La Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Mărtănuș, comuna Brețcu, va avea loc duminică, 12 noiembrie a.c., la ora 15.00, lansarea volumului „O cărămidă pentru Neamul Românesc. Mărtănuș. Istorie și contemporaneitate”, lucrare monografică semnată de poeta Mihaela Aionesei din Târgu Secuiesc, apărută la Editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe, 2023.
„Cineva acolo Sus mă iubește și vrea să mă încununeze cu această mare bucurie, altfel nu-mi explic cum tocmai azi, când se împlinesc doi ani de la resfințirea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Mărtănuș, să primesc și exemplarul –semnal al cărții la care am lucrat mai bine de un an.
Am pornit cu pana în mână pe acest drum din dorința de a scoate la lumină statornicia acestei mici comunități românești de pe meleagurile covăsnene, voința și curajul lor de a rămâne străjeri de nădejde ai frumoaselor tradiții populare și duioasei noastre limbi române, într-un spațiu geografic unde numeric sunt minoritari – sub o sută de suflete!
Această carte nu se dorește o laudă a ceea ce s-a înfăptuit prin intermediul apelurilor inițiate în presă și pe rețeaua de socializare Facebook cu scopul de a strânge fonduri pentru înfrumusețarea bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Mărtănuș – Covasna, după încheierea proiectul de restaurare și consolidare care a durat aproape un an, 2019 – 2020…
Este un semn de dragoste, admirație și prețuire față de acești vrednici români ai satului covăsnean, care prin jertfa și determinarea lor de a restaura și a păstra ceea ce le-au lăsat moștenire strămoșii lor, au uimit o țară întreagă, și chiar peste hotare…
Este și un act de mulțumire și recunoștință față de toți oamenii de bine care au jertfit din puținul ori avutul lor pentru a sprijini atât comunitatea românească, cât și sfântul locaș ortodox din localitate.”, a scris Mihaela Aionesei, pe pagina sa de socializare.
Despre această nouă îzbândă editorială, a 14-a a scriitoarei Mihaela Aionesei, reprezentantul Editurii Eurocarpatica, dr. Ioan Lăcătușu, a transmis următoarele rânduri, către Mesagerul de Covasna:
„De-a lungul timpului, mai multe volume de versuri ale Mihaelei Aionesei au fost premiate la diverse evenimente și concursuri de creație. În același timp, Mihaela Aionesei este un Om al cetății, implicat în viața urbei în care trăiește, Târgu Secuiesc, în localitățile din împrejurimi și în multe alte așezări din întreaga țară. Încet, dar sigur și temeinic, Mihaela Aionesei s-a afirmat ca lider civic și de opinie publicist, cronicar al istoriei locale și prozator.
În calitatea sa de statornică colaboratoare a Centrului Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și a Centrului European de Studii Covasna-Harghita, Mihaela Aionesei și-a pus în valoare talanții hărăziți de Providență: inițiativă, consecvență, inteligență, optimism ș.a. Campaniile de presă privind restaurarea icoanelor și a altor obiecte de cult ale bisericii ortodoxe din Mărtănuș – prezentate în primul capitol al volumului de față – pot constitui exemple bune de urmat despre importanța și eficiența jurnalismului militant, practicat de Mihaela Aionesei.
Pentru o poetă obișnuită cu un discurs specific creației poetice, trecerea la munca de cercetare a istoriei și culturii locale, după două volume de publicistică, a presupus un efort deosebit și o admirabilă voință. Doar dragostea autoarei față de oamenii și locurile Mărtănușului, față de statornicia acestora în credința strămoșească și strădaniile lor de păstrare și afirmare a patrimoniului cultural moștenit de la înaintași, au ajutat-o pe poeta Mihaela Aionesei să deprindă tainele trudei jertfelnice a cercetării trecutului localității și cunoașterii realităților complexe ale zilelor noastre. În paralel, a continuat implicarea autoarei în viața localității Mărtănuș, devenind practic un membru de vază al așezării, postură care i-a înlesnit comunicarea cu locuitorii investigați în cercetarea întreprinsă.
Dacă în prima parte a lucrării de față autoarea mărturisește că ideea a pornit de la articolele pe care le-am scris cu prilejul apelurilor făcute pentru a se aduna fonduri necesare restaurării unor obiecte bisericești vechi și înfrumusețarea bisericii din Mărtănuș, evidențiind astfel solidaritatea românilor de pretutindeni cu comunitatea românească din acest sat ardelenesc, în partea a doua, și-a propus să redea doar o schiță a unei monografii.
Proiectul editorial a fost formulat „cu mare emoție și responsabilitate și copleșită de această neașteptată oportunitate… în speranța că puținul cuprins în aceste pagini va rămâne o mărturie de folos pentru atunci când specialiști în domeniul cercetării își vor propune să întocmească o monografie a satului”.
Din perspectiva poetei Mihaela Aionesei – prezenta carte „este bazată mai mult pe relațiile interumane, pe observațiile de tradiții, obiceiuri și mărturiile orale pe care am reușit să le adun și care îmi par de o însemnătate majoră, având în vedere că cei intervievați sunt veteranii satului Mărtănuș”. Astfel, potrivit aprecierii autoarei, cartea de față este redactată într-o „perspectivă personală, atipică, fără a respecta structura clasică a monografiilor”, „o împletire de nou și vechi.”
Lecturând paginile lucrării, împărtășim doar parțial punctul de vedere al autoarei, deoarece, deși cartea nu respectă structura clasică a unei monografii, are numeroase calități care îi conferă calitatea de scriere monografică, care cuprinde valoroase informații referitoare la istoria și cultura locală, „lacrimă și zâmbet de contemporaneitate și frumoase aduceri aminte. Ca un album de imagini și stări de suflet în care să se regăsească, prinși în această horă a timpului, și străbunii satului, și cei de azi, și cei de mâine. Ca și cum cineva mi-ar fi dat o baghetă magică pentru a crea un spațiu durabil, atât cât hârtia nu-și va pierde valoarea, în care toți să se întâlnească pentru a se scălda într-o lacrimă de drag și duioșie pe frumoasele plaiuri covăsnene”.
„Cartea asigură introducerea în circuitul public a unor izvoare documentare inedite care permit cunoașterea principalelor momente ale istoriei localității, cu luminile și umbrele lor, despre care până acum se vorbea doar în șoaptă, pe la colțuri.”
În stilul său cunoscut, autoarea prezintă în paginile lucrării portrete de o mare frumusețe, ale unor lideri locali, precum pr. Iosif Rafiroiu, dr. Nicolae Roman, col. (r) Ioan Țăranu și mulți săteni, cărora Mihaela le-a câștigat încrederea și astfel toți și-au deschis sufletul, în convorbirile purtate pe parcursul cercetării, fapt esențial pentru reușita unei asemenea investigații.
În același timp, cu prilejul acestor convorbiri, este redată figura țăranului român din Mărtănuș, bun creștin, harnic, gospodar, iubitor de natură și de Țară, cinstit, generos, iubitor de armonie interetnică, fiind surprinse principalele dimensiuni ale traiului cotidian din Mărtănuș și împrejurimi.
O importantă valoare documentară o au interviurile cu seniorii așezării, care prezintă pagini tulburătoare despre realitățile localității, din ultimul secol, repere ale conviețuirii interetnice româno-maghiare locale, aspecte ale mentalului colectiv și ale stării de spirit specifice sătenilor din Mărtănuș.
Capitolul dedicat culturii, tradițiilor și obiceiurilor locale pune în valoare calitățile omului de cultură Mihaela Aionesei și, în perspectivă, ale unui cercetător avizat. Tezele redactate cu aceste ocazii pot oricând să fie publicate în reviste de specialitate.
Satisfacția noastră, a celor care trudim, de ani de zile, în cadrul celor două Centre de la Sfântu Gheorghe și al editurilor Eurocarpatica și Grai Românesc sporește pe măsură ce apar noi lucrări monografice ale comunităților românești din Arcul Carpatic. Astfel, în ultimii 30 de ani, la cele două edituri au apărut peste 30 de lucrări monografice dedicate unor localități și comunități românești din Arcul Intracarpatic, la care se adaugă monografiile dedicate unor personalități și instituții românești, din această binecuvântat zonă, din inima României.
Suntem convinși că în această tematică atât de diversă își va găsi un loc onorabil și lucrarea monografică a cercetătoarei Mihaela Aionesei dedicată localității Mărtănuș și că o lucrare de acest gen, „atipică” nu va fi ultima scrisă de Mihaela Aionesei.
În concluzie, avem în față o carte „de învățătură”, o carte frumoasă, despre oameni frumoși și vrednici și despre locuri legendare, scrisă cu talent, profesionalism și dăruire, de o poetă frumoasă, cu reale calități de cercetător al istoriei și etnografiei românești din sud-estul Transilvaniei, dar și ale unui valoros publicist și lider civic performant.
Adresăm sincere felicitări autoarei și tuturor celor care au contribuit la apariției acestei prime lucrări monografice dedicate comunității românești din satul Mărtănuș.
Vom propune Consiliului Local și Primăriei comunei Brețcu, de care aparține satul Mărtănuș, să acorde autoarei Mihaela Aionesei titlul de Cetățean de Onoare al comunei respective. Așa se procedează, în toată lumea democratică.
Din punctul nostru de vedere, prin apariția acestui volum, alături de întreaga operă poetică și activitate culturală și civică, Mihaela Aionesei și-a înscris definitiv numele în galeria membrilor elitei românești din Arcul Intracarpatic”.
***
În cadrul Zilelor Târgu Secuiesc 2023, la Casa de Cultură „Vigado” din localitate, în organizarea Mesagerul de Covasna, a avut loc lansarea volumului de poezii „DUMINICĂ, ÎN OCTOMBRIE”, al 13-lea semnat de poeta Mihaela Aionesei.
FELICITĂRI, dragă Mihaela!
Maria Crețu-Graur