pe d-voastră să analizați în ce măsură a fost ajutată școala românească, mai ales în perioada pandemiei, prin aceste donații. Știind situația unor clase din discuțiile avute cu cadrele didactice din zonă, pot să vă spun că au avut și au în continuare un rol fundamental în susținerea educației și sunt de mare necesitate în susținerea învățământului românesc în această zonă vitregită de atenția autorităților de la București.
Acestea sunt argumentele pentru care Consiliul Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a hotărât să acorde distisului domn Nicușor Moise, premiul Pr. prof. dr. Ilie Moldovan, la categoria sponsori și binefăcători care au sprijinit activitatea bisericilor ortodoxe, a şcolilor în limba română şi a instituţiilor de cultură româneşti din cele două judeţe; Covasna și Harghita, ediția 2021, distincţie acordată în cadrul proiectului Români pentru români. Solidaritate cu românii din județele Covasna, Harghita și Mureș.
Mihaela Aionesei