Ne apropiem încet, încet stimaţi cititori de cel mai important moment religios al primei părţi a anului Paştele care în 2016 va fi sărbătorit pe 1 Mai.  Până atunci însă consemnăm că peste două zile, adică duminică, 13 martie a.c., are loc un eveniment cunoscut şi respectat de către toţi credincioşii,  constituind un pas important dinaintea perioadei de  reculegere şi reţinere ce precede sosirea Sfintelor Sărbători Pascale. Ne referim la obiceiul numit în popor  Lăsatul Secului, după care imediat începe Postul.

                                                

                                Etapă pregătitoare înainte de Postul Paştelui

Atât în calendarul biscericesc cât şi în cel popular se menţionează practica numită  Lăsatul (sau Lăsata, cum se zice în unele zone rurale) Secului, constituind etapa pregătitoare  înainte de lungul şi dificilului  Post Mare. Mai ales în lumea satului românesc  s-au păstrăt  până în ziua de azi multe  obiceiuri arhaice, transmise din generaţie în generaţie. De fapt, sunt două etape, prima numită  Duminica  Înfricoşatei Judecăţi, ce a avut loc acum o săptămână, când s-a lăsat  Sec de carne, precum şi cea mai importantă,  Duminica Izgonirii lui Adam din Rai,  atunci când se lăsă Sec de brânză.

Lăsatul  Secului reprezintă o Sărbătoare care înseamnă ultima zi când se mai poate mânca „de dulce”, înainte de a începe unul din cele patru mari Posturi rânduite în Biserica Ortodoxă: Postul Naşterii Domnului, Postul Sfintelor Paşti, Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ca şi Postul Adormirii Maicii Domului.

 

Datini din bătrâni

 

Am regăsit vechi obiceiuri legate de perioada respectivă  prin peregrinările  în diferite aşezări din judeţul Covasna, mai interesante fiind în Ţara Buzaielor, în familiile gospodarilor adevăraţi, în care se păstrează multe datini pitoreşti.

Ele sunt specifice apopiatului An agrar marcat de  Echinocţiul de Primăvară din 20 martie 2016. Scenariul ritual de înnoire a timpului se regăseşte în mai multe perioade specifice şi obiceiuri ciudate  din această perioadă ce precede Paştele, cum ar fi Săptămâna Nebunilor, Moşii cei Mari, Caii lui Sântoader, Focurile  rituale de alungarea spiritelor rele etc.

Cu mulţi ani în urmă, la Barcani am asistat un ritual tradiţional  de Lăsata Secului, prilej pentru membrii unei familii numeroase de  a-şi adresa urări de sănătate şi noroc, după care a urmat o masă cu produse tradiţionale. Fiind o primăvară timpurie   petrecerea  s-a ţinut  afară, pe prispa largă a casei. De la unii  colaboratori folclorişti am aflat că, odinioară,  în anumite locuri  odată cu venirea  serii aveau loc anumite datini ce  purtau  denumiri locale, precum Priveghiul cel Mare, Alimori, Hodăiţe, Opaiţ.

Nu lipsea cheful tradiţional, fiind ultimul prilej de distracţie înaintea perioadei de penitenţă impusă de Postul Paştelui.

Unele nurori mai diplomate obişnuiau (poate o mai fac şi acum) să prepare o delicatesă culinară spre a intra în voia soacrelor:  plăcintă cu brânză dulce şi stafide. Semnificaţia era ca şi în perioada aspră a Postului Mare relaţiile lor  trebuiau să rămână… „dulci”. Totodată,  mulți credincioşi le ofereau  copiilor nevoiaşi  câte  şapte sticle cu lapte, simbolizand cele şapte săptămâni ale Postului Paştelui, în ideea că  pruncii vor fi mai bine hrăniţi, deşi este perioadă mai dificilă.

 

Focuri ritualice

 

În anumite sate din judeţul Covasna  s-a  păstrat multă vreme  vechea  datină  de aprinderea pe înserat a unor focuri pe dealuri. Ele semnificau  purificarea, alungarea forţelor răului, perpetua  renaştere la viaţă, constituind  reminiscenţe ale  străvechiului Cult Solar al geto-dacilor.

Flăcăii  adunau lemne uscate şi făceau un rug mare, după care  dansau în jurul lui, chiuind şi rotind crengi aprinse, realizând spirale scânteietoare, ce se vedeau până departe.

La Valea Mare unii tineri aprindeau roţi făcute din fân, paie uscate şi le dădeau drumul să se rostogolească de pe câte un deal, imaginea fiind deosebită. De asemenea,  se  incinera o aşa-zisă „divinitate” agrară , întruchipată de o mogâldeaţă din paie îmbrăcată în haine vechi, împodobită cu panglici.

 

 

Tradiţii uitate, din păcate, în bună parte…

Prin părţile locului existau multe tradiţii, din păcate,  uitate, în bună parte. Am aflat  că în  duminica dinaintea Postului Mare  „fetele bătrâne”, cele care nu aveau un iubit şi nici şanse de măritiş,   nu se puteau distra  cu ceilalţi. Ca să aibă noroc trebuiau   să ţină post negru, fără  mâncare, fără un strop de apă  de dimineaţa până  la asfinţitul Soarelui, în speranţa că vor găsi până la urmă şi ele  un soţ şi se vor aşeza la casa lor.  

În prima zi după Lăsatul Secului  se prepară  borş, un ingredient nelipsit din preparatele consumate în  Postul Paştelui, prilej  pentru gospodine de a-şi etala priceperea. Babele satului făceau odinioară vrăji şi descântece, pentru ca borşul să iasă acru şi bun, fiind şi un remediu natural în tratarea unor boli.

Superstiţii

 

    Ca la fiecare eveniment din viaţa colectivităţii agrare, existau şi superstiţii. Una se referă la  „Legarea grânelor”, obicei din preajma Lăsatului Secului, pentru ca păsările Cerului şi alţi dăunători  să nu distrugă  recolta viitoare. O veche prejudecată  spunea  că în ziua respectivă ţăranii nu  aveau voie  să   pună  mâna pe cereale şi nici să le dea din acestea de mâncare la orătănii şi animale, doarece  recolta următoare de grâne  va fi dijmuită pe câmp.

Seara însă, superstiţioşii   luau  câteva boabe în gură, mergeau în curte şi stând cu ochii închişi, le scuipau spre păsările din bătătură, spunând un descântec. Ceva privitor  la faptul  că nici zburătoarele ori alţi dăunători  să nu-i producă pagubă, nevăzând  holdele!

  . .

Urmează o perioada încărcată de penitenţă şi renunţări

 

Începând  de luni se intră într-o perioada încărcată de penitenţă şi renunţări la deşarte plăceri lumeşti.  Postul constituie o încercare pentru firile puternice, credincioase, care respectă tradiţia,  urmând a se sfârşi odată cu Învierea Domnului.

Dar despre semnificaţia Postului Paştelui vom publica un material în ziarul nostru de luni, 14 martie a.c.

Horia C. Deliu

 

 

 

   

 

 

 

  

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail