Câteva sute de persoane au format, joi după-amiază, un lanţ viu în jurul Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe, în semn de solidaritate cu trei membri ai comisiei de restituire a imobilelor naţionalizate, trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pentru abuz în serviciu.

Printre protestatari s-au numărat elevi, dascăli, preoţi şi politicieni, iar o parte dintre ei au afişat mesaje în limba maghiară prin care au acuzat statul român că vrea să renaţionalizeze clădirea colegiului ori au cerut retrocedarea bunurilor care au aparţinut comunităţii maghiare şi au fost confiscate de comunişti. De asemenea, printre aceştia s-a numărat şi fostul subsecretar de stat Marko Attila, inculpat în acest dosar şi condamnat în primă instanţă de Judecătoria Buzău la trei ani de închisoare cu executare pe motiv că, împreună cu ceilalţi doi membri ai comisiei, ar fi retrocedat abuziv clădirea Colegiului către Eparhia Reformată din Ardeal pe baza unor documente nevalabile.

Marko Attila a declarat pentru AGERPRES că recursul ar fi trebuit să se judece vineri, 5 octombrie a.c la Curtea de Apel Ploieşti, dar a fost amânat la cererea sa pentru a-şi putea pregăti apărarea. Între timp acesta a fost nominalizat de UDMR Covasna pentru a candida pentru Camera Deputaţilor în colegiul uninominal Sfântu Gheorghe.

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat că el crede în nevinovăţia lui Marko Attila, care nu a făcut altceva decât să aplice legea, şi s-a arătat impresionat de solidaritatea de care a dat dovadă comunitatea locală pentru apărarea colegiului şi a celor implicaţi în acest caz. Tamas şi-a exprimat speranţa că se va face dreptate, deşi a spus că încrederea în justiţia română începe să i se „zdruncine”. Potrivit organizatorilor, la manifestaţie au participat mai mult de 500 de persoane, dar potrivit Prefecturii Covasna, au fost în jur de 200 de oameni.

Prefectul Codrin Munteanu a declarat pentru AGERPRES că nu comentează în niciun fel această manifestaţie, care poate fi interpretată drept o presiune asupra justiţiei, însă vrea să menţioneze că nu se pune în discuţie „renaţionalizarea” imobilului, aşa cum susţin reprezentanţii comunităţii maghiare.

„Orice acuză adusă statului român privind renaţionalizarea imobilului sau preluarea abuzivă a clădirii este nefondată. Colegiul a fost construit prin donaţii, subscripţie publică şi un împrumut al Consiliului local, prin urmare disputa privind proprietatea nu e cu statul român, ci între Eparhia Reformată din Ardeal şi Colegiul Szekely Miko”, a declarat Codrin Munteanu.

Acesta a adăugat că, în eventualitatea în care recursul va confirma sentinţa primei instanţe, singura schimbare va fi că Primăria nu va mai plăti chirie Eparhiei Reformate pentru clasele pe care le ocupă, iar banii încasaţi de la agenţii economici care au spaţii închiriate la parterul clădirii vor intra ca venituri la bugetul local.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail