Un festival dedicat tradițiilor, meșteșugurilor și valorilor românești se va desfășura la sfârșitul acestei săptămâni la Milano, sub genericul „România – tradiții și valori europene”, în organizarea acestuia fiind implicată Larisa Axinia, originară din Sfântu Gheorghe.

Evenimentul este cel mai longeviv festival românesc din Italia, iar ediția din acest an, cea de-a XIII-a, se va desfășura în perioada 30 septembrie – 01 octombrie 2017, la Milano.

„De 13 ani, acest festival contribuie la păstrarea şi promovarea tradițiilor și mesteșugurilor românești, la descoperirea de noi şi autentice talente din sânul comunității românești din Diaspora, de a duce mai departe zestrea noastră folclorică de o inestimabilă valoare și de a face cunoscute și altor națiuni stabilite la Milano, cultura, tradițiile și valorile noastre naționale. Ne propunem să vibrăm sufleteşte pe ritmurile celor mai frumoase melodii de inspiraţie tradiţională, cinstind frumuseţea costumului nostru popular”- se arată în materialele de prezentare a evenimentului.

Festivalul este inițiat și organizat de Asociația Românilor din Italia, președinte al acesteia fiind ing. Romulus Popescu, iar vicepreședintă, covăsneanca Larisa Axinia.

„Festivalul <<România –Tradiții și valori europene>> reprezintă un proiect de suflet, care s-a născut și dăinuie de 13 ani datorită iubirii față de țară mamă, conștiinței naționale, necesității de a promova și menține vii valorile si tradițiile românești. Fără trecut, nu putem avea viitor. Suntem un popor cu o istorie de milioane de ani, cu tradiţii care s-au transmis din generaţie în generaţie şi care ne definesc ca naţie. Avem datoria de a le promova şi de a le transmite mai departe tinerilor și copiilor noștri, pentru a ne păstra identitatea. De asemenea, e important să arătăm și italienilor și altor popoare care trăiesc la Milano, ce înseamnă România, să vadă și fața frumoasă a țării noastre, nu doar ceea ce se scrie urât despre noi în presa italiană. Identitatea şi conştiinţa naţională se manifestă în culorile naţionale, în operele marilor scriitori şi poeţi ai poporului nostru, în obiceiuri şi tradiţii, în portul şi arta populară, în muzica marilor compozitori români precum şi în cea tradiţională, în toate invenţiile cercetătorilor români renumiţi pe plan mondial şi de asemenea, în conduita fiecărui cetăţean român, atât în ţară, cât şi în străinătate.”- a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, vicepreședinta Asociației Românilor din Italia, Larisa Axinia.

Potrivit acesteia, festivalul este unul amplu, ce necesită multă atenție, dar și sacrificii, rezultatele neîntârziind, însă, să apară.

„În spatele celor 13 ediții ale festivalului se ascund multe sacrificii, nopți nedormite și bătaie de cap. Dar, am învățat că atunci când ai o dorință puternică și ea are un scop benefic, tot universul te susține în planurile tale. Acum nimeni nu îmi mai poate spune că aceasta este doar o teorie. La ultimele ediții ale festivalului am fost, pe lângă organizator, și prezentator al festivalului și trebuie să vă mărturisesc că acest rol te apropie și mai mult de oameni. Le simți emoțiile, bucuria momentului și fericirea din ochi. Pentru câteva clipe se simt <<acasă>>. Toate aceste sentimente mă încarcă și pe mine sufletește și totodată mă motivează să merg mai departe, să organizez anual festivalul românesc.” – ne-a spus Larisa Axinia.

„ Sunt mândră că pot împărtăși din știința mea, dar și din sufletul meu românesc!”

Întrebată cum a ajuns să se implice în derularea acestui eveniment, aceasta a răspuns:

Am emigrat în Italia în anul 2004. Inițial am locuit la Firenze, apoi în anul 2007 m-am mutat la Milano pentru a-mi îngriji mama care suferise un accident de circulație. Pe lângă job, am simțit nevoia să fac ceva pentru comunitatea de români. Mama mi-a vorbit despre asociația de români, mi-a prezentat-o pe doamna președintă de atunci, Mărioara Cârlan Salvadeo, care ulterior mi-a spus că au nevoie de tineri competenți, care iubesc România și care nu uită de unde au plecat, care să îi ajute să organizeze evenimente culturale, să administreze site-urile interne, să țină legătura cu autoritățile române, pentru că sunt tot felul de cazuri, probleme. M-au cooptat în activitatea asociației, și mă simțeam utilă. Festivalul era unul dintre evenimentele pe care le organizau și m-au inclus în echipă. Mă ocupam de întocmirea programului artistic, comunicarea cu artiștii, redactarea comunicatelor de presă și relația cu presa, promovarea evenimentului. Treptat am ajuns să fiu pionul principal în organizarea evenimentului și sunt mândră că pot împărtăși din știința mea, dar și din sufletul meu românesc.”- ne-a afirmat Larisa Axinia.

Cultură fără granițe…

Festivalul este un eveniment așteptat de către românii stabiliți în Milano, dar  foarte bine primit și de către italieni.

„Din punctul meu de vedere, între culturi nu sunt granițe. Mereu muzica unește popoarele, o simțim în interiorul nostru și nu trebuie neapărat să-i înțelegem versurile. Mulți italieni sau străini care vin la festivalul nostru, inițial din curiozitate sau pentru că sunt invitați de prietenii lor, se reîntorc la următoarele ediții. Le place să se prindă în hora noastră, să învețe dansurile noastre populare, să descopere noi informații despre valorile și tradițiile noastre.”- a spus Larisa Axinia.

Un îndemn…

La rugămintea de a transmite un mesaj cititorilor noștri, aceasta a răspuns: „Sunt recunoscătoare acestui oraș (Sfântu Gheorghe – nr.) în care am crescut, am studiat și m-am format ca om. Este un sentiment aparte să fiu acasă, înconjurată de cei pe care-i am în suflet şi să petrec timp cu ei. Admir și caut să regăsesc în mine și în ceilalți bunătatea, toleranța, loialitatea, sinceritatea și cinstea.  Nu sunt în măsură să dau sfaturi, dar îndemn pe toată lumea să fie mai bună, tolerantă, să ajute ori de câte ori este nevoie, să ofere altora din experiența lor. Valorile morale ne ghidează viața, iar pentru a construi o societate mai bună trebuie în primul rând să fim noi înșine mai buni!”

Scriitorul și folk-istul ieșean Paul Arva, printre invitații ediției a XIII-a

În ceea ce privește ediția a XIII-a a festivalului „România – tradiții și valori europene, Larisa Axinia ne-a transmis că aceasta cuprinde spectacole de muzică și poezie, dansuri și cântece populare românești, dar expoziții și demonstrații practice de artă populară românească.

Conform programului, sâmbătă, 30 septembrie 2017, orele 17.00, la Consulatul General al României din  Milano, va avea loc un inedit spectacol de muzică și poezie, susținut de folkistul și scriitorul  ieșean Paul Arva și Viorel Burlacu din Chișnău.

Paul Arva, cunoscut publicului covăsnean pentru prezentările sale de carte aparte, își va lansa volumul „Mina de gânduri”, care  conform materialelor de prezentare a festivalului, „cuprinde misterul vieții așternut pe hârtie, trăiri și sentimente, înălțătoare sau decadente în doar 100 de pagini. Structura este asemănătoare cărții scrisă de Hatice Meryem – „De-aș avea un soț cât o muscă”, pentru că este alcătuită din scurte povestioare, la prima vedere, fără legătură între ele, dar constați la final că totul se leagă.”

Duminică, 1 octombrie 2017, orele 15.00, în Piața „Colonne di San Lorenzo” din centrul orașului Milano, va avea loc Sărbătoarea tradițională românească.

Programul artistic va cuprinde: dansuri și cântece populare românești, recital de poezie și muzică românească, expoziții și demonstrații practice de artă populară (meșteșuguri românești ). Pe scena festivalului vor urca maestrul Octavian Mândruță, Ansamblul „Cununița”, Formația „Victoria Band Milano”, folkistul Paul Arva si Viorel Burlacu.

Actuala ediție a Festivalului „România-Tradiții și Valori Europene” este organizată cu patronajul Consulatului General al României la Milano și al Primăriei Milano.

„Vă așteptăm, cu mic, cu mare să petrecem două zile în spirit românesc și viu colorat. Ia-ți IA cu tine și vino la festivalul autentic românesc din Milano!” au transmis organizatorii.

Ana Ciorici Costache

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail