Preşedintele Colegiului Medicilor (CM) Covasna, dr. Seres Lucia, atenţionează mamele asupra folosirii laptelui praf, formulă pentru sugari în alimentaţia copilului, şi insistă pe alăptare până la vârsta de cel puţin 6 luni.
Chiar dacă în cadrul Programului Naţional de Sănătate a Femeii şi Copilului, subprogramul 1.3, se acordă lapte praf gratuit copiilor a căror mame nu pot alăpta din motive medicale, nu înseamnă că toate mamele au acest drept. Potrivit reglementărilor legale, doar copiii cu vârsta cuprinsă între 0 – 12 luni, care nu pot primi lapte matern din diverse motive (dacă mama prezintă contraindicaţii ale alăptării având boli grave, ca TBC pulmonar activ, boli psihice grave, epilepsie, insuficienţă renală, hepatică sau cardiacă, diabet zaharat, mamă infectată cu HIV, tratamente cu citostatice, consum de droguri etc), beneficiază de lapte praf distribuit de către Direcţia de Sănătate Publică. De asemenea, laptele praf gratuit se poate acorda copiilor sănătoşi la care se constată o creştere nesatisfăcătoare (sub limita inferioară a normalului vârstei), dar şi copiilor adoptaţi sau copiilor cu mama decedată. Stabilirea copiilor beneficiari este sarcina medicilor de familie, ei fiind cei care cunosc situaţia şi pot decide în acest sens. Prescripţia de lapte praf se realizează fără a se condiţiona dovedirea calităţii de asigurat a părinţilor copiilor.
„Acesta nu este un ajutor social, nu se acordă mamelor care nu au bani, nu de asta se acordă lapte praf. Trebuie accentuat că laptele praf (distribuit prin DSP, -n.r.) nu e un drept al fiecăruia, conform legii se dă pentru copilul care nu se dezvoltă bine: dacă între două cântăriri copilul nu creşte conform graficului, atunci primeşte lapte praf, sau dacă mama are boli care contraindică alăptarea. Nu înseamnă că dacă nu alăptează are dreptul la lapte praf, ci dacă are cancer, TBC, sau altele, atunci copilul are dreptul. Faptul că mama nu vrea sau nu poate să alăpteze nu înseamnă că beneficiază de lapte praf”, a explicat doamna dr. Sereş Lucia.
Nu trebuie abandonat alăptatul, chiar dacă copilul creşte doar puţin
Aşa cum toţi doctorii neonatologi, pediatri şi chiar nutriţionişti recomandă alăptarea, şi doamna doctor Sereş îndeamnă proaspetele mămici să înceapă alăptarea imediat după naşterea copilului, şi să o continue cel puţin 6 luni, chiar dacă poate părea o activitate istovitoare. „Toţi copiii trebuie să sugă, iar mamele trebuie să fie foarte atente să-şi alăpteze copiii”, punctează doamna doctor. Majoritatea mămicilor renunţă la alăptat din motive mai mult sau mai puţin solide: durere de sâni, disconfortul creat de alăptatul în sine, sfaturile mai puţin avizate ale cunoştinţelor cu privire la greutatea copilului sau altele. Recomandarea specialiştilor este ca alăptarea să nu se întrerupă nici măcar în momentul în care mamei i se pare că nu are lapte, deoarece corpul mamei funcţionează cum ştie el mai bine ca să protejeze bebeluşul şi să îi ofere tot ce acesta are nevoie. Mamele care îşi doresc copii sănătoşi alăptaţi la sân, trebuie să se pregătească atât fizic cât şi psihic pentru alăptat. „Trebuie să îşi pregătească sânii prin masaj şi să se pregătească mental că vor neapărat să alăpteze. După ce se naşte, copilul trebuie pus imediat la sân, de câte ori vrea. La început copilul poate să sugă şi de 20 de ori, ori de câte ori plânge poate fi pus la sân”, a mai spus doamna dr. Sereş.
Conform doctorilor specialişti, de regulă, copiii alăptaţi iau în greutate mai greu decât copiii hrâniţi cu formulă de lapte praf, astfel că multe mame se panichează, crezând că bebeluşul nu creşte cum trebuie şi întrerup alăptarea, hrănindu-l cu lapte praf. În ziua de azi, se pune foarte mare accent pe informarea mamelor asupra alăptării copilului şi asupra faptului că orice mamă, care nu suferă de anumite boli, poate să alăpteze, indiferent de mărimea sânilor, statură ori vârstă. „Nu trebuie abandonat alăptatul, chiar dacă copilul creşte doar puţin, creşte foarte lent, dar o sa-şi dea drumul, pentru că laptele de mamă este cel mai nutritiv şi cel mai important. Până la 6 luni copilul nu are voie să primească nimic decât lapte de mamă ”, a completat doamna doctor.
Laptele praf poate fi introdus după vârsta de 6 luni, dacă mama consideră că nu mai poate alăpta, iar cel de vacă ori cel de capră se pot da bebeluşului după vârsta de un an. Este contraindicată introducerea laptelui de vacă înaintea vârstei de un an, deoarece poate afecta dezvoltarea armonioasă a copilului, fiind mai sărac în nutrienţi decât laptele de mamă sau laptele praf. Efectele introducerii laptelui de vacă înaintea vârste de 1 an nu se văd de la o zi la alta, ci peste ani, manifestându-se prin diferite afecţiuni.
După vârsta de 6 luni, în paralel cu alăptatul sau hrănirea cu laptele praf formulă pentru bebeluşi, este indicată începerea diversificării, conform explicaţiei doamnei doctor Sereş. Aceasta se începe întotdeauna cu legume şi ulterior se întroduc şi fructele, pentru că o dată obişnuit cu gustul dulce al fructelor este posibil ca bebeluşul să nu mai accepte legumele. „Diversificarea este importantă, dar nu trebuie începută înainte de 6 luni, deoarece copilul poate dezvolta alergii şi boli digestive, pentru că organismul copilului nu este pregătit să primească alte alimente”, a spus doamna dr. Seres.
Distribuirea către primării a laptelui praf prescris în luna februarie, va începe pe la mijlocul lunii martie
Conform directorului DSP Covasna, Agoston Laszlo, costul laptelui praf se suportă din bugetul Ministerului Sănătăţii, în limita fondurilor alocate de la bugetul de stat cu această destinaţie, iar achiziţionarea se realizează prin licitaţie organizată de Ministerul Sănătăţii şi/sau Direcţiile de Sănătate Publică judeţene. În baza necesarului înaintat de medicii de familie şi în funcţie de stocurile existente, Direcţia de Sănătate publică face repartizările pe unităţi administrativ teritoriale, iar primăriile localităţilor asigură transportul laptelui praf de la spaţiile de depozitare ale direcţiilor de sănătate publică către locul de distribuire, de unde vor fi ridicate de medici de familie.
„În anul curent avem un buget initial de 130.000 de lei şi vom putea începe distribuirea către primării a laptelui praf prescris în luna februarie, pe la mijlocul lunii martie. Sumele disponibile actualmente probabil nu vor fi suficiente pentru tot anul, dar şi în anii precedenţi am început cu bugete mai mici, care pe parcurs au fost suplimentate în funcţie de nevoi. Sperăm că şi numărul beneficiarilor se va diminua în continuare, aceasta însemnând o situaţie socială mai bună şi o stare de sănătate mai bună a populaţiei”, a declarat directorul DSP Covasna.
În în anul 2012, Ministerul Sănătăţii a alocat 204.000 de lei pentru cei 2866 de copii beneficiari, iar anul trecut 230.000 de lei pentru cei 1844 de copii beneficiari.
Maricela Dan